Poveste cu final fericit pe două roți

coperta-2Emanulel Gyenes a terminat pe locul 17 la clasa moto într-una din cele mai tari competiții de profil din lume, după un concurs captivant, în care a făcut o cursă de recuperare fantastică în săptămâna a doua

Marius Huțu

Aventura supremă în sport poartă denumirea și de Dakar, iar Emanuel Gyenes și Marcel Butuza sunt cei doi piloți români care s-au înscris și în acest an la cea mai tare competiție din sporturile cu motor, cel puțin din punct de vedere al adrenalinei. Raliul desfășurat în perioada 2-14 ianuarie a ajuns pentru al 9-lea an consecutiv pe continentul din America de Sud și oricum este în topul celor mai urmărite întreceri de profil. Conform unor studii efectuate pe baza cifrelor, Dakarul este a doua competiție de motorsport din lume la capitolul notorietate, după Formula 1 și înaintea Campionatului Mondial de Raliu.

Dakarul a traversat trei țări, Paraguay, Bolivia și Argentina

Ambii piloți români care au concurat pe cont propriu la clasa moto (adică privați), au ajuns cu bine la Buenos Aires, în capitala Argentinei. Mani Gyenes chiar a fost printre protagoniștii clasei moto, după ce a încheiat pe locul 17. Povestea sătmăreanului, aflat la a șaptea participare, în Dakar 2017, o veți citi în rândurile următoare, dar mai întâi să prezentăm câteva detalii tehnice despre acest Raliu: peste 8.000 de kilometri de parcurs, dintre care aproape 40% au reprezentat probe speciale, trei țări traversate, Paraguay, Bolivia și Argentina, 12 etape prevăzute în program (una a fost anulată din cauza problemelor apărute pe traseu), cu jumătate dintre acestea la peste 3.000 de metri altitudine. Așadar, una din cele mai dificile ediții din istorie, la acest grad contribuind tocmai altitudinea ridicată, care a pus la încercare atât motocicletele, cât mai ales rezistența fizică a piloților. De asememea, vremea a fost foarte capricioasă. Că tot am amintit de Paraguay, aceasta a devenit a 29-a țară traversată de Dakar în istoria celor 39 de ediții, în capitala Asuncion fiind, de altfel, programat și startul festiv.

Doar cu pneuri pentru deșert

fb2Emanuel Gyenes a luat pentru prima dată startul în Dakar la ediția din 2007, ultima organizată pe continentul african. Până la ediția din 2017 au urmat alte cinci participări, cu trei clasări în Top 20, în 2011, 2012 și 2016. Rezultatul de vârf fusese atins la ediția precedentă, când pilotul Autonet Motorcycle Team a încheiat pe locul 14.
Raliul din acest an a fost unul al extremelor, s-a concurat la 2 grade Celsius în Anzii Bolivieni și la peste 45 de grade în Argentina. La Asuncion, acolo unde s-a dat startul, vremea a fost foarte schimbătoare, de la ploi torențiale s-a trecut rapid la temperaturi de 36 de grade și invers. Mani a alunecat foarte mult pe prima probă specială, încheiată pe locul 33. ”Majoritatea celor din față au pus pneuri de motocros și au avut o aderență mult mai bună. Din păcate, noi avem doar penuri pentru deșert și în noroi a fost foarte dificil să rulezi cu ele”, a explicat Gyenes.

Locul 18 la jumătatea raliului

Până la intrarea în munți, în etapa a 3-a, pilotul român a intrat în Top 30. După căldurile și umiditatea sufocantă din Paraguay au urmat zile cu temperaturi foarte scăzute, în care s-a rulat la altitudine de peste 3.500 de metri. Una din marile provocări a fost adaptarea cu scăderea nivelului de oxigen din aer, care a scăzut cu 10% la fiecare 1.000 de metri. Dar Mani Gyenes a răspuns foarte bine provocărilor chiar din prima etapă andină, deși condițiile de rulare au continuat să fie potrivnice. După o zi în care a plouat inclusiv cu gheață, sătmăreanul a urcat pe 4 ianuarie până pe locul 22 în clasamentul general.
Nici Bolivia nu a fost foarte prietenoasă din punct de vedere al vremii. Etapa a 5-a, desfășurată între Tupiza și Oruro, a fost întreruptă după 219 kilometri de probă specială din cauza ploilor abundente și a temperaturilor extrem de scăzute. De asemenea, proba specială din etapa a 6-a, programată între Oruro și La Paz, a fost anulată, având în vedere că traseul a devenit impracticabil. După ce s-a rulat la peste 3.500 de metri altitudine trei zile la rând, pilotul român a ajuns în ziua de pauză, la jumătatea raliului, pe locul 18. Din cauza navigației, el a pierdut vreo 10-12 minute în etapa a 5-a, dar s-a declarat mulțumit de parcurs până la acel moment.

