Această politică a dus la rezultatele excelente pe foarte multe fronturi în ultimii ani, iar ele nu au fost deloc întâmplătoare, spune Rareș Fortuneanu, antrenorul handbaliștilor de la St. Raphael.
de Marius HUȚU
Franța a câștigat recent titlul mondial la fotbal, trofeu care i-a întărit supremația la nivel mondial, devenind poate cea mai de succes națiune de pe Glob, cel puțin la ”jocuri sportive”. Până să câștige Campionatul Mondial din Rusia, Franța a obținut în ultimii ani ambele titluri mondiale la handbal, a obținut Liga Mondială la volei masculin, a câștigat Campionatul European de baschet masculin etc. Asta pentru a nu mai vorbi și de sporturile individuale, unde Franța excelează sau vine din urmă, așa cum este gimnastica feminină, unde a ajuns cu echipa pe locul 2 în Europa. Iar după numărul de medalii cucerite la Glasgow a fost în top 3.
”Statul investește enorm în sport”
Rareș Fortuneanu, antrenor de handbal de ani buni la St. Raphael, în prima ligă franceză, spune că toate aceste rezultate nu sunt deloc întâmplătoare. ”În Franța, ca peste tot, fotbalul este cel mai iubit sport, cel mai popular. După aceea este rugby-ul, este o adevărată religie pentru acest sport. Urmează apoi și celelalte sporturi colective și individuale. Din câte se poate observa, încep să aibă din ce în ce mai multe rezultate, pe toate fronturile. Se investește enorm de mult în sport, Investițiile sunt atât din bani publici, cât și din bani privați. Statul investește foarte mult, iar Franța are rezultate la toate sporturile colective. Situația este destul de asemănătoare și la sporturile individuale, am văzut că până și la gimnastică, sport pe care România în domina, au început să aibă rezultate”, ne-a descris contextul general fostul jucător al echipei naționale, plecat în Franța încă din 2004, când România scria istorie la Jourile Olimpice de la Atena, cu gimnasta Cătălina Ponor și înotătoarea Camelia Potec.
Centrul de comandă este chiar la Paris
Rareș Fortuneanu nu are nicio ezitare și spune că sportul în Franța este, de fapt, o politică de stat: ”Ei văd sportul ca fiind cel mai bun ambasador al țării. În timpul Campionatului Mondial de fotbal, s-a vorbit despre Franța peste tot în lume. Chiar și în Statele Unite, unde fotbalul nu este la fel de popular ca în Europa sau în alte colțuri ale lumii, s-a vorbit mult de Franța, Obama chiar a ținut un discurs cu rezultatele astea”. Apoi, fostul handbalist a vorbit pe larg despre centrul de comandă al sportului francez.
”Franța are un Centru Național mare în Paris, la Bois de Boulogne, INSEP se numește (Institutul Național de Sport, Excelență și Performanță). Are un centru enorm, întins pe câteva sute de hectare. Iar acolo sunt toate Polurile (n.r. Centre Naționale de Excelență, Olimpice, în varianta românească). Acolo, chiar aproape de centrul Parisului, este pepiniera, acolo se cresc juniorii la toate sporturile. Au atletism, au baschet, natație, judo, scrimă, au tot. Și fiecare pol are un coordonator, 5-6 antrenori, 3-4 kinoterapeuți, fiecare are sala proprie. Eu chiar l-am vizitat când am făcut cursurile de antrenor pentru licență, mi se pare o adevărată uzină. În același centru au cantină unde toți sportivii mănâncă, au internat, au centru de recuperare cu crioterapie și tot felul de chestii de ultimă generație. Mai au un laborator, în care ei testează tehnologii noi, este un cerc închis de cercetători care fac experimente inclusiv pe sportivi, le testează puterea musculară, testează tot felul de metode noi. Și în plus, au un centru de formare al cadrelor, de specialiști. Inclusiv sportivii de la disciplinele individuale, colective, care au câte două antrenamente pe zi, în timpul zilei merg și studiază, fiecare în domeniul lui. Iar pentru cei care nu au terminat liceul, vin profesorii și fac cursuri în cadrul INSEP-ului”, ne-a povestit Rareș Fortuneanu.
Bineînțeles, pentru o astfel de ”uzină”, materialul didactic nu este o problemă. ”Au o bibliotecă în interior cu tot felul de cărți. Biblioteca este într-o clădire imensă, iar acolo găsești numai cărți de sport, din toată lumea. Dacă vrei să vezi cartea lui Phil Jackson (n.r. antrenorul de legendă al lui Chicago Bulls) sau a lui Mike Tyson, le găsești acolo. Dar totul este numai pe profil sportiv”, a completat antrenorul de la St. Raphael.
