RUGBY | Restart!

Francezul Thomas Lievremont, noul selecționer al “Stejarilor”, trebuie să facă uitată descalificarea României de la Cupa Mondială din 2019.

de Cristian Vlad

Naționala de rugby a României se află în fața unei provocări uriașe, după dezamăgirea produsă de eliminarea, la “masa verde”, de la Cupa Mondială din 2019. După șase ani în care s-au aflat sub comanda galezului Lynn Howells, care a demisionat în luna martie, după meciul cu Belgia, câștigat cu 62-12, “Stejarii” vor trece la stilul francez, prin venirea selecționerului Thomas Lievremont. În vârstă de 44 de ani, fostul vicecampion mondial din 1999 se află la prima provocare de acest gen: nu a mai pregătit vreo reprezentativă de seniori, însă promite că nu va da greș la debut. “Sunt avantaje și dezavantaje atunci când antrenezi o echipă națională. Totul se desfășoară foarte repede pentru că nu ai mult timp la dispoziție pentru a exersa lucrurile. Aperi, însă, culorile țării tale, reprezinți țara, așa că nu vor fi probleme legate de motivația cu care intri pe teren, cum se petrece de multe ori la cluburi. Știu bine dinamica unei echipe naționale pentru că în ultimii ani am lucrat cu reprezentativa sub 20 de ani a Franței și nu mă aștept la surprize foarte mari”.

Obiectiv: World Cup 2023
Lievremont a fost integrat încă din februarie în staff-ul tehnic al naționalei de rugby a României, fiind responsabil cu jocul de margine. Acum, îi succede galezului Howells, după ce jocul tricolorilor părea să fie în scădere, în ciuda rezultatelor care au dus la calificarea pe teren la Cupa Mondială, înainte de verdictul World Rugby de a elimina “Stejarii” de la turneul final din Japonia. “CV-ul și experiența sportivă a lui Thomas Lievremont vorbesc de la sine, mai ales că a fost și un mare jucător. L-am ales după un proces de selecție complex, cu aplicanți mulți și valoroși, și sunt convins că va fi capabil să ne ghideze către obiectivele pe care ni le propunem. Thomas va fi alături de noi până cel puțin până la Cupa Mondială din 2023. Își va petrece jumătate din timp aici, în România, și șase luni cu jucătorii români care activează în Franța, pentru a-i urmări îndeaproape și pentru a ajuta în pregătirea lor. Avem multe în comun, suntem francofoni, avem sportivi mulți în Franța, adaptarea va fi ușoară”, a explicat Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby, numirea lui Lievremont pe banca naționalei.

Patru meciuri în trei săptămâni
Noul selecționer trebuie să se “miște” foarte repede, deoarece are ceva mai mult de o lună până la partidele dificile din luna noiembrie, cea mai importantă fiind cu Portugalia. România va juca baraj cu lusitanii pentru participarea la ediția 2018-2019 a Rugby Europe Championship, World Rugby penalizând cu 25 de puncte naționala noastră, ca urmare a folosirii unui jucător neeligibil în partidele de calificare, iar tricolorii au ajuns pe ultimul loc al clasamentului Rugby Europe Championship 2018. Astfel, România va înfrunta Portugalia, care a câștigat Rugby Europe Trophy 2018, al treilea eșalon valoric, iar învingătoarea va evolua în ediția următoare a Rugby Europe Championship. Tot în noiembrie, “Stejarii” vor avea meciuri test cu Statele Unite ale Americii și Uruguay, în timp ce România A va înfrunta Kenya, care se pregătește pentru turneul de recalificare la Cupa Mondială din 2019.

Sprijin de la World Rugby
În ciuda pedepsei dure, care a dus la prima absență din istorie a tricolorilor de la o Cupă Mondială, World Rugby este alături de conducerea Federației Române, în tentativa de a da “restart” echipei naționale. Președintele forului mondial, Bill Beaumont, legendarul căpitan al naționalei Angliei, a vizitat țara noastră cu ocazia organizării la București a World Rugby U20 Trophy, pe Stadionul Arcul de Triumf, între 28 august și 9 septembrie. Însoțit de Alin Petrache, Beaumont a căutat sprijijn pentru procesul de modernizare a Stadionul Național Arcul de Triumf, dar și pentru rugby-ul românesc. De asemenea, oficialul britanic a mers la COSR, unde a discutat cu președintele Mihai Covaliu despre importanța centrelor olimpice, dar și despre accederea echipei de rugby 7 masculin a României în următoarea grupă valorică, asigurându-se participarea în etapele de Grand Prix Series din 2019, cu șanse de calificare la Jocurile Olimpice.

“Avem un nou început, iar disputa cu Portugalia este vitală, trebuie să o pregătim foarte bine. Apoi vor urma partidele test World Rugby, în care dorim să arătăm că România nu a făcut pași în spate în urma absenței de la Cupa Mondială, ba chiar a ieșit mai puternică și mai unită” (Thomas Lievremont)

17 este locul în clasamentul World Rugby pe care se află tricolorii, în acest moment. Rivala din barajul din noiembrie, Portugalia se clasează pe poziția a 24-a. Prima adversară din partidele test, naționala Statelor Unite ale Americii ocupă locul 15, iar Uruguay este pe locul 18.

Start de foc
România A – Kenya 3 noiembrie
România – Portugalia 10 noiembrie
România – SUA 17 noiembrie
România – Uruguay 24 noiembrie

Cine este Thomas Lievremont?
– a jucat în naționala Franței între 1996-2004
– a câștigat cu echipa “cocoșilor” de trei ori Turneul celor Șase Națiuni și a fost vicecampion mondial în 1999
– a evoluat în campionatul din Hexagon la Perpignan (1996-2000), Biarritz (2000-2007) și Dax (2007-2008)
– a fost de trei ori campion al Franței cu Biarritz (în 2002, 2005 și 2006)
– ca antrenor a pregătit echipa Dax, pe care a promovat-o în Top 14, apoi pe Bayonne, în ultimii ani fiind managerul echipei naționale de U20 a Franței