Johannes van Heerden a primit pe 2 septembrie cetățenia română, la cinci ani de la debutul său în naționala de rugby a ”Stejarilor”. La final de carieră, ”Ionică” vrea să rămână antrenor în țara noastră.
România a câștigat un sportiv de excepție. Pe data de 2 septembrie 2020, rugbistul sud-african Johannes Petrus van Heerden a depus jurământul de credință față de țara noastră și a obținut cetățenia română. Evenimentul a avut loc la cinci ani de la debutul puternicului jucător în naționala ”Stejarilor”.
Pe Van Heerden, colegii îl strigă uneori Petrică, alteori Ionică. L-au românizat înainte de a obține cetățenia țării care l-a adoptat în 2012. ”Ionică vine de la Johan, Petrică de la faptul că mă cheamă și Petrus. M-am obișnuit cu ele și chiar îmi plac, pentru că eu mă simt acum român”, spune jucătorul legitimat la CS Dinamo București.
Povestea lui este una tipică pentru un tânăr născut la Pretoria, în Africa de Sud. ”Una dintre primele lecții pe care le-am primit la școală a fost cum să procedăm atunci când suntem amenințați. Dacă vine cineva la tine cu un cuțit, niciodată să nu te uiți în ochii lui și nu faci mișcări bruște. Deschizi brațele, pentru a arăta că nu ai intenții agresive și renunți la orice obiect pe care ți-l cere cel din fața ta. Viața este cea mai importantă. Eu de două ori am avut pistolul la tâmplă în perioada petrecută în țara mea natală. Viața nu e ușoară pentru nimeni în Africa de Sud”, povestește Van Heerden.
Primul popas – Baia Mare. Acum e la Dinamo
În România a venit în 2012, la Baia Mare, unde a evoluat timp de patru ani. ”Am jucat timp de cinci ani la cel mai înalt nivel în Africa de Sud, în Currie Cup, apoi am vrut să schimb ceva, am vrut să văd cum e în Europa. Am dat unui agent un filmuleţ cu cele mai bune faze ale mele, iar prima ofertă a venit de la echipa Rodez din Franța, apoi din România. Francezii mi-au spus apoi că au prea mulți străini în echipă și nu mă pot lua. Așa că am venit la Baia Mare. A fost o ofertă financiară bună, a fost OK că am putut să vin aici și cu soția, am fost mulțumiți“, și-a amintit Johannes van Heerden, care a evoluat 50 de meciuri la Pumas și 32 de partide la Griffons. Johannes van Heerden a debutat în echipa Stejarilor în meciul cu Franța, la Cupa Mondială din 2015.
De la Știința Baia Mare s-a transferat în Franța, dar a revenit în țară, pentru a juca la Dinamo. ”M-am îndrăgostit de România. Îmi plac oamenii, îmi place siguranța de aici, și mă refer în primul rând la faptul că poți să mergi pe stradă la orice oră fără să-ți pună cineva cuțitul la gât, îmi place mâncare voastră”, spune jucătorul.
Primul meci la națională, în 2015
În 2015, el a devenit eligibil pentru prima reprezentativă a României, conform criteriilor World Rugby, și nu a ratat prilejul de a fi parte a unei naționale care avea șanse mari de a ajunge la Cupa Mondială din 2019. Din nefericire, n-a ajuns din cauze ”tehnice”. Debutul său s-a produs cu Tonga.
În cinci ani, Van Heerden (33 ani, 1.96 m și 110 kg) a adunat 44 de selecții în tricoul cu „frunza de stejar”, fiind unul dintre sportivii exponențiali ai reprezentantivei pregătite acum de Andy Robinson. Regula în rugby prevede că poți juca pentru o națională dacă evoluezi de trei ani în țara respectivă și n-ai disputat meciuri anterior pentru o reprezentativă de seniori. De aceea, Van Heerden a putut evolua pentru „stejari” în competițiile internaționale.
„Mereu m-am considerat român”
„Mereu am afirmat că sunt român, m-am considerat român, cu sau fără acte. Încă de când am ajuns aici să joc, în 2012, am simțit România ca fiind casa mea, pentru că totul era atât de diferit de Africa de Sud. Îmi place felul de a fi al românilor, gata să te ajute tot timpul, chiar dacă nu te cunosc, gata să te asculte când ai o problemă și să te sprijine. Știu că avem multe probleme aici, ca țară, însă în toate țările sunt probleme, poate și mai grave decât cele pe care le avem aici. Pentru mine România a devenit casa mea, când merg în Africa de Sud, tot timpul zic că merg în vacanță și gândul este că apoi mă întorc, în România, acasă”, a declarat Johan într-un interviu pentru Newsweek România.
A cântat tot imnul
Van Heerden va împlini 34 de ani în luna decembrie, dar nu crede că se va opri înainte de 37-38 de ani, ca jucător. ”După ce îmi voi încheia cariera de jucător, vreau să rămân în România ca antrenor. Cred că aș putea să ajut copiii să ajungă la valoarea pe care o aveau românii la un moment dat în lumea rugbyului. Am acumulat multă experiență și vreau să o împărtățesc și altora”, declară jucătorul care i-a uimit pe oficialii de la Autoritatea Națională pentru Cetățenie. Pe 2 septembrie, când a primit cetățenia, Van Heerden a recitat perfect imnul ”Deșteaptă-te române!”, de la un capăt la celălalt. De cele mai multe ori, naturalizații se opresc cam după prima strofă, însă el a vrut să arate că este cu adevărat român.
Căsnicia n-a mers, acum este single
Încă de la început s-a obișnuit cu viața din România. În afara antrenamentelor, a ales să-și petreacă timpul alături de soția sa, fie la cinematograf, fie pe la mall-uri, fie înotând la Therme. ”Vara mergeam la piscină, sunt multe lucruri de făcut aici, nu trebuie să stai doar în casă. Am fost la mare de multe ori, la Constanța, la Mamaia, la Eforie, a fost fain. Mi-a plăcut mult pentru că nu sunt rechini. La noi, în Africa de Sud, sunt foarte mulți. E periculos să înoți acolo, trebuie să fii mereu atent. Am făcut jet-ski, am mers cu banana și nu mi-a fost frică să fiu mâncat de rechin“, s-a destăinuit rugbistul. Între timp, relația sa conjugală nu a mai mers, iar căsnicia s-a destrămat. Soția sa a plecat în Africa de Sud, iar Van Heerden este acum single.
„Este un exemplu de comportament și civilizație”
Johannes a impresionat și la Dinamo, unde joacă deja pentru al doilea sezon. ”Este un exemplu de comportament și civilizație atât pe teren, cât și în afara lui. Johan este un câștig atât pentru rugbyul românesc, cât și pentru Dinamo. Vorbește câteva limbi străine, are un caracter deosebit, iar pentru el cuvântul dat este sfânt. Eu sper să mai joace la noi cel puțin doi ani, pentru că jucătorii tineri pe care îi avem au ce învăța de la el. Iar dacă la final de carieră dorește să rămână în țară ca antrenor, eu cred că va fi un plus oriunde se va duce”, a declarat Ștefan Demci, managerul echipei de rugby Dinamo. Van Heerden vorbește engleză, afrikaans (limbă derivată din neerlandeză), olandeza, franceză, română și are și cunoștințe de zulu.
Articol scris de Alexandru Enciu