Nicoleta Angelica Muscalu și Antonia Mihaela Pavel au cucerit medalia de bronz la platformă-sincron, în cadrul Campionatelor Mondiale de juniori de la Kiev.
de Marius HUȚU
Sportul românesc încă mai este capabil să producă minuni. Să lovească atunci când nici nu te aștepți. Ultimul rezultat ieșit din comun a venit recent la Campionatele Mondiale de … sărituri în apă pentru juniori de la Kiev. Sportivele Nicoleta Angelica Muscalu și Antonia Mihaela Pavel au cucerit medalia de bronz la platformă-sincron, cu un punctaj de 265.44 puncte. Cele două fete de 15 ani, crescute și duse spre marea performanță de antrenorul Adrian Cherciu, au reușit să se evidențeze într-un sport dominat categoric în ultimii ani de sportivii din China, iar națiuni precum Marea Britanie și Rusia mai ”ciupesc” pe ici pe colo câte un titlu.
Pe podium cu China și Marea Britanie
”Echipajul” românesc a urcat pe podium alături de reprezentantele Chinei și Marii Britanii. Primele două poziții au fost ocupate de Shiyun Lai – Jiangling Liu (China) 314.88 p și Phoebe Banks – Emily Martin (Marea Britanie) 278,79 p. Iar minunea acestui rezultat obținut de România nu constă neapărat în faptul că a reușit să urce pe podium într-un sport fără rezultate de excepție de-a lungul istoriei, ci mai degrabă pentru că bazinele de sărituri în apă din România se pot număra pe degetele de la mână. Cele două fete au efectuat antrenamente mai des pe bureți decât în apă. E ca și cum fotbalistul se pregătește pentru marea performanță fără minge, Simona Halep fără rachetă, iar exemplele pot continua la nesfărșit. Dar Angelica Muscalu și Antonia Pavel nu s-au plâns niciodată de acest lucru. Ci au tras din greu, au încercat să-și perfecționeze tehnica în condițiile date.
Marele vis al fetelor
Performanța de la Kiev a fost anunțată într-o oarecare măsură. Cu puțin timp înainte, Angelica Muscalu a cucerit medalia de argint la Campionatele Europene de natație pentru juniori din Finlanda, în proba de platformă. În aceeași probă, Antonia Pavel se clasase pe locul 4. La Mondialele de la Kiev, Angelica Muscalu a fost aproape de podium și la platformă individual, ea clasându-se pe locul 5 (331,5 p). În finală a concurat și Antonia Pavel, care a încheiat pe locul 9 (304.05 p).
Sigur, cele două sportive sunt încă la stadiul de promisiuni, pentru că drumul către marea performanță este destul de anevoios, mai ales într-o Românie care încă suferă vizibil la infrastructură, la condiții de antrenament. Dar cei doi copii visează… Mai nou, chiar la o participare la Jocurile Olimpice.
Avem niște campioane drăguțe, modeste și cu ambiții mari de viitor!
Camelia Potec, președintele Federației Române de Natație și Pentatlon Modern, a anunțat reușita fetelor de îndată ce ele și-au asigurat medalia de bronz la Campionatele Mondiale de la Kiev. ”Sportivele Angelica Muscalu și Antonia Pavel au reușit să câștige medalia de bronz la Campionatele Mondiale de juniori de la Kiev, platformă sincron. După argintul european câștigat de sportiva Angelica Muscalu acum câteva săptâmani, o nouă performanță remarcabilă pentru România la sărituri în apă! Felicitări sportivelor și antrenorului lor, Adrian Cherciu! Felicitări și părinților pentru toată susținerea oferită! Avem niște campioane drăguțe, modeste și cu ambiții MARI de viitor!”, a fost mesajul, imediat după concurs, al campioanei olimpice de la Atena.
China și restul lumii
Săriturile în apă au intrat în programul Campionatelor Mondiale de natație din 1973, de la Belgrad. Atunci s-au desfășurat pentru prima dată patru probe, platformă și 3 metri, feminin și masculin. După 1990 a fost inclus în program și proba de săritură de la trambulina – 1 metru, iar din 1998 se decernează medalii și la probe de sărituri sincron. China este cea mai importantă națiuni la sărituri în apă, reușind să cucerească mai bine de 60% din titlurile mondiale puse în joc de la prima ediție și până azi la seniori. Nu mai puțin de 22 de națiuni au cel puțin o medalie la Campionatele Mondiale de sărituri în apă la seniori, dar între acestea nu se regăsește și România. Ar fi fost și greu să câștige, din moment ce sportivii, în loc de apă, au tot ”plonjat” pe bureți la antrenamente…