Sănătate / Bătrânețea, o boală netratată!

”Când am încheiat cariera sportivă m-am simțit ca și cum viața mea nu mai avea niciun rost”, au spus-o și marea campioană Andreea Răducan și Doina Melinte și mulți alți mari performeri.

Scurgerea implacabilă a timpului afectează pe fiecare dintre noi, majoritatea oamenilor tinzând să se întoarcă cu nostalgie în trecut – ”Ce bine era când aveam 20 de ani.. 30 de ani… 40 de ani”. Aceștia privesc mai mult înapoi, unde nu se mai poate schimba nimic, decât înainte, unde se deschide o lume complet nouă.

În secolul XXI, la 40-50 de ani ești atât de bătrân pe cât te simți. Când nu conștientizezi că în cei peste 20-30 sau chiar 40 de ani pe care-i ai în față poți învăța lucruri noi, poți vedea lumea, poți să începi o afacere, să te îmbogățești, să te îndrăgostești…, ești deja bătrân. Iar lipsa unui mod de viață sănătos și a unui scop ne îmbătrânește chiar mai mult decât o arată buletinul.

Fii propriul tău șef, puneți ”angajații” la muncă

E dovedit că sportul este cel mai bun medicament anti-îmbătrânire și surprinderea de a vedea colegi de generație ce par mult mai tineri decât tine nu trebuie pusă pe seama faptului că aceștia au job-uri mai bune, stres mai puțin, bani mai mulți, că-și permit abonamente la sală sau alimentație mai scumpă. Explicația e mult mai simplă și aproape toți cei care se mențin în formă au în comun faptul că au ales să ducă în continuare o viață activă, în care mișcarea și sportul, precum și alimentația, joacă un rol important în programul de zi cu zi.
Fiecare om este ”director” cu responsabilități peste câteva sute (în jur de 800) de… mușchi. Când ”șeful” acceptă ca doar câțiva să tragă din greu, câteva sute să se facă doar că muncesc, iar alte sute să fie ”pensionate” prematur este normal că ”firma” (a se citi corpul) să se degradeze.

Jacinto Bonilla, la 81 de ani, este cu sigranță cel mai puternic străbunic din lume

Cercetătorii au descoperit genele ce influențează acest proces de îmbătrânire. Printre aceste familii de gene se găsesc sirtunele (în special gena SIR2), a căror supraexpresie este însoţită de o creştere a duratei vieţii unor organisme inferioare, dar şi gene din familiile RAS, sau DAF. Studii ce s-au extins pe mai bine de un deceniu, pe persoane de peste 60 de ani, au arătat că 4 modificări ale stilului de viaţă pot scădea cu mult peste 50% riscul de deces. Activitatea fizică zilnică (cam 30 min/zi) scade riscul de deces cu 37%, abstinenţa de la fumat reduce riscul cu 35%, o dietă de tip mediteraneean cu multe legume, fructe, peşte, cu lactate şi carne roşie în cantităţi scăzute diminuează riscul cu 23%, iar consumul moderat de vin roşu – aproximativ 4 pahare de vin pe săptămână reduce cu 22% acest risc.

 

Tratamentele la îndemâna oricui

Cel mai important lucru pentru ca un om să se mențină tânăr este scopul. Un om care așteaptă liniștit pensionarea, cu o atitudine veșnic negativă este un bătrân prematur, chiar dacă are 50 de ani sau chiar mai puțin. Pentru aceștia o schimbare de atitudine, o viață mai activă, cu sport, mișcare, relaxare și un plan de abordare a următorilor 10-20 de ani s-ar putea să facă minuni în ceea ce privește aspectul. Dacă mai adaugă în programul cotidian și câteva mici trucuri s-ar putea să-și dea înapoi ceasul biologic până la vârsta la care viitorul oferă încă nenumărate posibilități.

Fauj Singh s-a apucat să concureze la maratoane la 89 de ani și a concurat 13 ani. Anul acesta va ajunge la 110 ani

Adoptarea unui stil de viață sănătos implică categoric mai mult sport, pentru a-ți menține corpul în formă, iar acesta, combinat cu o alimentație sănătoasă, cu accent pe legume și fructe, va contribui la elasticitatea pielii. De altfel pielea, în special tenul, are un rol extrem de important în aspectul general, motiv pentru care are nevoie de o atenție specială, de o îngrijire periodică și mai ales de protecție împotriva soarelui. Apoi e extrem de important în aspectul general îngrijirea danturii, a ținutei și chiar a hainelor pe care alegi să le îmbraci. Hainele demodate, decolorate de prea multă purtare, cu câteva numere mai mici sau mai mari îți afectează încrederea.

