Un an cu puls 200

Sinteza-sintezei unui an de excepție: ”explozia” lui David Popovici, lecția de valoare a canotajului, Chirilă – noul rege al canoei, Bianca Ghelber – aur bătut cu ciocanul, tenisul de masă, scrima și luptele cu steagul sus, patimile Simonei Halep.

2022 a fost un an cu de toate pentru sportul românesc: performanțe istorice , salbe de medalii, inaugurări și competiții organizate cu ștaif la noi în țară, emoții, patimi, dulce și amar. Toată gama de senzații pe care sportul o livrează cu și fără măsură celor care cu inima deschisă. Revista Sport în România vă propune o trecere rapidă peste cele mai importante repere ale anului.

IANUARIE

● Simona Halep începe anul cu un prim trofeu, câștigat la Melbourne (Australia). Chiar dacă a fost unul din categoria WTA250, succesul a venit ca un pansament peste sufletul rănit al campioanei noastre, care încheiase anul anterior fără niciun trofeu. La Melbourne, Halep s-a oprit dramatic în optimile de finală.
● Șapte medalii au cucerit juniorii români la Europenele și Mondialele de bob, performera lotului tricolor fiind Georgeta Popescu, care a adus majoritatea medaliilor, din postura de pilot (3 de aur, 2 de argint și una de bronz). Cea de a șaptea medalie, un bronz, a venit de bobul masculin de dublu (A. Nica – M. Calancea).
● De la 5 ianuarie 2022, sportul are propriul minister, o performanță care i se datorează și ministrului Carol-Eduard Novak.

FEBRUARIE

● Edi Iordănescu devine selecționerul naționalei de fotbal a României. Speranțe multe puse pe umerii celui care poartă un nume cu reușite mari în fotbalul românesc. Ceea ce s-a întâmplat mai departe în cursul anului a demonstrat că reconstrucția nu este însă ușoară, iar speranțele dospesc la foc mic.

Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal și Edi Iordănescu
Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal și Edi Iordănescu

● Naționala feminină de polo se califică pentru prima dată în istorie la turneul final al Campionatului European. Un pas mic pentru o națională care ”a făcut ochi” de puțin timp.
● România încheie participarea la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing fără medalie, cea mai bună clasare fiind locul 9 la la ștafeta mixtă de sanie. Tricolorii au avut ca obiectiv o medalie (conform calculelor făcute de cele șapte federații naționale care au avut sportivi calificați în China) și două clasări în top 10. România a fost reprezentată de 22 de sportivi (unul dintre ei nu a mai intrat în concurs, fiind depistat cu Covid).
● Trei medalii pentru România la Campionatul European de juniori la tir cu arcul desfășurat în Slovenia, dintre care una de aur, prin Elena Topliceanu (arc barrebow individual). Celelalte două medalii au fost de argint.

MARTIE

● Sportul, o dată cu întreaga planetă, tremură după ce Rusia invadează Ucraina. Efectul este imediat: sportivii ruși și belaruși sunt excluși pe rând din toate competițiile desfășurate la nivel internațional.
● Luptele românești strălucesc la Europeanul de seniori U23 de la Plovdiv: cinci medalii au cucerit tricolorii, dintre care una de aur, prin Andreea Beatrice Ana (Steaua), la categoria 55 kg. Trei medalii de argint (Amina Roxana Capezan, Larisa Maria Nițu, Krisztian Biro) și una de bronz (Denis Mihai) completează palmaresul tricolor.
● Naționala de rugby câștigă clar cu Olanda în deplasare (38-12), în campania de calificare la Cupa Mondială din 2023 și își asigură locul în barajul pentru turneul final. Ulterior, locul a fost schimbat cu unul care i-a adus calificarea directă, în urma depunctării Spaniei pentru folosirea unuio jucător neeligibil.
● Scrimerii români câștigă șase medalii la Campionatul European de cadeți și juniori de la Novi Sad, dintre care una de aur, prin echipa feminină de floretă (Emilia Corbu, Karina Vasile, Andreea Dincă, Teodora Șofran). Celelalte medalii au avut următoarea repartiție: două de argint și trei de bronz.
● Ploaie de medalii pentru România la Campionatul Mondial de kempo (all style) din Portugalia: 17 de aur – 8 de argint – 7 de bronz).
● Campionatul European de box pentru seniori U22 de la Porec (Croația): Loredana Marin (60 kg) și Alexandra Petcu (81 kg) – medaliate cu argint.
● Pe 26 martie, Rapid București și-a inaugurat noul stadion, în fața a 14.000 de spectatori. Moment istoric pentru ”Giuleștina”.

