Luptele românești continuă și pentru noul ciclu olimpic cu actuala echipă de conducere, condusă de Răzvan Pîrcălabu, care a reușit să doboare mai multe bariere de înaltă performanță.
Răzvan Pîrcălabu a fost ales președintele Federației Române de Lupte pentru un mandat de patru ani, 2021 – 2025, la Adunarea Generală de Alegeri a federației, care s-a desfășurat miercuri, 27 ianuarie. Este rezultatul firesc al celor două mandate anterioare de președinte al FR Lupte, încărcate de realizări și de atingerea mai multor borne importante de înaltă performanță, la care puțini iubitori ai luptelor românești mai sperau cu mai puțin de zece ani în urmă.
În 2013, când Răzvan Pîrcălabu a câștigat primul său mandat la timona luptelor românești, cu doar 3 voturi în fața contracandidatului Vasile Pușcașu, ultimul campion olimpic al luptelor românești (1988), a fost o mare surpriză. ”Iubesc luptele, cred în renașterea acestui sport în România și proiectul meu se întinde pe 12 ani, în care mă aștept ca rezultatele să vorbească pentru mine”, spunea Pîrcălabu cu opt ani în urmă. Candidatura de acum, pentru cel de-al treilea mandat consecutiv a venit firesc și a fost susținută de toate cluburile afiliate.
Pe drumul cel bun… spre vârf
”Noua candidatură la conducerea Federației Române de Lupte a venit firesc, fiind îndreptățit și în același timp obligat să continui ceea ce am început. Ca primă dovadă că suntem pe un drum bun stă susținerea unanimă a tuturor structurilor sportive afiliate, dar și faptul că nimeni altcineva nu și-a anunțat intenția de a prelua această funcție. Sunt lucruri care vorbesc de la sine, în numele meu și al echipei mele din cadrul Federației Române de Lupte. Așa cum am spus acum opt ani, mi-am dorit să aduc luptele din nou în fruntea sporturilor din România, iar cifrele și realizările de azi dovedesc că am reușit și suntem pe drumul cel bun. Avem în continuare ambiții mari pentru că această comunitate a luptelor românești este în mod categoric o mare familie care își dorește tot ce este mai bun pentru copiii ei. Proiectele noastre vizează în continuare modernizarea modului de lucru începând cu Loturile Olimpice și Loturile Naționale, formarea unor colective tehnice profesioniste la fiecare stil pentru că, procedând astfel, urmărindu-ne cu tenacitate, putere de muncă și pasiune obiectivele, rezultatele nu au întârziat să apară. FRL a pus accent pe o perfecționare continuă a antrenorilor de lupte din România, fără de care acest sport nu ar putea exista și, totodată, am investit în viitorul nostru, acordând o importanță deosebită copiilor”, a declarat Răzvan Pîrcălabu.
Obiectivul nr. 1 al celui de-al treilea mandat
Medaliile la marile competiții internaționale sunt, în opinia lui Răzvan Pîrcălabu, obiectivul asumat de facto de orice conducător de federație care își dorește liniștea încrederea și capacitatea derulării unor ample proiecte, cu efecte benefice pe termen lung.
”Fără rezultate este greu să-ți urmărești orice alt obiectiv. Am spus de la începutul venirii mele la federație că nu poți construi viitorul fără a acorda maximă atenție prezentului. La al treilea mandat pentru mine și al doilea fără contracandidat, îmi propun în primul rând cât mai multe medalii internaţionale pentru luptele româneşti. În special o medalie olimpică la Tokio, la fel şi la Paris, în 2024. De curând am înfiinţat o fundaţie care sper eu să atragă cât mai mulţi parteneri şi cât mai mulţi luptători pentru a promova sportul nostru. Dincolo de aceste obiective de facto, asumate prin simpla candidatură îmi propun însă finalizarea unui proiect unic, care va asigura viitorul luptelor românești și mulți ani după ce eu nu o să mai fiu în fruntea acestei federații. Astfel, împreună cu echipa mea sper să începem cât mai curând și chiar să finalizăm în noul mandat crearea unei case a luptelor românești. Vrem să demarăm cât mai repede construcția unui complex sportiv de pregătire la Râșnov, o bază proprie cu toată infrastructura necesară de la hotel, sala, centru de refacere etc.
Acesta va fi construit din venituri proprii şi sponsorizări. Avem deja terenul la Râşnov, chiar la poalele domeniului schiabil Braşov. Complexul sportiv va include o sală cu zece garnituri de saltea, hotel cu 150 de locuri de cazare şi restaurant, un centru de recuperare, cabinet medical, sală de conferinţe şi de şedinţe, dar şi un teren sintetic de fotbal pentru antrenamentele în aer liber ale luptătorilor. Este un loc strategic, în centrul ţării. Sper eu ca odată cu inaugurarea de anul ăsta a Aeroportului Internaţional Braşov să atragem la acest complex cât mai multe loturi naţionale străine în parteneriat şi pregătire cu loturile noastre. Astfel rezolvăm o mare problemă a luptelor româneşti, pentru că sportivii vor avea sparring parteneri. În plus, cu acest complex vom avea ocazia să facem autofinanţare. El va genera venituri, pentru că va fi pus la dispoziţie contra cost la preţuri mult mai convenabile pentru toţi cei care doresc să vină aici în cantonament. E va fi deschis tuturor cluburilor, loturilor sportive, indiferent de disciplină”, a declarat Răzvan Pîrcălabu.
