Fostul jurnalist sportiv Stelian Trandafirescu, un vechi membru al asociaţiei noastre, a murit azi, la vârsta de 92 de ani.
Stelian Trandafirescu a fost jurnalist sportiv timp de 40 de ani, din 1953 până în 1993, și în ultimii ani a suferit de o boală gravă. Născut la 14 septembrie 1928, în comuna Pietroșani, județul Prahova, Stelian Trandafirescu a deținut funcția de secretar general al redacției nou create „Sportul”, până în 1980. A fost de asemenea redactor șef al nou înființatei reviste „Fotbal” (1966), care la momentul respectiv avea un tiraj de 800.000 de exemplare săptămânal. A ieșit la pensie de la Gazeta Sporturilor, în 1993.
Stelian Trandafirescu, „nea Stelu” pentru cei mai tineri, a absolvit Liceul Gheorghe Lazăr București (în prezent Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”) și Facultatea de ziaristică.
A iubit activitatea de educație fizică și sport chiar practicând-o încă din clasele primare. școala fiind în vecinătatea stadionului Giulești, cartierul copilăriei. A activat la clubul Rapid, la grupa juniorilor mici, care pe vremea aceea juca în campionatul de amatori de vârsta „piticilor”. Meciurile se disputau cu regularitate în deschiderea jocurilor oficiale ale echipelor profesioniste Rapid, Carmen, Unirea Tricolor, Venus – care furnizau marile derby-uri ale Capitalei.
Fiind un împământenit urmăritor al marilor derby-uri din fotbalul primei divizii, microb inoculat de un vecin al său, care îl lua mereu pe stadioanele Capitalei, a ajuns să fie recomandat pentru angajare la Viața Sindicală, în 1953. Florin Brătan, cronicar la cotidianul sindicatelor, l-a recomandat pe Stelian Trandafirescu să fie angajat în premieră la această publicație pentru gestionarea rubricii Sport, în care era reflectată activitatea echipelor sindicale de performanță din domeniul fotbalului, voleiului, baschetului și a întrecerilor cu caracter de masă.
După 13 ani petrecuți la ziarul Viața Sindicală, devenit ziarul „Munca”, Stelian Trandafirescu a participat la înființarea revistei „Fotbal”, un săptămânal de mare succes în acea perioadă. A fost un fel de „France Football al României”, o revistă parțial color, în 12 pagini, cu apariție săptămânală și cu un tiraj de aproximativ 800.000 de exemplare, vândute pe tarabe, uneori chiar pe „sub mână”. Stelian Trandafirescu a îndeplinit aici funcția de redactor-șef adjunct.
A urmat perioada „Sportul”/„Gazeta Sporturilor”, cu activitate intensă, ultima mare aventură fiind turneul final al Campionatului Mondial de Fotbal Italia 90. A fost secretar general de redacție și redactor.
În cele aproape patru decenii, Stelian Trandafirescu a desfășurat o activitate laborioasă, echidistantă, fără mistificări și jocuri de culise, spiritul dreptății și al adevărului, al fair-play-ului fiind trăsăturile de bază ale comentatorului „nea Stelică”, așa cum îl alintau colegii de breaslă.
Cariera jurnalistică
*1953-1966: ”Viața Sindicală” (”Munca”)
*1966-1974: revista ”Fotbal”, redactor-șef adjunct
*1974-1980: ”Sportul”, secretar general de redacție
*1980-1993: ”Sportul”/Gazeta Sporturilor, redactor
Stelian Trandafirescu s-a numărat printre laureații anului 2019 din presa sportivă. Asociația Presei Sportive din România i-a decernat Premiul „Aurel Neagu”, pentru întreaga sa carieră jurnalistică.
APS deplânge dispariția colegului nostru și transmite sincere condoleanțe familiei îndoliate.
Consiliul APS