”Cel mai bun FOTE din toate timpurile” ridică ștacheta pentru viitoarele ediții

Ceremonia de închidere a ”celui mai bun Festival Olimpic al Tineretului European din toate timpurile” a pus capăt unei săptămâni de competiție de cea mai bună calitate și a întregit celebrarea spiritului olimpic în orașul ungar Gyor.

Cea de-a 14-a ediție de vară a celui mai vechi concurs olimpic al Comitetelor Olimpice Europene (EOC) a fost considerată extrem de reușită, aprecierile pentru organizarea festivalului venind din partea sportivilor, a șefilor de misiuni și a membrilor Comitetului Executiv EOC. Vorbind în numele EOC la ceremonia de închidere, Alexander Kozlovsky, membru al Comitetului Executiv, a descris această săptămână ca ”cea mai bună din toate timpurile a unui FOTE”. Ceremonia a început cu o varietate de spectacole realizate de tineri reprezentanți ai gazdelor, înainte ca primarul orașului Gyor,  Zsolt Borkai, și Kozlovsky să adreseze concluziile lor. A fost de asemenea o avanpremieră a FOTE 2019, care va avea loc la Baku, în Azerbaidjan, gazda Jocurilor Europene inaugurate în 2015. 

În discursul său de la ceremonia de închidere,  Alexander Kozlovsky a spus: ”Dragi sportivi, ați umplut Gyorul cu o mare energie, o energie pe care numai tinerețea o poate oferi, tratându-ne cu șase zile de competiții remarcabile, bucurie și prietenie, care au făcut din această a 14-a ediție a FOTE un eveniment de care ne vom aminti și îl vom prețui în anii următori”. 

În timpul săptămânii trecute, peste 2.500 dintre cei mai talentați tineri sportivi au concurat în 10 discipline diferite: atletism, baschet, ciclism, gimnastică, handbal, judo, kaiac-canoe, înot, tenis și volei. 38 dintre cele 50 de țări participante au câștigat medalii, Rusia încheind în topul ierarhiei cu 30 de aur. În ceea ce ne privește, România a deplasat 77 de tineri sportivi la competiția din țara vecină. Deși rezultatele nu au fost tocmai cele scontate, în sensul în care ne-a lipsit aurul, ”tricolorii” au obținut un total de opt medalii, dintre care cinci de argint și trei de bronz. Acest bilanț a condus la o clasare a țării noastre pe locul 29 în ierarhia finală pe medalii.