Comitetul Olimpic și Sportiv Român a lansat oficial programul „Samurai 2020”, în cadrul căruia au fost incluși în primă fază 32 de sportivi cu șanse la medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo
Marius Huțu
Sportul românesc s-a așezat în bloc-start pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, iar pentru a evita din nou acel loc 47 de la Rio 2016, încearcă să-și facă mult mai bine temele. Și mai important, din timp! Ales în urmă cu aproximativ un an de zile la șefia Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu a venit cu un program clar, coerent, gândit chiar înainte de a câștiga alegerile: „Samurai 2020”. Proiectul arată foarte bine la prima vedere și vine în primul rând să-i stimuleze suplimentar pe sportivi pentru a atinge înalta performanță.
”Acest proiect a pornit din nevoia de a face performanță, dar și din nevoia de a ne reuni într-o echipă care să bucure din nou milioanele de români de pretutindeni. De ce Samurai 2020? Pentru că vrem să fim la fel de bine pregătiți precum cei mai buni luptători. Pentru că acești luptători nu doar se pregătesc, neîncetat, ei luptă cu onoare, cu fair-play, își respectă adversarul, dar și pe ei înșiși. Pentru că au adus ceea ce fac la rang de măestrie, la rang de artă. Pentru că cinstesc memoria celor de dinaintea lor, așa cum și noi avem datoria să o facem. Pentru că avem sportivi, antrenori, conducători care știu că ei, acum, construiesc istoria olimpică a României”, a motivat Mihai Covaliu demararea acestui proiect
”NU, dopingului!”
Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român a evidențiat faptul că sportivii incluși în acest proiect beneficiază de sprijin financiar important din partea partenerilor forului olimpic. În prezentarea proiectului, atât Mihai Covaliu, dar și George Boroi, secretarul general al COSR, au insistat pe partea de etică, subiect care a ”lovit” lotul olimpic înaintea Jocurilor Olimpice de la Rio, ca urmare a numărului mare al cazurilor de dopaj în care au fost implicați sportivii. ”NU, dopingului! Este foarte actuală politica președintelui CIO, domnul Thomas Bach, adică toleranță zero pentru cei care sunt depistați pozitiv. Toți cei implicați în acest proces de pregătire trebuie să fie foarte atenți la ceea ce se întâmplă de acum înainte până la Jocurile Olimpice, pentru că și după opt ani se poate pierde medalia pe care ai câștigat-o”, a avertizat președintele COSR.
Forul olimpic român a pus pe picioare acest lot ”Samurai”, unul de elită, dar asta nu înseamnă că nu va susține în continuare și alte proiecte, alți sportivi care și-au impus ca obiectiv participarea la Tokyo 2020. ”Nu ne vom opri la a finanța acești samurai, acest program. În continuare suntem în derulare cu finanțarea și pregătirea Centrelor Olimpice pentru juniori, pentru tineret și, bineînțeles, a loturilor olimpice. Acordăm în continuare susținere componenților loturilor care se află în procesul de calificare la Jocurile Olimpice și care sunt convinși că își vor dori să facă parte din lotul de Samurai pentru 2020”, a mai spus Mihai Covaliu
”Vom ajunge la Tokyo cu o echipă de sportivi bine pregătiți”
Împreună cu Federațiile naționale, COSR va evalua periodic sportivii incluși în lotul ”Samurai”, programul este dinamic, pot exista intrări, dar și ieșiri până la marea întrecere din 2020. ”Cel mai important este că vom ajunge la Tokyo cu o echipă așa cum eram odată, o echipă cu sportivi bine pregătiți, sportivi care au concurență în cadrul propriei echipe. Nu sunt senatori de drept și care vor merge din oficiu. Se va crea o concurență și asta am urmărit prin acest program, astfel încât doar cei mai buni să reușească să-și reprezinte țara la Jocurile Olimpice, sportivi care vor putea sta lângă orice adversar datorită condițiilor de pregătire și resurselor financiare. Sportivi care vor reprezenta România așa cum ne dorim cu toți, sportivi care vor face să cânte din nou imnul național. Hai, România!”, a încheiat, cu convingere, Mihai Covaliu.
