A PLECAT NELU VALERIU!

A plecat dintre noi, în ziua în care împlinea vârsta de 87 de ani, unul dintre ziariştii care au marcat puternic gazetăria sportivă românească în deceniile şapte şi nouă ale secolului trecut. “Nea Nelu”, Emanuel Valeriu pe numele său, a fost o uriaşă personalitate a ziaristicii de toate genurile din România, de la gazetăria sportivă (pe care a practicat-o asiduu, începând din 1941, la doar 16 ani, ca “ascar” / ucenic la cotidianului “Universul Sport” şi apoi la “Gazeta Sporturilor”) la cea de Televiziune (pe care a slujit-o, cu unele întreruperi, timp de 30 de ani, mai întâi ca simplu redactor, apoi reporter, realizator de emisiuni, şi în fine, chiar director general al instituţiei), dar şi editorialist şi scriitor.

A fost preşedinte al APS şi omul care, numit redactor şef (1968-1970) al singurului cotidian de sport al acelor timpuri, a modificat nu numai titulatura din “Sportul Popular” în mai simplul “Sportul”, ci a schimbat din temelii organizarea redacţiei, substanţa scrisului, grafica ziarului, în fine, concepţia generală a modului de abordare a fenomenului sportiv. A avut din aceste motive o mulţime de necazuri cu politrucii timpului, dar nu s-a dat niciodată bătut, iar stilul imprimat ziarului de Valeriu s-a păstrat multă vreme şi după ce el a fost nevoit să părăsească biroul de redactor şef.

Devenit director general al TVR şi vicepreşedinte al Radioteleviziunii Române după Revoluţie, Em. Valeriu a arătat o deosebită atenţie nou înfiinţatei redacţii de Sport a Televiziunii, pe care a sprijinit-o necondiţionat şi a ajutat-o să se poată afirma în noile condiţii ale democraţiei cuvântului.

Asociaţia Presei Sportive din România îşi exprimă profundul regret pentru dispariţia lui Emanuel Valeriu şi transmite condoleanţe îndureratei sale familii. Consiliul de conducere va lua curând în discuţie instituirea unui premiu care să poarte numele regretatului gazetar şi care să recompenseze de regulă pe unul dintre cei mai talentaţi ziarişti sportivi ai noii generaţii.       

CONSILIUL A.P.S.