Marius Dunca, ministrul Tineretului și Sportului, a fost desemnat ca reprezentant al Uniunii Europene în Consiliul de Administrație („Foundation Board”) al Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA)
Marius Huțu
Sportul românesc încearcă să revină acolo unde i-a fost odată locul, ”atacând” pe cât mai multe fronturi disponibile în tentativa de a fi din nou performant. Încearcă să dezvolte cadrul legislativ cu diverse pachete menite să încurajeze atragerea resurselor financiare, încearcă să dezvolte infrastructura prin diverse programe (stadioane, săli, bazine), încearcă să atragă tot mai multe competiții internaționale, încearcă să-și propulseze oameni în cât mai multe foruri internaționale. Chiar Marius Dunca, ministrul Tineretului și Sportului, a obținut de curând o poziție onorantă pentru România, un loc în Consiliul de Administrație („Foundation Board”) al Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA), ca reprezentant al Uniunii Europene.
Cum a ajuns ministrul Dunca la WADA
Uniunea Europeană are 3 locuri în Consiliul Fondator al Agenției Mondiale Anti-Doping / World Anti-Doping Agency (WADA). Acestea se alocă în următoarea manieră:
Un loc se atribuie unuia dintre statele membre care formează trioul de președinții în exercițiu la momentul desemnării reprezentanților;
Un loc se atribuie unuia dintre statele membre care formează viitorul trio de președinți;
Un loc se atribuie în comun de statele membre reunite în cadrul Consiliului Uniunii Europene.
”Cu privire la alocarea din cadrul triourilor, reprezentantul este desemnat după un proces de consultare internă între membrii fiecărui trio. Este vorba practic despre un proces negociere, iar statul cu argumente mai solide și un corp diplomatic pe măsură are șanse mai mari să aibă candidatul nominalizat. Astfel că, în urma unor runde de negocieri cu Finlanda și Croația (celelalte state din trioul de președinții din care face parte și România) și a consultării CV-urilor depuse, s-a stabilit de comun acord ca România să aibă un reprezentant, în persoana ministrului Tineretului și Sportului, în Consiliul Fondator al WADA”, ne-a declarat Marius Dunca.
Ministrul și-a început deja mandatul
Propunerea pentru această funcție nu l-a luat prin surprindere pe ministrul Tineretului și Sportului, ci chiar a candidat pentru a deveni membru în Consiliul de Administrație al WADA. ”A fost propunerea noastră, am candidat pentru această poziție pentru că ne-am dorit-o, fapt care nu trebuie să surprindă, este un gest de normalitate. România are drepturi, responsabilități, dar și ambiții în Uniunea Europeană, ceea ce ne determină să ne implicăm și să fim activi în structurile Uniunii. Am încredere că România își va duce la îndeplinire mandatul cu responsabilitate și profesionalism, dorim să contribuim la promovarea sportului curat și la implementarea politicilor de prevenire și combatere a practicilor dopajului”, ne-a relatat demnitarul român.
Mandatul se întinde pe o perioadă de aproape 3 ani, până la 30 iunie 2020. Marius Dunca și-a început practic mandatul la întrunirea Consiliului Fondator de la Seul (Coreea de Sud), care a avut loc în data de 16 noiembrie 2017.
Obiectivele lui Marius Dunca
Din postura deținută la WADA, Marius Dunca și-a stabilit deja obiectivele. ”Militez pentru un sport curat și pentru combaterea oricăror practici care pot afecta imaginea sportului. Performanța se obține în urma multor ani de muncă și a numeroase sacrificii care nu ar trebui să fie umbrite de dopaj. Lupta anti-doping este lupta tuturor celor implicați în sport, iar din respect pentru sportivi avem datoria să depunem toate eforturile pentru a preveni și combate practica dopajului. Ca membru în Consiliul Fondator al WADA îmi propun să promovăm politicile de prevenire a dopajului înainte ca acesta să afecteze un anumit sport sau sportiv din România, sau din întreaga lume”.
”România este un caz de bună practică”
Prezența României în forurile conducătoare ale WADA este o premieră. ”Această nominalizare reprezintă o recunoaștere a eforturilor depuse de țara noastră în combaterea dopajului în sport. Putem să dăm exemplul Laboratorului anti-doping de la București, unul din cele doar două ale Europei de Est, alături de cel din Varșovia, care au primit acreditare WADA. Avem o Agenție Națională Anti-Doping care își face excelent treaba, de altfel cei de acolo sunt membri ai echipei tehnice ce îmi va sprijini activitatea la WADA. România este un caz de bună practică, și prin această nominalizare iată că ne sunt recunoscute eforturile în plan internațional”, a concluzionat ministrul Tineretului și Sportului, care are în această perioadă mai multe proiecte interesante pentru sportul românesc, din care se detașează prioritizarea finanțării federațiilor naționale.