ACCIDENTE DIN CE ÎN CE MAI GRAVE ÎN FOTBAL

Şeful medical de la FIFA propune suspendarea jucătorilor care mimează accidentări

Jiri Dvorak, şeful Departamentului Medical din cadrul FIFA, a declarat de curând: „Trebuie să suspendăm jucătorii care mimează accidentări pe teren din motive tactice. Se întâmplă să nu aibă loc niciun contact şi săte trezeşti cu un jucător tăvălindu-se pe teren. În astfel de cazuri, arbitrul nu poate face nimic”.

{jcomments on}

 

El a adăugat că principala responsabilitate a arbitrului este siguranţa jucătorilor. „Este foarte dificil pentru un arbitru să judece dacă un jucător este accidentat sau doar simulează. Poate să piardă chiar minute preţioase pentru a lua o decizie. Sincer să fiu, este o problemă de etică şi trebuie să fie rezolvată în mod etic de fiecare jucător. Simulările nu trebuie să aibă loc pe terenul de fotbal şi orice jucător care face asta ar trebui să ştie căpoate să pună în pericol un coleg din fotbal altundeva în lume, în cazul unui accident similar, dar real”.

Cât priveşte accidentele foarte grave suferite Fabrice Muamba (de la Bolton) şi Piermario Morosini (de la Livorno), Dvorak a declarat că antrenorii trebuie să-şi educe jucătorii, iar aceştia din urmă să-şi asume responsabilitatea pentru sănătatea lor. „Este foarte important să avem un bun management pe terenul de joc, pe lângă accentul pus de FIFA pe prevenire şi examinările dinaintea meciurilor. Trebuie să fie foarte clar căsuntem obligaţi să lucrăm împreună cu medicii, paramedicii, arbitrii, antrenorii şi, în sfârşit, cu jucătorii”.

Dvorak a punctat şi paşii făcuţi de forul suprem din fotbal în acest sens, inclusiv analizele medicale obligatorii dinaintea competiţiilor FIFA, regulă stabilită în 2007. „Vom studia din nou cazurile de infarct pentru a învăţa care sunt cauzele prăbuşirilor subite pe teren, cum a fost cazul lui Muamba. Dacă un astfel de eveniment are loc pe teren, trebuie să fim siguri că oamenii sunt pregătiţi pentru intervenţii de urgenţă. Vom informa şi toţi medicii echipelor naţionale, pentru a stabili o bază de date mondială cu privire la infarcturi”.

Dvorak, de asemenea Preşedintele Centrului de Evaluare şi Cercetare Medicală al FIFA (F-MARC), a adăugat că autorităţile din fotbal pot face mai mult în acest sens. „De exemplu, am recomandat evaluarea medicală a jucătorilor de la echipele naţionale înaintea meciurilor. Sunt multe federaţii care au urmat acest sfat. De asemenea, în cadrul tuturor competiţiilor FIFA, suntem obligaţi să avem un staff medical bine pregătit şi un defibrilator pe marginea terenului. Vrem să facem toate Federaţiile să înţeleagă faptul cădeţinerea unui defibrilator poate ajuta la salvarea de vieţi”.