Recomandări pentru meniul zilnic

În goana nebună după profit ”piața” e plină de produse miraculoase, cu ”rezultate garantate” anti-îmbătrânire. Înainte de a cumpăra suplimentele, pastilele sau cremele recomandate în nenumărate reclame ar trebui să știi că sportul, ca medicament, și alimentația, ca suplimente, reprezintă soluția la îndemână cu o eficiență garantată. Astfel, meniul dvs. ar fi bine să cuprindă:

Vin roșu / Cunoscut pentru antioxidantul resveratrol, pentru care cercetările sugerează că poate preveni moartea celulelor din inimă și creier. Femeile pot bea un pahar pe zi, iar bărbații două (excesele au efecte negative).

Spanac / Fiind bogat în luteină, substanța despre care s-a arătat că are proprietăți anti – îmbătrânire, spanacul este ideal pentru a fi inclus mai des în alimentație.

Porumb / Concluziile unui studiu recent releva că un component din porumb – IP6 – poate împiedica divizarea celulelor canceroase.

Cereale integrale / Acestea au fost asociate în mai multe studii cu prevenirea acumulării de colesterol în artere. Cerealele integrale trebuie însă consumate cu moderație.

Scorțișoara / Poate reduce creșterea nivelului de insulină care are loc după masă. Și, cu cât această creștere e mai sub control, cu atât e mai mic riscul ca organismul să stocheze grăsime. Scorțișoara conține și un puternic antioxidant.

Ciocolata neagră / Proprietățile pozitive ale acestui preparat sunt destul de cunoscute, cu condiția ca ciocolata respectivă să aibă cel puțin 70% cacao. Conform unui studiu, consumarea a circa 25 de grame de ciocolată neagră pe zi a fost asociată cu un colesterol “rău” (LDL) redus și cu unul “bun” (HDL) crescut.

Cartofii dulci / Aceștia conțin licopen, care îți protejează pielea de razele solare, și, în plus, conțin și vitamina C, care ajută la producerea de colagen – pentru o piele mai sănătoasă, mai tânără. De asemenea, și roșiile sunt bogate în licopen.

Ceai verde / Indiferent dacă îl bei rece sau fierbinte, ceaiul verde s-ar putea să te ajute să arăți mai tânăr. Un studiu realizat de cercetători chinezi a arătat că persoanele care au consumat 3 cești de ceai verde pe zi și-au încetinit procesul de îmbătrânire (mai exact, acesta încetinește scurtarea telomerilor, fenomen care apare pe parcursul îmbătrânirii).

Afinele / Sunt bogate în fibre, pline de vitamine și minerale și reprezintă o sursă excelentă de antioxidanți – substanțe care pot ajuta la protejarea pielii și a creierului.

Fistic / Ca și nucile, este foarte bogat din punct de vedere nutritiv și, în plus, te ajută să nu mănânci foarte mult, având în vedere că trebuie decojit.

Pepene / Acest fruct este bogat și în licopen și în betacaroten, vitamine care îți protejează pielea și repară celulele care sunt deteriorate de razele solare. De asemenea, și morcovii au un conținut ridicat de betacaroten.

Proteine din zer (pudră) / Pe măsură ce îmbătrânești, masa musculară începe să scadă cu circa 1% pe an. Iar această pierdere înseamnă și încetinirea metabolismului, afectarea coordonării și a echilibrului și altele. Însă combinarea unor exerciții de forță cu proteine din zer, sub forma de pudră, poate face minuni (îți poți face o băutură, spre exemplu, în care să adaugi și ceva afine).

Iaurt grecesc / Acesta are o cantitate de două ori mai mare de proteine decât iaurtul clasic și, în plus, conține mai puțină lactoză, ceea ce îl face mai ușor de digerat. Caută iaurt grecesc care are și probiotice.

Cafea / Consumată în cantități moderate, aceasta poate reduce riscul mortalității din cauza unor boli cardiovasculare, de a te îmbolnăvi de diabet de tip 2 sau de maladia Parkinson. Ai grijă însă să pui mai puțin zahăr în ea și mai puțină frișcă (sau mai bine nu pune deloc).

Fulgi de ovăz / Aceștia sunt bogați în fibre, iar fibrele reprezintă un nutrient esențial pentru organism. Fibrele te ajută și să te simți sătul mai mult timp, reducând astfel riscul de a te îngrășa, care apare pe măsura ce înaintezi în vârstă.