Cea mai surprinzătoare performanță aparține veteranului Dan Emil Stoenescu, care la 90 de ani a fost omul-record al Mondialelor de Natație Masters de la Gwangju.
Succes inedit al Federației Române de Natație și Pentatlon Modern: la ediția cu numărul 18 a Campionatului Mondial de Natație Masters, care a avut loc în orașul sud-coreean Gwangju, tricolorii au reușit să urce pe podium de nu mai puțin de 11 ori. România a obținut cinci medalii de aur, patru de argint și două de bronz, cu o delegație compusă din 18 sportivi. Cel mai prolific înotător la competiția de la Gwangju a fost veteranul Dan Emil Stoenescu, care, la 90 de ani, a devenit de patru ori campion mondial, plus un loc secund, la 100m bras! „Sunt foarte fericit, deoarece am demonstrat că nimic nu este imposibil în viață. Satisfacția este foarte mare, pentru că îmi doresc ca și tinerii să învețe din lecția mea de viață. Sper să fiu un exemplu, să aduc un imbold și pentru ca alte persoane să practice înotul”, a spus Stoenescu, după ce a cucerit cele cinci medalii la Mondiale.
„Dragoste” târzie
Dan Emil Stoenescu a devenit campionul lumii la înot la o vârstă venerabilă, în condițiile în care, în urmă cu câțiva ani, nu avea nicio legătură cu acest sport! De meserie inginer, el practicat atletismul până la vârsta de 20 de ani, după care a renunțat la sportul de performanță. Mai mult, nu a făcut nici măcar cursuri de înot în tinerețe, marea cotitură, în viața sa, venind în 2015, când a suferit o intervenție chirurgicală la șold. După operație, a fost nevoit să facă recuperare medicală, acest lucru implicând și exerciții speciale în apă. Din acel moment, a descoperit o adevărată pasiune, înotul, făcând progrese imense sub îndrumarea antrenorului Bogdan Marin. „Niciun profesor nu poate avea rezultate dacă nu are cooperarea perfectă cu elevul său, iar domnul Stoenescu este nu doar un om deosebit, cu o putere mare de muncă, ci are și un moral incredibil”, explică antrenorul Bogdan Marin.
Succese internaționale
Inițial, Dan Emil Stoenescu a încercat doar să vadă care îi sunt limitele, iar participarea la primul său concurs a fost considerată o adevărată provocare. Primul eveniment sportiv la care a participat înotătorul veteran au fost Campionatele Naționale de Natație din 2016, de la Reșița, unde a câștigat prima medalie de aur din carieră, în proba de 50 m bras. După un an, au urmat alte trei medalii de aur în competiția internă, unde a doborât și trei recorduri naționale, trecând, în același timp, și la concursuri pe plan extern; la Campionatele Internaționale de Natație ale Austriei, categoria Masters, a obținut cinci medalii de aur, iar la același tip de eveniment, organizat însă în Ungaria, a cucerit nu mai puțin de șase trofee. În plus, a participat la competiții importante, desfășurate în Slovenia sau Cipru. „Categoric, cel mai important a fost să evoluez la Campionatul Mondial de Natație Masters de la Gwangju, mai ales că nu știam dacă se vor găsi fonduri. Am îndeplinit baremul, însă aveam emoții din cauza banilor, fiind foarte departe”, a povestit Stoenescu. „La majoritatea concursurilor au fost sute de concurenți, pe categorii de vârstă. Chiar dacă domnul Stoenescu a câștigat atâtea medalii de aur, nu înseamnă că nu a avut rivali. Dar a fost cel mai bun”, a mai spus antrenorul Bogdan Marin, care lucrează de trei ori pe săptămână cu elevul său.
Campioni cu pedigree
Dacă Dan Emil Stoenescu a fost omul-record la Gwangju, delegația tricoloră a avut printre protagoniști și doi sportivi cu CV încă de pe vremea când nu erau înscriși în competiții Masters. Ajuns la vârsta de 41 de ani, Ștefan Ioan Gherghel a adus și el patru medalii pentru România, însă nu este prima dată când numele său apare în tabelul oficial al unui eveniment de importanță mondială. Cu multiple recorduri naționale și internaționale în palmares, Gherghel a fost vicecampion mondial și european la fluture și reprezentantul țării noastre la trei ediții ale Jocurilor Olimpice, Sydney 2000, Atena 2004 și Beijing 2008. În plus, el are meritul de a-l antrena pe Alexandru Coci, care a cucerit, de asemenea, două medalii la Mondialele Masters. În urmă cu 7 ani, el a făcut parte din delegația tricoloră prezentă la Jocurile Olimpice de la Londra.
Medaliații României la Gwangju
Dan Emil Stoenescu (90-94 ani)
– 200 m spate – aur
– 100 m spate – aur
– 50 m spate – aur
– 50 m bras – aur
– 100 m bras – argint
Ștefan Ioan Gherghel (40-44 ani)
– 100 m fluture – aur
– 50 m spate – argint
– 50 m fluture – bronz
– 100 m spate – bronz
Alexandru Coci (30-35 de ani)
– 100 m liber – argint
– 50 m fluture – argint
18 sportivi a trimis România la Mondialele Masters din Coreea de Sud. Alături de cei trei medaliați, în competiție au mai fost înscriși Miroslav Coicici (25-29 ani) – foarte aproape de medalii, s-a clasat pe locul 4 la 100 m și 200 m liber, Bogdan Ibănișteanu (25-29 ani), Liviu Bursuc (25-29 ani), Bogdan Alexandru Marin (30-34 ani), Sorin Octavian Stoica (35-39 ani), Roxana Laszlo (40-44 ani), Ioan Aurelian Curticăpean (40-44 ani), Răzvan Octavian Goga (40-44 ani), Delia Ana Kovaci (40-44 ani), Bogdan Niculae (40-44 ani), Ligia Medrea (45-49 ani), Anca Boldan (45-49 ani), Valeriu Buzatu (55-59 ani), Karl Anton Doser (55-59 ani) și Dorina Iana (65-69 ani).
„Imposibilul este doar un cuvânt. De când înot nu mai am durerile de spate de care am suferit încă din tinerețe, nu mă mai dor articulațiile. De multe ori mă simt amețit, dar, după ce înot, sunt într-o formă incredibilă”
Dan Emil Stoenescu, 90 de ani, cvadruplu campion mondial
Articol scris de Cristian VLAD