Prime lunare și de 6.000 de lei
Președintele COSR a prezentat o imagine de ansamblu a programului ”Samurai”, iar George Boroi a venit cu detaliile tehnice. ”Samurai 2020 este un program de asistență specială a sportivilor cu potențial de a obține medalii la Tokyo. Acest program își propune să continue tradiția olimpică, adică sportivii români să urce pe podiumul de premiere. Prin acest program vrem să susținem stilul de viață prin care sportivii și implicit antrenorii, specialiștii să-și mențină pasiunea și motivația de a obține excelența. Prin programul Samurai, forul olimpic demonstrează încă o dată că respectă performanța și performerii. Cred că vom avea cadrul prin care sportivii noștri să se pregătească în condiții comparabile cu sportivii din topurile clasamentelor mondiale. Este cunoscut faptul că azi regulile jocului se stabilesc în baza a ceea ce întreprind națiunile rivale, nu pe baza a ceea ce întreprinde în prezent o națiune în comparație cu ce a făcut în trecut. În acest sens, vom acționa semnificativ asupra aspectului financiar, al motivației pentru menținerea stilului de viață cerut de înalta performanță”, a precizat secretarul general al COSR.
În prezent, componenții loturilor olimpice primesc din partea COSR o primă olimpică conform cuatumului stabilit de normele financiare. Pentru „Samurai”, cuatumul acestei sume va fi suplimentat cu un bonus lunar. Acesta va fi stabilit în raport cu rezultatele fiecăruia.
Obiective asumate la medalii
”De exemplu, indiferent de sursele de finanțare pe care le vom accesa, valoarea maximală a primei de lot Samurai 2020 poate ajunge la 6.000 de lei pe lună, valoare pe care ne angajăm să o păstrăm pe toată durata programului, evident în condițiile menținerii nivelului de performanță”, a punctat George Boroi
Accederea în lotul ”Samurai 2020” se face în baza unor criterii legate de etică și de performanță. Și, obligatoriu, planul de pregătire să aibă ca obiectiv final medalie la Jocurile Olimpice 2020, prin asumare de către federație, colectiv tehnic și sportiv. În lot au fost incluși sportivi care au obținut medalii olimpice la edițiile anterioare sau care au ocupat locurile 1-6 la Campionatele Mondiale din 2017, probe olimpice. Fiind un program dinamic, în lot pot intra și alți sportivi dacă vor avea performanțe la cel mai înalt nivel în anii ce vor veni până la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Deocamdată, lotul ”Samurai 2020” include 32 de sportivi de la 5 discipline olimpice: canotaj, scrimă, lupte, kaiac-canoe și gimnastică.
Componența lotului ”SAMURAI”:
Canotaj
Lotul feminin: Ioana Vrânceanu, Iuliana Bejinariu, Mihaela Petrilă, Iuliana Popa, Mădălina Bereș, Denisa Tîlvescu, Adelina Boguș, Laura Oprea, Daniela Druncea, Ionela Lehaci, Gianina Beleagă
Lot masculin: Cristian Ivașcu, Marius Cozmiuc, Adrian Damii, Constantin Radu, Constantin Adam, Sergiu Bejan, Cristi Pîrghie, Ciprian Tudosă, Adrian Munteanu
Kaiac-canoe
Victor Mihalachi, Leonid Carp
Gimnastică
Marian Drăgulescu, Larisa Iordache
Lupte libere
Alina Vuc, Estera Tămăduianu, Albert Saritov
Scrimă
Tiberiu Dolniceanu, Iulian Teodosiu, Alin Badea, Mădălin Bucur, Ana Maria Popescu
”Mă simt foarte bine în postura de samurai, cred că ne va aduce noroc. Comitetul Olimpic și Sportiv Român este alături de noi, ne susține și îi mulțumesc pe această cale. Sper să ajugem sănătoși la Jocurile Olimpice și să ne întoarcem cu cât mai multe medalii.” (Marian Drăgulescu, lot olimpic gimnastică)
”Mă simt samurai, mai ales că noi și practicăm scrima, și se face cu sabia. Este un proiect foarte bun care trebuia făcut de mult timp ca sportul să nu ajungă în situația de azi. Sperăm să ne redresăm, să fim cât mai mulți care participă la lupta pentru medaliile olimpice.” (Tiberiu Dolniceanu, lot olimpic scrimă)
”Sunt foarte motivat să dau tot ce e mai bun, iar la Jocurile Olimpice îmi doresc să urc pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.” (Marius Cozmiuc, lot olimpic canotaj)