Sănătate | Sport și mișcare la birou

Pentru că timpul este una dintre cele mai prețioase resurse, iar obligațiile cotidiene – în special serviciul – îl comprimă și mai mult, angajații sunt sfătuiți să caute soluții alternative pentru a face sport chiar în timpul programului de lucru.

„Corp sănătos, minte sănătoasă”; „pentru sănătatea dvs. faceți zilnic minimum 30 de minute de activități fizice”; ”specialiștii recomandă minimum 150 de minute de sport pe săptămână pentru o viață sănătoasă”…
Sfaturile de acest fel abundă și e greu de crezut că e cineva care nu a auzit sau văzut astfel de recomandări la televizor, în reclame, pe afișe, la radio, în ziare etc. și, cu toate acestea, speranța de viață sănătoasă a scăzut la nivel mondial până la prag de alertă. Mai ales în țările civilizate. Iar Covid-ul a ridicat și mai mult procentele negative ale stării de sănătate generală a populației.
Explicații pentru care activitatea fizică (factor determinant privind starea de sănătate) lipsește la o mare parte a populației, ele sunt multiple, cea mai des întâlnită, mai ales pentru angajații multinaționalelor din marile orașe fiind lipsa timpului. Într-adevăr, timpul devine cea mai importantă resursă pentru orășeni, iar programul prelungit, zecile de minute, chiar orele, petrecute în trafic, obligațiile curente de acasă, fac ca timpul liber să se comprime și mai mult.

OPA, chiar e nevoie de sport

Sunt numeroși salariați care consideră că fac suficientă activitate fizică zilnic, la job, mai ales dacă, serviciul lor presupune muncă fizică, cum ar fi: în construcții, curățenie, amenajări, distribuire marfă etc. Într-adevăr, după o zi de muncă, majoritatea angajaților sunt prea frânți să mai iasă la alergare și mișcare în aer liber. Poate își mai verifică o dată aplicația de pe telefon, sau smart watch, constată că au făcut mii de pași și sunt mulțumiți. Dar lucrurile sunt departe de a sta astfel, conform celor mai recente studii ale specialiștilor, care extrag sportul din orice activitate fizică și-i alocă un rol separat, dedicat și extrem de important.

Conform OMS:
AP – activitatea fizică – înseamnă orice mișcare a corpului produsă de mușchii scheletici, care necesită consum de energie;
LTPA – se referă la activitatea pe care o desfășoară persoanele în timpul liber;
OPA – Activitatea fizică ocupațională – este tipul de activitate care este asociat cu un loc de muncă.

Ample studii demonstrează că, oricât de solicitantă fizic ar fi activitatea de la serviciu, aceasta ar putea fi mai degrabă dăunătoare sănătății, ducând la boli cardiovasculare, leziuni prin suprasolicitare și unele carcinoame. Riscul de deces în cadrul bărbaților care au muncă fizică intensă aproape s-a dublat în ultimii ani, sarcinile mecanice, repetitive, fiind considerate componente cheie ale problemelor medicale apărute prin suprasolicitate. Nu numai muncitorii în construcții, manipulare, încărcare-descărcare de bunuri și materiale grele pot fi afectați, dar chiar și persoanele care lucrează în îngrijirea copiilor sau menaj pot fi afectate, dacă sarcinile lor presupun un anumit ritm și productivitate zilnică. Asta pentru că în timpul OPA, ritmul cardiac este crescut, iar frecvența cardiacă ridicată pentru o perioadă lungă de timp poate fi un factor de risc pentru bolile cardiovasculare.

4 este poziția în topul celor mai mari ucigași ai oamenilor lumii moderne, pe care OMS a situat sedentarismul, el depășind chiar și obezitatea

Muncă fizică intensă, sănătate precară

Numeroși oameni, care activează în diferite domenii, ce necesită să fie activi fizic la serviciu, muncitori manuali care fac zilnic activitate fizică intensă, au o stare de sănătate relativ precară, generând așa numitul ”paradox al sănătății”. Asupra acestuia s-au aplecat numeroși specialiști, care au considerat că sportul trebuie să aibă un rol aparte în viața noastră, chiar dacă muncim intens minimum opt ore pe zi.
Ei au explicat ”paradoxul sănătății” prin faptul că:
– OPA are o intensitate prea scăzută sau o durată prea lungă pentru menținerea sau îmbunătățirea aptitudinii cardio-respiratorii și a sănătății cardiovasculare
– OPA ridicat pe perioade lungi de timp crește ritmul cardiac pe 24 de ore, în timp ce LTPA ridicat pe perioade scurte de timp nu o face. Frecvența cardiacă crescută prelungită este un factor de risc independent pentru BCV și mortalitate.
– Contracțiile musculare în timpul manipulării manuale a materialelor și posturile de lucru statice prelungite cresc instantaneu tensiunea arterială. Expunerea prelungită la OPA static poate cauza tensiune arterială crescută susținută, chiar și după orele de lucru.
– OPA este adesea efectuată fără un timp suficient de recuperare, ducând la ceea ce medicina sportivă ar cataloga supra-antrenament. OPA ridicată pe perioade lungi de timp de-a lungul zilelor consecutive fără un timp suficient de recuperare poate provoca inflamație susținută, care este o cale ipotetică în etiologia aterosclerozei și a altor boli cardiovasculare.