APRILIE

● Andreea Beatrice Ana reconfirmă și la Campionatul European de lupte (seniori) de la Budapesta, unde câștigă medalia de aur la categoria 55 kg. În numai șase luni, stelista a marcat două premiere: prima campioană mondială din istoria luptelor feminine românești (anul trecut, la U23) și prima campioană europeană la feminin, de data aceasta la seniori. Încă trei medalii au mai intrat în palmaresul FR Lupte: un argint (Nicu Ojog) și două de bronz (Alina Vuc și Kriszta Incze).
● Boxul punctează la Europenele de tineret din Bulgaria prin Nicoleta Sebe (aur), Florin Ioniță (argint) și Doruleț Țiu (bronz)
● Atleta Joan Chelimo Melly, care reprezintă România din 2021, câștigă Maratonul Internațional de la Seul (2h 18:04) și a doborât recordul național în această probă, care data din 2005 și era deținut de Constantina Diță.
● Lună plină pentru scrima românească. La Mondialele de juniori, echipa masculină de sabie, formată din Mihnea Enache, Casian Cîdu, Radu Nițu și Marco Șovar, câștigă medalia de argint la Dubai.
● Echipa masculină de baschet U-BT Cluj Napoca stabilește un record greu de egalat pentru jocurile de echipă din România: meciul cu Riesen Ludwigsburg (Ger) din sferturile de finală ale Basketball Champions League se desfășoară cu 10.000 de spectatori în tribună.
● Elizabeta Samara câștigă Liga Campionilor la tenis de masă alături de echipa poloneză Enea Siarkopol Tarnobrzeg

MAI

● Canotajul românesc își începe recitalul din 2022 prin cucerirea a cinci medalii la Campionatul European de juniori de la Varese. Aurul nu avea cum să lipsească din bagajele tricolorilor, Imnul României fiind intonat de trei ori pentru ambarcațiunile de 4 rame masculin, 4 vâsle feminin și 8+1 feminin. Un argint și un bronz au completat salba tricoloră.
● Cătălin Chirilă își anunță anul de excepție, prin cucerirea a două medalii la Cupa Mondială de la Racice – argint și bronz, în probe de canoe simplu
● În cadrul campionatului european de seniori la judo, desfășurat la Sofia (Bulgaria), Adrian Șulcă primește titlul de ”cel mai bun tânăr judoka al anului 2021”. La Europenele din 2022, Șulcă se clasează pe locul 5
● Rapid București câștigă titlul național la handbal feminin, în ultima etapă a Ligii Naționale, după o victorie în deplasare la Vâlcea (35-27). Giuleștencele câștigaseră ultimul titlu în 2003. La masculin, Dinamo își trece în cont al 18-lea titlu național.
● Scrima punctează și la Campionatul European de tineret de la Tallinn: aur cu echipa feminină de spadă (Bianca Benea, Cristina Constantinescu, Talida Enache, Alexandra Predescu) și bronz cu echipa masculină de sabie.
● Pugilista Lăcrămioara Perijoc cucerește medalia de argint la Campionatul Mondial de senioare de la Istanbul, la categoria 54 kg. La Europeanul de seniori de la Ereven (Armenia), Andrei Arădoaie urcă pe treapta de bronz a podiumului de premiere.
● Culturiștii români au scris istorie la Campionatul European din Spania, prin cucerirea a 25 de medalii de aur, 12 de argint și 8 de bronz, ceea ce a situat federația de la București pe primul loc al clasamentului general pe țări.

