Eliza Samara a reuşit să urce pe podium în turneul de simplu al Campionatului European din Ungaria, într-o concurenţă acerbă cu jucătoare naturalizate din Asia
Marius Huțu
România reprezintă o şcoală puternică la tenis de masă pe bătrânul continent, iar acest lucru l-a demonstrat inclusiv la Campionatul European de seniori de la Budapesta, desfăşurat în luna octombrie. Pe lângă medalia de aur adusă de Daniela Dodean, în echipă cu Jao Monteiro, la dublu-mixt, delegaţia tricoloră a cucerit alte trei medalii, toate de bronz: Eliza Samara (simplu), Eliza Samara – Daniela Dodean (dublu), Ovidiu Ionescu – Bernadette Szocs (dublu-mixt).
„Nu am avut noroc în semifinale”
Performanţa Elizei Samara la simplu merită dezvoltată, având în vedere că în semifinalele turneului s-au mai calificat trei jucătoare de origine chineză, Melek Hu (Turcia), Yu Fu (Portugalia) şi Lie Je (Olanda). Iar între primele patru nu au reuşit să se califice primele două favorite, ”nemţoaicele” Han Ying şi Shan Xiaona. Reprezentanta României a fost eliminată în semifinale de Yu Fu, la mare luptă, cu 4-3, scor 11-8 în setul decisiv. ”Poate fi un avantaj că te antrenezi şi joci tot timpul cu chinezoaice, dar este şi neplăcut când nu câştigi împotriva lor. Cu Yu Fu a fost un meci în care şansele au fost 50-50. Am revenit, am condus, însă nu am avut noroc. Un dram de noroc. La 8-8, ea mi-a dat o muchie, o ramă şi gata meciul. Vreau să uit meciul ăsta, dar încă mă mai gândesc. Dacă aveam serviciul mai lung, poate o încurcam puţin”, a declarat Eliza Samara.
A refuzat Luxemburg şi Olanda
În tenis de masă, naturalizările sunt la modă, mai ales în întrecerea feminină. Spre exemplu, în turneul de simplu feminin al Campionatului European de la Budapesta au luat startul nu mai puţin de 14 jucătoare din Asia. ”În Germania, jucătoare şi staff-ul tehnic sunt din China şi totuşi nu au luat medalie la simplu. Vorbim de favorita 1, favorita 2. Suedeza Li Fen, iar nu a luat medalie. Turcoaica Melek Hu, cea care a câştigat titlul, nici nu ştia imnul. Eu am habar de imnurile ţărilor din Europa, le-am mai auzit, dar ele nu le ştiu”, a susţinut sportiva aflată azi pe locul 25 în ierarhia mondială.
Eliza Samara a dezvăluit că, la rândul ei, i s-a propus să joace sub culorile altei naţiuni, dar a refuzat acest lucru: ”Şi mie mi s-a propus de foarte multe ori să joc pentru altă ţară, dar nu vreau. Acasă este acasă, România este România, aici m-am născut, nu îmi place în altă parte. Când Luxemburg, când Olanda m-au căutat. Le-am spus: Mulţumesc frumos, nu vreau! Dacă e să îmi cânte imnul, să fie al ţării mele. Dacă eşti bun, rămâi acolo de unde eşti şi arăţi lumii ce poţi”.
Cum reuşeşte România să se menţină în top
Într-o Europă cu tot mai multe jucătoare naturalizate din Asia, România reuşeşte totuşi să se menţină în top. Dovada cea mai vie sunt chiar rezultatele de la Budapesta. ”Suntem serioşi, disciplinaţi. Nu ridicăm nasul, nu ieşim din cuvântul antrenorilor. Eu, la vârsta mea (n.r. 27 ani), nu ies din cuvântul antrenorului. Respectul este mama la noi”, a explicat reţeta succesului Eliza Samara. Adică, motivele pentru care obiectivele fixate mereu înaintea unor competiţii majore sunt depăşite cu brio. Aşa cum s-a întâmplat şi la Budapesta.
Organizăm Campionatul European de juniori din 2018
Cu ocazia întrecerilor din capitala Ungariei, România a obţinut o altă victorie importantă: a obţinut dreptul de a organiza Campionatul European de juniori din 2018. Competiţia se va desfăşura la Cluj. De altfel, primarul Emil Boc a fost la Budapesta alături de preşedintele FRTM, Cristi Romanescu, pentru a susţine această candidatură. ”Este un lucru măreţ, avem o federaţie foarte bună, care face în primul rând orice să le fie bine sportivilor. Este ceva enorm să faci un European în România. Conducătorii s-au zbătut şi suntem foarte buni şi la nivel de federaţie”, a comentat Eliza Samara. Ultima dată când competiţia a avut loc în România, se întâmpla în 1959, la Constanţa. Clujul a câştigat cursa cu Ostrava (Cehia) pentru organizarea Europeanului de Juniori din 2018.
Cristi Romanescu a devenit vicepreşedinte al Federaţiei Europene
România are şcoală la tenis de masă şi reuşeşte să-şi impună şi oameni în funcţii cheie la forul continental. Cristi Romanescu, şeful Federaţiei Române de Tenis de Masă, a devenit vicepreşedintele forului continental (ETTU), în urma alegerilor care au avut loc tot cu ocazia desfăşurării Campionatului European. Romanescu a întrunit 46 de sufragii, iar mandatul se întinde pe o durată de patru ani. Fostul campion al României deţinea din 2010 funcţia de membru în Consiliul director al ETTU la forul mondial (ITTF).
Tenis de masă în studioul TVR
La puţin timp după terminarea întrecerilor de la Budapesta, echipele naţionale au jucat în calificările pentru Campionatul European de Seniori Echipe 2017. La feminin, România a învins Olanda cu 3-1, în deplasare. Atât Eliza Samara, cât şi Daniela Dodean Monteiro au reuşit să o învingă pe Lie Jie. Echipa naţională a obţinut a doua victorie în grupa de calificare, după 3-0 cu Grecia la debut. Următorul meci al României este în deplasare, cu Grecia, la 13 decembrie. România încheie seria pe teren propriu cu Olanda, la 24 ianuarie 2017. Prima clasată se va califica la Campionatul European din 2017, iar echipa de pe locul doi va disputa un play-off în dublă manşă. Băieţii au debutat în această campanie pe teren propriu cu Cehia şi s-au impus cu 3-2. Ineditul acestei partide este locul unde s-a desfăşurat, în studioul Televiziunii Române, în faţa a aproximativ 300 de spectatori. Din grupa României mai face parte Turcia, iar sistemul de calificare este identic cu cel al fetelor.