Un dublu de mare viitor

copertaCătălin Chirilă şi Constantin Dîba au devenit campioni europeni de tineret la Belgrad, în proba olimpică de canoe 2 – 1.000 de metri

Marius Huțu

Ca „încălzire“ pentru Campionatul European de seniori de la Plovdiv şi Campionatul Mondial de juniori şi tineret de la Bascov, canoiștii români au participat la Campionatul European de juniori şi tineret de la Belgrad (sub 23 de ani). Rezultatele nu au fost în totalitate cele aşteptate de forul condus de Ion Bârlădeanu, dar a ieșit la suprafaţă un dublu de mare viitor la canoe, Cătălin Chirilă-Constantin Dîba. Cei doi sportivi au cucerit medalia de aur în proba de canoe dublu – 1.000 de metri (probă olimpică), fiind şi singurul titlu al delegaţiei tricolore la Belgrad. Practic, medalia de aur a celor doi sportivi a venit la numai două luni distanţă după ce colectivul tehnic a decis ca ei să tragă împreună. Chirilă şi Dîba au format un echipaj pentru prima dată în toamna anului 2016, dar apoi fiecare a tras simplu. „Echipa este făcută recent, am tras împreună pentru pentru prima dată în toamna trecută, dar apoi am rupt dublul, ne-am axat pe simplu pentru aceste Campionate Europene. De două luni pot spune că tragem cu adevărat împreună şi totul e promiţător“, ne-a dezvăluit Constantin Dîba.

Doi ani fără rezultate deosebite

Rezultatul de la Belgrad a fost o surpriză inclusiv pentru campionii europeni de tineret. „A fost în primul rând foarte greu, dar după ce am făcut rezultatul, cred că dorinţa şi ambiţia noastră de a face treabă ne-a adus pe cea mai înaltă treaptă. Până la acest Campionat European am avut doi ani în care nu am fost capabil să fac un rezultat atât de mare până acum“, şi-a continuat povestea sportivul de la Dinamo.
De ce kaiac-canoe şi nu un sport mai vizibil? „Asta a fost plăcerea mea! Eu sunt şi din Tulcea, de lângă apă, mi-a plăcut să stau în barcă de mic. Iar la prima aşezare în barcă am zis că asta este pentru mine, asta îmi place, asta am să fac de acum încolo. La început nu am crezut că o să ajung atât de departe, dar mi-am propus foarte multe lucruri“, a susţinut Constantin Dîba, care are deja în spate 7 ani de canoe.
Acum, după medalia de aur, visul sportivilor începe să capete proporţii. „Nimeni nu o să tragă pentru locul 2 vreodată. Toţi doresc cea mai strălucitoare medalie. În vizorul fiecărui sportiv este să obţină o medalie olimpică, de fapt aurul olimpic. Doar că acum le luăm treptat“, ne-a relatat campionul european la U23, care a apucat să-şi facă debutul şi la Campionatul European de seniori de la Plovdiv, având o primă finală cu echipajul de canoe 4 – 1.000 de metri.

Ce le-ar spune unor copii dacă ar vrea să se apuce de kaiac-canoe?

Dacă ar fi să recomande unor copii să vină la kaiac-canoe, Constantin Dîba le-ar explica pentru început că „este foarte mult de muncă. Le-aş explica din timp cu ce se mănâncă aici, sunt foarte multe sacrificii de făcut, pleci de acasă, te rupi de colectivul de prieteni, e greu. Dar este şi vorba de plăcere, cea care m-a ţinut pe mine“. Un aur european, chiar şi la categoria sub 23 de ani, a fost obţinut cu vreo 6-8 ore pe zi de muncă, cu câte cinci antrenamente, trei pe apă şi două pe uscat. „Liber avem doar duminica, miercuri şi sâmbătă la prânz“, a încheiat Constantin Dîba, care mai are încă doi ani de tineret pentru a trece în mod oficial la seniori.
La Campionatele Europene sub 23 de ani, Chirilă şi Dîba au obţinut şi o medalie de bronz în echipajul de canoe 4 – 500 de metri, unde i-au mai avut alături pe Gheorghe Stoian şi Ştefan Strat.