IUNIE

● Începe RECITALUL lui David Popovici. Puștiul fenomen al natației mondiale uluiește lumea sportului. La numai 17 ani, câștigă medaliile de aur la Campionatul Mondial de seniori de la Budapesta în probele de 100 și 200 de metri liber, dublă pe care nu o mai realizase decât un singur înotător în istorie, în urmă cu 49 de ani, americanul Tim Montgomery. Elevul lui Adrian Rădulescu a stabilit noi recorduri mondiale de juniori și a anunțat, prin evoluția sa entuziasmantă, ceea ce avea să se întâmple în cursul lunilor următoare.
● Europenele de lupte pentru cadeți U17 găzduite de București sunt un succes deplin: România obține două medalii de aur, una de argint și una de bronz, dar punctează din plin și la capitolul organizare. Medaliile de aur au fost cucerite de Gabriel Stan (91 kg) și Sabina Petrache (61 kg).
● Gimnastica ritmică din România obține un aur istoric la Campionatul European de junioare de la Tel Aviv (Israel) prin Amalia Lică (13 ani), la proba de măciuci. Încă două medalii au mai intrat în contul delegației tricolore: argint la echipe și la minge prin Christina Drăgan.
● Horia Tecău, un jucător legendar, și-a anunțat retragerea din activitatea sportivă
● La Campionatul Mondial de gimnastică aerobică de la Guimaraes, România cucerește medalia de argint la echipe
● Constănțeanul Cătălin Trandafir cucerește medalia de aur la Campionatul Mondial de yachting din Italia la clasa ORC.
● La Campionatele Europene de judo pentru cadeți de la Porec (Croația), Ioana Catană cucerește argintul la categoria 52 kg, iar Bogdan Petre, pe cea de bronz la +90 kg.
● Două medalii de bronz și pentru sportivii federației de kaiac-canoe la europenele de juniori și tineret de la Belgrad, ambele în probe de dublu: canoe și kaiac masculin.

IULIE

● David Popovici – episodul 2. Campionatele Europene de juniori desfășurate la Otopeni, România. Trei medalii de aur în probe individuale (50, 100, 200 liber), un aur la ștafetă (4×100 liber masculin) și una de argint la ștafeta mixtă (4×100 liber) pentru elevul lui Adrian Rădulescu, dar și alte noi recorduri. Al doilea sportiv român care a strălucit la Otopeni a fost Vlad Stancu, medaliat cu aur la 1500 liber, cu argint la 400 și 800 liber, dar și component al ștafetei masculine de 4×100 liber, câștigătoare a titlului continental. Ceilalți doi înotători campioni europeani la ștafetă au fost Patrick Dinu și Ștefan Cozma.
● Două românce au jucat finala U14 la celebrul turneu de tenis de la Wimbledon. Alexia Tatu a cucerit trofeul după ce a învins-o pe Andreea Soare. La turneul senioarelor de la Wimbledon, Simona Halep a atins faza semifinalelor, iar la Palermo, Irina Begu a câștigat cel de-al cincilea trofe WTA din carieră.
● Zece medalii a cucerit România la Campionatele Europene de tenis de masă pentru juniori și cadeți de la Belgrad. Eduard Ionescu – triplu medaliat cu aur, atât la simplu, cât și la dublu (pereche cu Darius Movileanu), dar și la echipe, a fost vedeta delegației tricolore la juniori. Iulian Chiriță a mai cucerit o medalie de aur la dublu mixt, unde a făcut pereche cu germanca Annett Kaufmann. La cadeți, vedeta a fost Bianca Mei-Roșu, dublă medalită cu aur: la dublu și la echipe.
● Trei medalii pentru canotajul românesc la Campionatul Mondial de la Varese (Italia), câte una din fiecare culoare: aur pentru Iulia Bălăucă și Andrada Moroșanu (dublu vâsle)
● Ciclistul Ede Molnar a cucerit medalia de bronz la Campionatul European de MTB pentru seniori de la Anadia (Portugalia), în proba de Cross-Country Eliminator (XCE).
● Scrima punctează la Campionatul Mondial de seniori de la Cairo, prin două prețioase medalii de bronz: Maria Boldor (floretă) și Iulian Teodosiu (sabie)
● Trei medalii au cucerit și sportivii de la gimnastică aerobică la Campionatul Mondial de la Birmingham, un argint și două bronz.

