„Chimia” între soţi funcţionează şi la masa de joc

sarutDaniela Dodean şi Joao Monteiro au devenit primii soţi care au câştigat o medalie de aur la Campionatul European, jucând în aceeaşi echipă la dublu-mixt. Performanţa a fost realizată de curând la Budapesta

Marius Huțu

Daniela Dodean (28 ani) joacă tenis de masă la nivel de performanţă de aproximativ 22 de ani, iar debutul într-o competiţie de senioare a venit la vârsta de la 17 ani. De atunci, sportiva din Arad a participat la foarte multe competiţii, inclusiv la trei ediţii la Jocurile Olimpice, a ajuns în Top 20 mondial într-o lume dominată de asiatice şi a câştigat câteva medalii pentru România. Ultimele două au venit la Campionatul European de la Budapesta (desfăşurat în a doua jumătate a lunii octombrie), medalie de bronz la dublu alături de Eliza Samara şi medalie de aur la dublu-mixt alături de Joao Monteiro, nimeni altul decât partenerul de viaţă.

O medalie de aur venită într-o zi specială

Budapesta a deschis un nou capitol în viaţa familiei Dodean-Monteiro, dar şi a tenisului de masă. Daniela şi Joao au devenit primul primul cuplu soţ-soţie care a câştigat un titlu major în această disciplină. A creat o poveste numai bună de prezentat micuţei Lara. Iar medalia de aur are o simbolistică aparte. ”Este un titlu dedicat fetiţei noastre, care implinea 18 luni chiar în ziua respectivă”, a dezvăluit Daniela Dodean pentru ”Sport în România”.

Familia împlinită şi la masa de joc

dodeanPovestea acestei medalii de aur a început cam aşa. Joao şi Daniela sunt o pereche de aproximativ 10 ani, iar după aproximativ 7 ani au devenit oficial soţ şi soţie. De-a lungul timpului, ei s-au antrenat împreună, dar niciodată nu au jucat un meci oficial împreună. Prima încercare au făcut-o chiar la Campionatul European din 2016, primul după Jocurile Olimpice de la Rio şi primul la care sportiva a participat după ce a născut. Iar ”chimia” din viaţa de zi cu zi a funcţionat şi la masa de joc.
”Sunt sentimente care se descriu greu în cuvinte după această performanţă. În primul rând este o realizare foarte mare pentru noi după naşterea fiicei noastre. Ne-am îndeplinit toate dorinţele pe care orice familie şi le-ar fi dorit. Ani frumoşi de iubire, căsătoria cum ne-am imaginat-o, naşterea fiicei noastre şi acum un titlu de campioni europeni. Cine ştie ce surprize ne mai aşteaptă. Mă bucură această medalie de aur şi dintr-un alt punct de vedere. Sunt alte cupluri în tenisul de masă şi prin ceea ce am făcut noi le dăm un exemplu că se poate”, ne-a relatat sportiva descoperită la Arad de profesorul Arpad Kakas.

Ideea a aparţinut soţului, dar echipa nu a avut lider

Ideea unei echipe de dublu mixt la Campionatul European i-a aparţinut jucătorului portughez. ”La început, el mi-a mai spus în glumă, apoi vedeam că tot insistă şi îmi zicea să tot vorbesc la federaţie. El a insistat atât că i-am transmis domnului Viorel Filimon că dacă una dintre fete (n.r. – Eliza Samara nu a mai jucat la dublu-mixt, Bernadette Szocs a luat argint alături de Ovidiu Ionescu) nu vrea să joace, să ne pună pe noi pe lista de aşteptare. Eliza nu a jucat, noi am intrat în turneu”, a povestit Daniela Dodean. Lucrurile au funcţionat atât de bine între cei doi soţi la prima competiţie oficială jucată în această formulă, încât nu a existat un lider în echipă. ”Acesta a fost norocul, că nu a existat lider şi că am lăsat să meargă totul de la sine la amândoi. Dacă era lider, putea să iasă mai rău”, a glumit jucătoarea de tenis de masă a lotului naţional.

Experienţa ar putea fi repetată în 2017 la Mondiale

cuplu-locul-1Înainte de a intra în competiţie, cu emoţii având în vedere postura în care s-au aflat cei doi sportivi, Daniela şi Joao au convenit să ”uite” că sunt soţi. Evident, că acest lucru a fost imposibil. ”S-a întâmplat să existe momente de tensiune în joc şi Joao să discute cu mine ca şi cum am fi vorbit acasă. Am simţit că încearcă să mă încurajeze”, a spus Daniela, care apoi a continuat: ”E un lucru frumos să ai familia în acelaşi sport pentru că ne înţelegem şi ne ajutăm unul pe celălalt. Sunt momente grele, dar şi bune. Apoi, cine poate avea un rol mai mare decât familia?”.
Prima experienţă în familie la masa de joc a fost la superlativ pentru familia Dodean-Monteiro, astfel că aceasta ar putea fi repetată anul viitor la Campionatul Mondial. ”Încercăm să facem rezultate bune atât la club, cât şi la echipa naţională, după care vom vedea daca vom juca şi la Campionatul Mondial din 2017”, a susţinut arădeanca. Deocamdată, viitorul pe termen scurt îl reprezintă Lara, cu care soţii îşi doresc să petreacă tot timpul. Peste ani, povestea va fi reluată pentru Lara, iar aurul de la Budapesta va avea o altă valoare. ”Uite, mami, atunci am deschis un nou drum în tenisul de masă. Le-am arătat tuturor că facem echipă bună peste tot”, este ceea ce va afla Lara Dodean-Monteiro de la mama ei.

18 e cel mai înalt loc ocupat de Dodean în clasamentul mondial
34 este locul ocupat în prezet de portughezul Joao Monteiro în ierarhia mondială