Între 6 și 8 septembrie, pe Domeniul Castelului Bánffy din Bonțida (județul Cluj), a avut loc Horseville Festival, în cadrul căruia circa 100 de sportivi s-au întrecut într-una dintre cele mai mari competiții de călărie din România – Cupa Federației Ecvestre la Concurs Complet. La prima vedere echitația poate părea un sport doar „pentru cunoscători”. Însă după un weekend memorabil împreună cu familia și prietenii, degustări de vin și muzică bună, cei prezenți au simțit că trăiesc “pe cai mari” precum nobilii de odinioară!
Pentru că la nivel local și național numărul competițiilor de acest fel este mic și cu un public restrâns, Horseville Festival și-a propus să aducă din nou la lumină disciplina ecvestră, atât pentru iubitorii de cai cât și pentru practicanții de performanță ai acestui sport. Competițiile de acest fel nu și-au câștigat încă o popularitate foarte mare în rândul publicului, comparativ cu alte sporturi, astfel că sunt etichetate ca fiind de nișă. Dar la Bonțida această etichetă a fost ruptă, sute de oameni fiind aproape de spectacolul care s-a desfășurat în arenă. În plus, acest evenimente a adus în prim plan două valori importante: pasiunea pentru echitație și importanța timpului prețios petrecut cu familia și oamenii dragi.
Horseville Festival este tipul de eveniment care îmbină cu succes sportul ecvestru cu o serie de activități speciale și show-uri ecvestre, precum și cu ideea de picnic cu familia și prietenii, toate alăturate cu scopul de a populariza echitația și frumusețea acestui sport nobil.
Cea mai spectaculoasă probă de călărie
Conceptul de “concurs complet” s-a născut dintr-un test conceput odinioară pentru cavaleria armatei, care era supusă unei probe de măiestrie într-ale călăritului. Astăzi, o astfel de competiție implică trei probe importante: dresaj, cross-country și sărituri peste obstacole. În prima probă, cea de dresaj, juriul urmărește echilibrul, ritmul, fluiditatea execuției și cel mai important, conexiunea dintre călăreț și cal. Dresajul este considerat a fi baza de la care pornesc celelalte probe, care aduc laolaltă stabilitatea, puterea și echilibrul.
Cea de a doua probă, cea de cross-country este cea mai spectaculoasă din concurs și testează una din calitățile esențiale ale competitorilor: curajul călărețului și al calului, deopotrivă. Forma fizică atât a călărețului, cât și a companionului său sunt puse la încercare pe o distanță între 1.000 și 5.000 de metri, pe care se regăsesc între 10 și 40 de obstacole fixe, dispuse în funcție de dificultatea traseului. Cei doi trebuie să fie într-o sincronizare perfectă pentru a putea depăși obstacolele fixe, inspirate din natură. Nici rapiditatea și viteza de parcurgere nu au fost trecute cu vederea.
În fine, cea de a treia probă, cea de sărituri peste obstacole înalte, testează precizia, tehnica și în mod special, capacitatea de recuperare fizică după proba de cross-country, care este una foarte solicitantă. La finalul celor trei zile de competiție, câștigătorul concursului, clasamentul și podiumul au fost decise de către un juriu, în persoana călărețului care a adunat cele mai puține puncte de penalizare însumate la toate cele trei probe.
O mulțime de activități conexe
Nu este un secret că animalele și copiii stabilesc conexiuni cu mare ușurință și interacțiunea dintre ei are multiple beneficii. De aceea Horseville Festival a pus accent mare pe crearea unui spațiu prietenos pentru copii în care, pe lângă faptul că a fost încurajat timpul petrecut în familie, au avut loc și o multitudine de activități educative și distractive în care cei mici s-au putut angrena pe tot parcursul zilelor petrecute la festival. Desigur, principalul punct de atracție a fost zona de interacțiune cu animalele, unde copiii au putut vedea și mângâia ponei, măgăruși, ieduți și chiar păsări de pradă. Au avut loc ateliere de pictură, pe hârtie sau pe față, baloane uriașe de săpun, modelaj din diferite materiale și mandale pentru colorat.
A fost, de asemenea, amenajat un întreg mini-orășel gonflabil, în care copiii au putut să țopăie în voie în timp ce curajoșii „s-au dat” pe tiroliană și au tras cu arcul. Cascadoriile călare, dresajul ecvestru și canin au completat o paletă de activități care au făcut din acest eveniment o reușită deplină.
Rezultatele concursului complet dotat cu Cupa Federației Ecvestre, desfășurat în cadrul festivalului Horseville de la Bonțida:
Prenovici – Cupa FER Concurs Complet: locul I – Cătălina Sfeteade, de la CSA Steaua, cu calul Eliot
Novici – Cupa FER Concurs Complet: locul I – Sandra Takacs, de la CS Universitatea Cluj, cu calul Hanna M
Seniori – Cupa FER 1: locul I – Sandra Takacs, cu calul McEnroe; locul II – Călin Nemeș, cu calul Quirro T
Articol scris de Dragoș Grecu
Foto: Dan Bodea