AUGUST

● Probabil una dintre cele mai prolifice luni din istoria recentă a sportului românesc. David Popovici a scuturat lumea natației mondiale cu un nou record al lumii în proba de 100 de metri liber, 46,86, stabilit în cadrul Campionatului European de la Roma. Dinamovistul a șters din tabelul cu recorduri un timp de referință vechi de 13 ani, deținut de brazilianul Cesar Filho. La Roma, David a cucerit titlurile continentale de la 100 și 200 de metri liber.
● Canotajul punctează la Campionatul European de la Munchen cu opt medalii: cinci de aur și trei de bronz. Niciodată în istorie nu mai fusese realizată o asemenea performanță.
● O vedetă a lunii august a fost incontestabil canoistul Cătălin Chirilă. Stelistul antrenat de Florin Popescu a cucerit titlul mondial și european în proba de canoe simplu 1000 de metri. Și-a mai adăugat în palmares o medalie de argint la mondiale și una de bronz la europene în proba de canoe simplu 500 de metri. De 36 de ani, de la Aurel Macarencu, România nu mai obținuse astfel de medalii cu un ”simplist”.
● Tenisul de masă a scris o nouă pagină de succes la Campionatul European de la Munchen, unde tricolorii au obținut patru medalii: una de aur, două de argint și una de bronz. Bernadette Szocs a fost din nou printre vedetele competiției, câștigând aurul la dublu fete, alături de Sofia Polcanova (Austria). Elizabeta Samara și Andreea Dragoman au obținut argintul în aceeași probă, iar Adina Diaconu și Maria Xiao (Spania) au luat bronzul. Berni Szocs și Ovidiu Ionescu au cucerit bronzul la dublu mixt.
● Simona Halep a câștigat turneul de categorie WTA 1000 de la Toronto, iar Ana Bogdan și-a trecut în cont primul trofeu WTA din carieră, la Iași Open.
● Zece ani de muncă pentru un vis: atleta Bianca Ghelber a cucerit medalia de aur la Campionatul European de la Munchen, în proba de aruncare a ciocanului. Ultima medalie de aur a atletismului românesc la un european fusese cucerită de Ionela Tîrlea în 2002.
● Dublă românească la Campionatul European de sărituri în apă, desfășurat tot la Roma, unde David stabilise un nou record mondial. Constantin Popovici (aur) și Cătălin Preda (argint) au acaparat podiumul în proba de high diving masculin (sărituri de la mare înălțime).
● România a încheiat participarea la Campionatul European de la Munchen cu un număr total de 6 medalii, obţinute doar de gimnastele junioare, după cum urmează: argint cu echipa şi la individual-compus (Amalia Ghigoarţă), aur la sărituri (Sabrina Voinea) şi la sol (Amalia Puflea), bronz la bârnă (Amalia Puflea) şi sol (Sabrina Voinea). Există speranțe pentru un sport care a fost decenii întregi brand național.
● La Festivalul Olimpic al Tineretului European desfășurat la Banska Bystrica, România a cucerit 19 medalii, dintre care 5 au fost de aur. Gimnastica (3 medalii), judoul și atletismul au făcut să se intoneze Imnul național. Amalia Puflea a fost vedeta delegației, cu trei medalii de aur (două individuale, una cu echipa) și una de argint.
● Campionatele Europene U15 și U17 la haltere: 27 de medalii, dintre care 9 de aur pentru tricolori. Dintre acestea, trei au fost obținute la totalul olimpic (cele mai prețioase): Ioana Miron, Estefania Dobre și Cosmin Isofache.
● Judoka Alex Creț (90 kg) a cucerit medalian de bronz la Campionatul Mondial de juniori din Ecuador
● Performanță similară (bronz mondial la U20) pentru luptătorul Denis Mihai (categoria 55 kg).
● Trei medalii pentru boxerii români la Europenele de cadeți din Turcia: argint pentru Maria Trigoș, bronz pentru Cristina Telteu și Andrei Fleșeriu.