Mecanismul de promovare a copiilor spre marea performanță
Rareș Fortuneanu a catalogat tot ce se întâmplă în cadrul acestui Institut din Paris ca fiind ”motorul sportului francez”. ”Ei au acolo o grămadă de ochi pe tot ce mișcă în sportul francez, ei știu deja și ce jucători vor veni în echipa Franței, sunt programați. Vorbesc acum de cazul handbalui, dar sunt convins că același model există și la alte sporturi. Le dau copiilor talentați titlul de ”Sportif espoir” – Speranță federală. Îi recrutează de la 14-16 ani pentru Poluri, le dau acest titlu, le dau tot felul de burse, comparativ cu un sportiv normal și scopul lor este să-i aducă până în echipa națională a Franței. Pentru a se asigură că vor avea parcursul corect, îi bagă la diferite echipe, care au vizibilitate și știu că pot să progreseze. Că degeaba îi bagă la o echipă, dacă stau pe bancă 3 ani și se uită. Pe fiecare generație sunt câte 300-400 de sportivi sub observație. Toți susțin la un moment dat teste fizice și cum unul scoate capul, imediat intră în atenția Polurilor. Filtrul este foarte strâns, nu le scapă mare lucru, sunt puțini care deviază de la parcursul acesta, echipă de club, detecție regională, detecție departamententală și apoi detecție națională. Procesul de formare pentru loturi începe de pe la vreo 15-16 ani, când copii trec la juniori”, a dezvăluit fostul internațional român unul din mecanismele de promovare ale sportivilor francez către marea performanță.
Pentru Franța, sportul este politică de stat, o altă dovadă vie în acest sens fiind faptul că s-a străduit să aducă Jocurile Olimpice de vară din 2024 la Paris. De altfel, ”uzina” sportului francez produce azi vedete pe bandă rulantă, astfel încât peste 6 ani Franța să devină, probabil, cea mai importantă națiune din sportul mondial. Și la cum decurg lucrurile, sunt toate șansele ca Franța să se bată pentru supremație cu Statele Unite și China în 2024.
Drumul lung de formare al unui specialist în Franța
Rareș Fortuneanu (39 ani) este la rândul lui un produs al sportului francez, în ceea ce privește noua lui carieră. După ce a renunțat la activitatea de handbalist în 2013, el a rămas în cadrul clubului St. Raphael și a urmat cursurile de perfecționare ale școlii franceze, pentru a deveni antrenor. Pentru a se ”califica” în domeniu, fostul internațional a trebuit să urmeze câțiva ani buni de studiu. ”Pentru formarea antrenorilor, sunt două filiere, una federală și alta de stat. Filiera federală pleacă de la animator, regional, interegional, expert. Ar dura cam 5 ani dacă pleci de la zero. Apoi, antrenorii sunt formați pentru două categorii, tânăr și adult, nu se lucrează la fel, sunt domenii distincte. Pentru categoria adult se lucrează pe exploatare, iar pentru categoria tânăr, pe formare. Dacă ai trecut prin toate etapele pentru expert, ai voie să antrenezi la oricare echipă din Franța, dar nu ai voie să primești bani, lucrezi benevol. Ca să poți să fii antrenor profesionist, trebuie să ai toate aceste nivele și să ai și o diplomă de stat. Iar ca să ai o diplomă de stat, trebuie să dai examen la Ministerul Sportului. Exact ce am făcut eu pentru o diplomă de stat, specialitatea handbal. Asta a durat cam 18 luni și am avut de făcut trei dosare. Un dosar de formare de cadre, să știi cum formezi cadrele, după ce am fost format la rândul meu. Un dosar de performanță sportivă, acesta a fost și cel mai mare, de vreo 80 de pagini, și a constat în programare, antrenamente, echipă, construcție de echipă, tot, un fel de manager. Și încă un dosar despre club, cum pot să-l ajut să se dezvolte, pe buget, marketing, cum știu să vând produsele, antrenorii trebuie să știe tot. Încet-încet ne vom apropia de modelul anglo-saxon”, ne-a rezvăluit Rareș Fortuneanu.
El a avut nevoie de vreo 3 ani de studii pentru a obține diploma de stat, pentru că a plecat de la nivelul interegional. Iar cursurile pentru nivelul expert le-a făcut în același timp cu cele pentru diploma de stat. În prezent, Rareș Fortuneanu este antrenor secund la echipa St. Raphael și în același timp coordonatorul unui centru de formare din cele 24 de poluri din handbal ale Franței.