TENIS | ”Rețineți acest nume!”

Elena-Gabriela Ruse este una dintre jucătoarele noului val de talente propus de tenisul românesc. Organizatorii de la Wimbledon deja au remarcat-o, iar Martina Navratilova a fost impresionată de prima ei evoluție pe o scenă importantă a lumii.

Gabriela Ruse

”Câtă determinare, câtă putere de a trece peste orice moment! Văd un mare talent la această jucătoare. Felul în care luptă, vorbește despre caracterul său. Mă încântă felul ei de a fi. Pur și simplu, iubesc atitudinea ei! Felul în care dădea din mâini și cerea ajutorul publicului. Magnific! Păcat că a pierdut, dar este o experiență din care are de câștigat multe după acest meci (n.r. cu Agnieska Radwanska)”, acestea au fost elogiile Martinei Navratilova pentru o jucătoare de tenis din România, după turneul de Grand Slam de la Wimbledon, într-un interviu acordat pentru BBC. Subiectul o reprezenta pe Gabriela Ruse, o sportivă din noul val adus de tenisul românesc la cel mai înalt nivel.

O sportivă combativă, expresivă pe teren
Jucătoarea în vârstă de 20 de ani a spart gheața cu adevărat în circuitul profesionist al senioarelor, prin calificarea în premieră pe tabloul principal al unui turneu de Grand Slam – Wimbledon. Gabriela Ruse nu a ratat șansa de a se remarca la prima sa apariție televizată în întreaga lume, ci a făcut din partida cu Agnieszka Radwanska, fostă finalistă pe iarba londoneză, o poveste de neuitat. Dincolo de faptul că a revenit în meci de la 0-5 în primul set și a avut șase mingi de meci în setul decisiv la scorul de 5-4, reprezentanta României a fost pe teren foarte tonică, combativă, a transmis permanent câte ceva, un zâmbet, un pumn aruncat în aer, o încurajare, emoții, chiar și în momentele aflate în dificultate, iar asta a plăcut publicului. Deși poate că este devreme să forțăm o comparație, bucureșteanca a avut pe teren ceva din Ilie Năstase ”Nasty”, motiv și pentru organizatori să exprime pe contul de Twitter după partida cu Radwanska: ”Rețineți acest nume, Elena-Gabriela Ruse!”.

Provine dintr-o familie de sportivi
Dar cine este Gabriela Ruse? Născută în București, sportiva a ajuns pe terenul de tenis încă de la vârsta de 4 ani și jumătate, la CS Dinamo. Ea provine dintr-o familie de sportivi. Tatăl a jucat fotbal la Dinamo, la un moment dat fiind coleg de echipă cu Răducioiu și Prunea, iar mama a practicat gimnastica. În 2011, Gabriela câștiga deja primele turnee importante, iar în anii ce au urmat a cucerit mai multe titluri naționale, inclusiv la senioare. Până să ajungă la Wimbledon în turneul de senioare, sportiva a confirmat în Grand Slam-uri de la junioare. În 2014, ea a acces până în semifinale pe iarba londoneză, tot în acel an jucând și sferturi de finală la Roland Garros.

Două accidentări au chinuit-o
Traseul spre marea performanță nu a fost deloc ”bătătorit”, din contră a avut de înfruntat multe obstacole, în special cele legate de accidentări. În 2016-2017, ea a stat câteva luni pe margine din cauza problemelor la genunchiul drept, care se umfla după fiecare meci și chiar a vrut să renunțe la tenis! ”Am avut două accidentări mai grave care m-au ținut pe loc fix când nu ar fi trebuit. Când eram pe val, când trebuia să joc cel mai bun tenis al meu, când puteam intra la turneele de Mare Șlem”, după cum a mărturist sportiva. Dar toate problemele au fost depășite, a reușit să se reîncarce fizic și psihic și a plecat din nou la drum. Astfel, Gabriela Ruse a reușit să spargă în prezent granița locului 200 WTA (este pe locul 182 la ora redactării acestui articol), pătrunzând într-un Top 10 al jucătoarelor din România. Ceea ce nu mai este deloc simplu azi, când în circuit joacă fete precum Simona Halep, Mihaela Buzărnescu, Sorana Cîrstea, iar exemplele pot continua. În acest an, pe lângă accederea pe tabloul principal la Wimbledon, românca a avut o prestație foarte bună și la Praga, unde a reușit să ajungă până în optimile de finală, după ce a câștigat patru meciuri la rând cu jucătoare mult mai bine clasate în ierarhia mondială.

Fan Șarapova de mică
Gabriela Ruse a depășit o graniță psihologică, iar de acum traseul ei ar trebui să fie în ascensiune. Mai ales că și ambițiile sunt foarte mari. Sportiva și-a propus, nici mai mult, nici mai puțin, decât să ajungă în Top 10 mondial. Simona Halep este un model de urmat pentru oricare jucătoare din România, copil sau senioare, așadar și pentru Gabi. Noua senzație a tenisului românesc a dezvăluit însă că a urmărit-o pe Maria Șarapova de când era copil, mai ales că rusoaica a reușit să bată la porțile marii performanțe pe când era încă junioară. ”Masha” a obținut titlul la Wimbledon în 2004, când Ruse avea doar 7 ani. ”Am admirat-o încă de mică pe Maria Șarapova. Vreau să ajung să joc într-o zi împotriva ei și chiar să o înving”, și-a prezentat jucătoarea din România unul dintre obiectivele importante.

Gabriela Ruse are un pontențial mare din punct de vedere valoric, remarcat de mai mulți specialiști, inclusiv de numele importante de pe mapamond care au urmărit în detaliu turneul de la Wimbledon. Declarațiile Martinei Navartilova sunt cel mai bun exemplu în acest sens. Sportiva este însă de părere că trebuie să mai lucreze la capitolul fizic, spre a aduce într-un echilibru cele două componete majore absolut necesare pentru a face pași și mai mari în topul mondial, calități native plus capacitate fizică. Acel meci cu Agnieszka Radwanska a evidențiat că Gabriela Ruse are foarte multă ambiție, are și forță mentală. Experiența o poate acumula în timp, cu fiecare turneu disputat, astfel că în momentul în care toate ”rotițele” vor începe să funcționeze precum un automatism, jucătoarea va fi putea fi în lumea celor mai bune din lume. Începutul a fost promițător, iar noi am reținut deja acest nume: Elena-Gabriela Ruse!

Marius Huţu