SEPTEMBRIE

● Canotajul și-a adus contribuția la zestrea mondială a anului cu un recital la competiția lumii desfășurată la Racice, Cehia: patru medalii de aur! Vedeta delegației tricolore a fost Simona Radiș (Steaua), dublă medaliată cu aur. Mai întâi în proba favorită de dublu vâsle, alături de Ancuța Bodnar (singurul aur care le lipsea din palmares), mai apoi în proba de 8+1. Performanța Simonei este cu atât mai demnă de remarcat, cu cât a urcat în barcă, la cea de a doua probă, la numai o oră după prima. Aur au mai cucerit Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan la dublu rame (medaliați și cu aur european în 2022) și Ionela Livia Cozmiuc (simplu).
● La Europenele de canotaj pentru tineret, ploaie de medalii pentru tricolori: 5 de aur și 4 de argint!
● ”Golden Team” David Popovici – Adrian Rădulescu și-a completat colecția de medalii din 2022 cu încă trei medalii de aur obținute la Campionatul Mondial de juniori de la Lima. Două în probe individuale (100 și 200 liber) și una cu ștafeta de 4×100 m liber. Bianca Costea – aur la 50 liber, Vlad Stancu – triplu medaliat mondial (un argint și două de bronz) și ceilalți trei componenți ai ștafetei masculine de 4×100 liber (Alexandru Constantinescu, Ștefan Cozma și Patrick Dinu) au fost ceilalți eroi ai delegației tricolore.
● La doar 18 ani, Elena Zaharia a devenit campioană europeană U21 la tenis de masă. Ea a mai cucerit și o medalie de bronz la dublu mixt, alături de Darius Movileanu.
● Alin Alexuc (130 kg) și Alexandra Anghel (72 kg) au cucerit medalii de bronz la Campionatul Mondial de lupte de la Belgrad. În cadrul Congresului federației internaționale, Răzvan Pîrcălabu, președintele FR de Lupte, a fost ales în conducerea forului mondial UWW.
● Tirul a împușcat o medalie de bronz la Campionatul European de juniori, în proba de talere – trap, prin Francesco-Alessandro Țigănescu
● Cătălin Chirilă a încheiat sezonul de canoe cu o medalie de bronz obținută la Supercupa Mondială de la Oklahoma (SUA).
● Naționalele de volei ale României, feminină și masculină, și-au asigurat prezența la turneul final al Campionatului European
● Alina Chelaru și Alina Zaharia au cucerit titlul mondial la judo kata (prona ju no kata), una dintre variantele demonstrative ale judoului. Performanța lor este unică în istoria FRJ.

OCTOMBRIE

● După un an atât de intens, sportul românesc a scăzut bătăile inimii. Competițiile importante s-au rărit, iar
● La Campionatul European de juniori și tineret de la Tirana (Albania), tricolorii au obținut 30 de medalii. Cea mai solidă evoluție a avut-o Mihaela Cambei, triplă medaliată cu aur, cu trei noi recorduri europene de juniori.
● Pugilista Amalia Niță a cucerit a doua oară consectiv medalia de aur la Campionatele Europene de juniori, fiind neînvinsă în ultimii patru ani
● La Campionatele Mondiale de sambo, România cucerește trei medalii, cea mai prețioasă fiind cea de argint obținut de Volha Maleika.
● Încep patimile Simonei Halep, suspectată de dopaj.

NOIEMBRIE

● Cristina Neagu intră în istoria handbalului, devenind golgeter all-time la campionatele europene (masculin și feminin), cu 303 reușite. România a încheiat pe locul 12 Euro 2022.
● Denisa Dragomir a cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial de alergare montană, la competiția desfășurată în Thailanda.
● La Campionatul Mondial de fitness challenge și la Campionatul Mondial de culturism, România a obținut 17 medalii, dintre care cinci de aur.
● Judoka Alexandru Matei a cucerit medalia de bronz la Europeanul de tineret U23

DECEMBRIE

● Echipajul feminin de dublu vâsle, format din Simona Radiș și Ancuța Bodnar, este declarat ”echipajul anului” de Federația Internațională de Canotaj.
● David Popovici este declarat înotătorul anului în lume la masculin, de revista Swimming World Magazine.

Articol scris de Alexandru Enciu și publicat în numărul 108 al revistei „Sport în România”.