Penalizat cu o oră în ziua de pauză

gyenes1Cea mai grea lovitură avea să vină în ziua de odihnă programată în La Paz, capitala Boliviei. Organizatorii au decis să reexamineze GPS-urile primilor 20 clasați și să aplice penalizări pentru o alimentare într-o zonă discutabilă. Mani s-a aflat printre cei care au primit ora de penalizare și a ajuns pe locul 29. Următoarea săptămână s-a transformat practic într-o cursă de recuperare pentru pilotul român.
Gyenes a început să urce treaptă cu treaptă în următoarele zile, dar vremea a continuat să perturbe competiția, iar organizatorii s-au văzut nevoiți să ia o decizie radicală, etapa a 9-a dintre Salta și Chilecito a fost anulată din cauza alunecărilor masive de teren, care a îngropat în noroi un orășel întreg, fiind consemnate inclusiv pierderi de vieți omenești. La revenirea în Argentina, concurenții s-au trezit că nu mai pot ajunge în bivuacul din Salta. Din pricina ploilor abundente, un râu a ieșit din matcă și a blocat drumul.

Cursa de urmărire s-a încheiat cu bine

După regruparea în Chilecito, Gyenes a terminat pe locul 15 în cea mai dificilă probă specială din Dakar 2017 (etapa a 10-a, Chilecito – San Juan), cu multă piatră, nisip și multe traversări de râuri. Pentru că aminteam de un raliu al extremelor și ceva mai sus, caravana a trecut la o temperatură de 45 grade C pe un traseu. Cu două etape înainte de finiș, Emaneul Gyenes se afla pe locul 23 în clasamentul general.
Finalul de raliu a fost așa cum și l-a închipuit pilotul român. El nu a mai întâmpinat probleme și a făcut saltul pe care și-l propusese pentru săptămâna a doua, să intre în Top 20. La Buenos Aires, el a urcat pe podiumul de premiere cu al 17-lea timp. Ca pilot privat, Mani Gyenes a terminat pe locul 7.

”Având în vedere penalizarea primită, este foarte bun și locul 17”

finish”Au fost două săptămâni foarte grele anul acesta. Organizatorii au schimbat metoda de navigație, au făcut să fie puțin mai greu și toți concurenții, și de la auto și de la moto am avut probleme. Prima săptămână a fost una bună, nu am avut mari probleme doar că în ziua de odihnă, la sfârșit, am primit vestea că sunt penalizat cu o oră. Asta pentru că în ziua în care am trecut din Argentina în Bolivia, la graniță nu era punct de alimentare și eu am ieșit un kilometru ca să alimentez. Penalizarea m-a dus pe locul 29 și sincer nu credeam că mai pot ajunge în top 20. Dar la sfârșit am tras tare, am avut și puțin noroc și am ajuns pe locul 17 la general, iar acest rezultat nu este departe de ce mi-am propus. Normal că aș fi vrut să fiu mai în față, să fiu în top 15, dar având în vedere penalizarea primită este foarte bun și locul 17. Sper că voi putea să fiu aici și în anii următori”, au fost declarațiile lui Mani Gyenes, imediat după ce a trecut linia de sosire la Buenos Aires.
Dacă n-ar fi fost acea oră de penalizare, Mani Gyenes ar fi putut obține cu siguranță un alt rezultat de vârf în Dakar. Dar până la urmă aceasta va rămâne o provocare pentru următoarea ediție a prestigiosului raliu. Experiența acumulată îl recomandă să spere la mai mult, iar ASO, organizatorul raliului, îl descrie deja ca fiind unul dintre cei mai buni piloți privați din lume.

Clasament general Raliul Dakar 2017, clasa moto:

1. Sam Sunderland, Red Bull KTM Factory Rally, KTM, 32:06:22
2. Matthias Walkner, Red Bull KTM Factory Rally, KTM, 32:38:22
3. Gerard Farres Guell, Himoinsa Dakar Team, 32:42:02
……………………………………………………………………………………
17. Emanuel Gyenes, Autonet Motorcycle Team, KTM, 35:54:58
…………………………………………………………………………………….
71. Marcel Butuza, Vectra Racing, KTM, 48:13:32

143 de piloți la clasa moto au luat startul în ediția din acest an a Dakarului. În total, în Raliu au plecat 317 piloți la toate clasele
111 piloți la clasa moto au ajuns la jumătatea competiției
97 piloți la clasa moto au trecut linia de sosire la Buenos Aires. În total, 227 de concurenți au ajuns la final
71 este locul ocupat de Macel Butuza, al doilea pilot român, în Raliul Dakar
4.995 m altitudinea maximă la care au pilotat participanții în ediția din acest an a Dakarului, aici s-a rulat în regim de legătură