Pentru șefi, sportul crește productivitatea

Din datele prezentate anterior reiese că salariații au nevoie de mici modificări în rutina zilnică de serviciu, pentru a fi cu adevărat activi și a beneficia de o stare de sănătate mai bună. Important de știut atunci când le explicați șefilor micile voastre ieșiri din rutină este că s-a demonstrat științific că soluțiile sportive pe care le implementați contribuie la productivitatea muncii, la creativitate și inovație.
Performanța noastră la locul de muncă și capacitatea de a-i ajuta pe alții se diminuează drastic odată ce devenim atât de inundați de muncă încât sănătatea noastră are de suferit. Pe de altă parte, a fi activ la locul de muncă, a face exerciții în mod regulat și a face pauze frecvente de la birou îmbunătățește concentrarea, ascuțit funcțiile de memorie, ne ajută să învățăm mai repede, sporește creativitatea și ne scade nivelul de stres. De asemenea, s-a demonstrat că exercițiile fizice ne ridică starea de spirit, ajutându-ne să menținem relații de muncă mai sănătoase.
S-ar putea ca știind toate acestea, conducerea să vă amenajeze o cameră recreativă, cu masă de ping-pong și alte aparate, cum se întâmplă deja la numeroase multinaționale, sau măcar să vă lase să mai ieșiți din rutina zilnică, fie și pentru câteva minute.

60 la sută dintre angajați au susținut că managementul timpului, performanța mentală și capacitatea de a respecta termenele limită s-au îmbunătățit în zilele în care au făcut exerciții fizice. O pauză petrecută la o sală de sport din apropierea biroului poate fi o soluție neașteptat de benefică.

Mici trucuri pentru a fi activ la birou

Date fiind toate acestea de ce să nu încercăm și:
– Să parcați mașina cu câteva sute de metri mai departe de birou, sau dacă folosiți transportul în comun să rezervați ca o stație să o parcurgeți pe jos;
– Folosiți scările nu lifturile
– Printați la o imprimantă mai îndepărtată și mergeți să vă luați singuri materialele;
– În loc să dați mesaj unui coleg din alt birou, mai bine mergeți și vorbiți față în față cu el.
– Ședințe programate inteligent / La prima oră a zilei se programează întâlnirile care necesită perioade mai lungi de ședere. Ulterior, dacă mai sunt programate și alte întâlniri, încercați să le țineți în picioare, pentru că scurtează și durata ajută și la starea de sănătate.
– Pauza de nefumători / De ce doar fumătorii au voie să iasă la o țigară afară. Nefumătorilor le-ar prinde și mai bine măcar două mici ieșiri în aer liber pe zi.
Chiar dacă ești șef, îți prinde bine să te ridici de la birou și să mergi să-ți iei singur cafeaua sau ceaiul.
– Sună clopoțelul, ridică-te de la calculator. Statul pe scaun în fața calculatorului pentru ore în șir este de-a dreptul nocivă, iar conform specialiștilor o dată la circa 10-15 minute ar trebui să te ridic în picioare fie și pentru câteva secunde. În loc să-ți pui la o întindere de mână tot ce a-i nevoie pentru a lucra ”serios” câteva ore, mai lăsați câteva materiale/lucrări necesare și la câțiva metri distanță. Și, dacă tot te-ai ridicat, încearcă și câte 4-5 genoflexiuni pe oră, care ajută enorm la circulația sângelui în picioare.
Ați încercat biroul stand-up? Dacă date-line-urile se succed cu repeziciune și timpul petrecut la calculator nu poate fi redus, încercați și birourile stand-up, care se reglează pe înălțime, permițându-ți să lucrezi și în picioare, măcar pentru câteva scurte etape ale zilei.
A rămâne activ la locul de muncă poate veni sub forma unor exerciții simple, cum ar fi ridicarea umerilor, întinderea gâtului, ridicarea picioarelor etc.

Citiți aceste mici trucuri de câteva ori, poate rămân câteva în subconștientul dvs., pentru că, să fim realiști, omului vremurilor noastre, nu-i rămâne prea mult timp pentru sport, între serviciu și viață personală.

Articol publicat în numărul 104 al revistei „Sport în România” (august 2022)