Momentul bilanțului
În locul unui program încărcat de promisiuni electorale, actuala și viitoarea echipă de conducere a FR Lupte a preferat să facă un scurt rezumat al celor mai importante realizări ale federației din ultimii 8 ani, pe capitole. Astfel,
din punct de vedere managerial:
– creșterea cu peste 20 % a luptătorilor legitimați.
– 7 Centre Naționale de pregătire
– 3 Centre Olimpice de Juniori
– 3 Centre Olimpice de Tineret
– 3 Loturi Olimpice de Seniori
– peste 60 de cluburi care au beneficiat de echipamente tehnice, saltele de lupte din partea FRL
– Peste 300 de seturi echipament sportiv/ an distribuite de FRL
– Organizarea numeroaselor cursuri de pregătire și perfecționare a antrenorilor si a arbitrilor români
– Decernarea celui mai prestigios titlul, “Fluierul de aur”, arbitrului olimpic român Feri Ghermati
– 250 de copii defavorizați s-au bucurat de acțiunile umanitare întreprinse de FRL
– România are patru arbitri internaționali categoria 1S
– Înființarea Muzeului Luptelor Românești: București, 2019
– Prima federație din România pe rețeaua TikTok
Repunerea României pe harta celor mai puternice națiuni ale acestei discipline, prin găzduirea unor competiții de anvergură:
– Campionatul Mondial de Lupte pe Plajă, Constanța 2015
– Campionatul European Juniori, București 2016
– Cupa Europei pe Națiuni, București 2016
– Campionat Balcanic, Craiova, 2016
– Campionatul Mondial Seniori U23, București 2018
– Campionatul European Seniori, București 2019
– Turnee Internaționale anuale – Cadeți /Juniori /Seniori
Borne de performanță:
– Primul sportiv naturalizat medaliat olimpic – Albert Saritov (lupte libere)
– Prima medalie la un Campionat Mondial, lupte feminin: Alina Vuc, Paris 2017
– Prima participare și prima clasare la JO de Tineret – Buenos Aires 2018
– Prima medalie la Jocurile Europene de Seniori: Minsk 2019
– Prima medalie de aur la Lupte Africane – 2017
– Prima participare a României la Cupa Mondială LF: Japonia 2018
– Prima medalie la Cupa Europei pe Națiuni: lupte greco-romane, Bucuresti 2016
– Primul sportiv român inclus Hall of Fame – Ștefan Rusu, 2016
– Prima participare și prima medalie la Jocurile Mondiale de Plaja: Doha, 2019
– Prima medalie la CM Lupte pe Plajă: Grecia, 2013
– Prima medalie de aur la Universiadă: Kazan, Rusia 2013
Componența Biroului Federal 2021-2025
Răzvan-Lucian Pîrcălabu – președinte
Alexandru Ballai – vicepresedinte
Constantin Iancu – vicepreședinte
Constantin Borascu – vicepreședinte
Anton Arghira – membru
Gyarmati Ferenc – membru
George Pambuca – membru
Adrian Dacica – membru
Mircea Doru Dumitrașciuc – membru
Constantin Scuturiciu – membru
Georgiana Filip – membru
“Mergem pe aceeaşi echipă care a dat rezultate. Nu există contracandidaţi la nicio funcţie, pentru că actuala echipă a dat rezultate, a demonstrat că este formată din oameni serioşi, oneşti, în care fiecare își știe exact atribuțiile și caută permanent soluții pentru a dezvolta și promova și mai bine luptele românești”
Răzvan Pîrcălabu
Alina Vuc nr. 1 mondial
Cel mai valoros produs al luptelor românești, Alina Vuc, este nr. 1 în lume la categoria 50 de kilograme, o premieră istorică FRL. Sportiva legitimată la Steaua speră să-și confirme poziția la Jocurile Olimpice de la Tokio, unde s-a calificat de la prima încercare, grație medaliei de argint de la Campionatul Mondial de seniori din Kazahstan, din 2019. Încrederea deosebită în valoarea și forțele proprii dar și în antrenorul lotului Stoianov Nikolai au ridicat-o la cota de favorită la aurul olimpic după meciul din semifinalele ”mondialului” de la Nur Sultan. Condusă la pauză, în semifinalele competiției, cu 0-6 de către sportiva de origine rusă a Kazahstanului Valentina Islamova Brik, românca a surprins în repriza a doua prin revenirea spectaculoasă, care i-a adus victoria. Pe lângă tăria de caracter și ambiția personală care au propulsat-o în vârful ierarhiei mondiale, la acel succes a contribuit major și antrenorul Stoianov, care a întâmpinat-o extrem de calm și încrezător, după o repriză dezastroasă a elevei sale, și i-a spus: ”La această diferență de scor, adversara ta consideră că meciul e câștigat. Eu și cu tine știm însă că poți să reduci handicapul la 4-6, să muți toată presiunea pe ea și apoi să o învingi”. A urmat o repriză de vis, care i-a adus argintul mondial Alinei.
Articol publicat în numărul 85 al revistei „Sport în România”