Simona Halep – locul 3 în ancheta Asociației Internaționale a Presei Sportive

Tradiționala anchetă de sfârșit de an a Asociației Internaționale a Presei Sportive (AIPS) pentru desemnarea celor mai buni sportivi ai lumii, a stabilit ”podiumurile” lui 2018, prin voturile a peste 350 de jurnaliști din 87 de țări.

Consemnăm, o nouă frumoasă și bine meritata apreciere pentru Simona Halep, căreia i-a revenit ”medalia de bronz” – după Simone Biles (SUA, gimnastică), care s-a impus și în 2016, și Ester Ledecka (Cehia, snowboarding), la categoria ”Cea mai bună sportivă”, ceea ce readuce pe sportivele din România în clubul select al marilor performere, după ce în 1976 și 1999, Nadia Comăneci și Gabriela Szabo au intrunit sufragiile de aur! La celelalte categorii, învingători au fost: Cel mai bun sportiv – Luka Modicc (Croația, fotbal), Cea mai bună echipă – Franța (fotbal), Cel mai bun centru de presă: Cupa Mondială 2018 (Rusia, fotbal).

CEA MAI BUNĂ SPORTIVĂ. Pe lista nominalizărilor s-au aflat 15 mari sportive, fiecare cu performațe dintre cele mai strplucitoare în sporturile practicate: Ester Ledecka (Cehia), Simone Biles (SUA), Nao Kodaira (Japonia), Isabell Werth (Germania), Marit Bjørgen (Norvegia), Amandiene Leynaud (Franța), Mikaela Shiffrin (SUA), Serena Williams (SUA), Anna Gasser (Austria), Ekaterina Stefanidi (Grecia), Dina Asher Smith (Marea Britanie), Ada Hegerberg (Norvegia), Pernille Harder (Danemarca), Simona Halep (Romania) și Katie Ledecky (Austria).

Și a fost din nou anul Simonei Biles, ea făcându-și o reintrare de excepție în 2018, după un an anterior extrem de dificil, care i-a impus o îndelungată pauză. După cele 5 titluri naționale, a mai obținut 4 medalii de aur la Campionatele Mondiale de la Doha, plus câte una de argint și bronz, devenind prima gimnastă americană care a câștigat, la aceeași ediție, câte o medalie la fiecare categorie, după ce noaptea dinaintea competiției și-a petrecut-o în spital. De altfel ea are un palmares impresionat, cu 27 de medalii (20 de aur) la Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale si Continentale.

În vârstă de 22 de ani, Ester Ledecka (Cehia) a fost ”regina” snowboardingului olimpic și nu numai, fiind pe locul secund, cu doar 4 voturi înaintea Simonei Halep.
Reprezentanta noastră a depășit nume mari nu numai din alte sporturi, între care și pe celebra Serena Williams, în anii trecuți de mai multe pe locul întâi ai acestei ierarhii, acum doar pe poziția a 5-a.
Iată și clasamentul primelor 10: 1. Simone Biles – gimnastică 427 (13.4%), 2. Ester Ledecka – snowboarding 335 (10.51%), 3. Simona Halep – tenis 331 (10.39%), 4. Ada Hegerberg – fotbal 290 (9.1%), 5. Serena Williams – tenis 260 (8.16%), 6. Mikaela Shiffrin – schi 255 (8%), 7. Katie Ledecky – înot 252 (7.91%), 8. Marit Bjorgen – schi fond 207 (6.5%), 9. Ekaterina Stefanidi – atletism 203 (6.37%), 10. Amandiene Leynaud – handbal 179 (5.62%).

Emanuel Fântâneanu

Membru Comitetul Executiv al AIPS