Performanţele remarcabile din ultimii ani obţinute de Federaţia Română de Lupte şi strategia pe termen lung pe care preşedintele Răzvan Pîrcălabu o are pentru această federaţie i-au asigurat un nou mandat înainte chiar de Adunarea Generală de alegeri de la finalul lunii ianuarie
Ionuţ Barbu
Pe 26 ianuarie, Federaţia Română de Lupte a avut programată o Adunare Generală de Alegeri. Pentru actuala conducere a FRL nu au fost prea multe emoţii, strategia pe termen lung gândită de Răzvan Pîrcălabu, din care o parte considerabilă a fost deja realizată în mandatul care se încheie, făcând ca acesta să nu aibă contracandidat. Secretul este aparent simplu, în opinia vechiului şi actualului preşedinte al federaţiei: o strategie serioasă, cu etape clare, cu termene şi obiective extrem de ambiţioase, asumate şi duse la stadiul de fapte şi o muncă de echipă dedicată realizării tuturor proiectelor asumate. Aportul de activitate pe 2016, care a fost prezentat membrilor, cuprinde numeroase realizări şi mai ales performanţe sportive majore obţinute, unele, după o aşteptare de mai bine de douăzeci de ani.
Medaliile, cheia succesului
„Pe plan extern, a fost asigurată o participare numeroasă la toate competiţiile de obiectiv, Campionate Europene şi Campionate Mondiale, la toate stilurile de lupte.
De asemenea, am avut 5 sportivi calificaţi la Jocurile Olimpice de la Rio, Brazilia, unde s-a reuşit să obţinem o medalie şi încă o participare la o altă finală. Pentru anul 2016 sportivii Federaţiei Române de Lupte au obţinut un număr de 14 medalii: 5 seniori, 4 juniori, 5 cadeţi -, în competiţii oficiale, de obiectiv, Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale, Campionate Europene, la toate categoriile de vârstă, lupte greco-romane, lupte feminin, lupte libere, 1 medalie la Cupa Europei pe Naţiuni – Seniori şi 1 medalie la Campionatul Mondial de Lupte pe Plajă-Seniori. Obiectivele de performanţă propuse pentru anul 2016 au fost chiar depăşite, culminând cu medalia olimpică pe care Federaţia Română de Lupte o aştepta de 24 de ani. Pentru anul 2016, trebuie menţionată desemnarea Federaţiei Române de Lupte pentru organizarea unor competiţii internaţionale oficiale de mare anvergură, precum Campionatul European Juniori , 21-26.06.2016, Bucureşti, Campionatul Balcanic Juniori, 06-09.10.2016, Craiova şi Cupa Europei pe Naţiuni Seniori, 17-19.11.2016, Bucureşti”, se arată în raportul de activitate al FR Lupte pe anul trecut.
“Luptele sunt un mod de viaţă pentru familia mea”
Un nou mandat la şefia Federaţiei Române de Lupte este doar un nou pas în realizarea obiectivului pe zece ani pe care Răzvan Pîrcălabu şi l-a asumat pentru realizarea proiectului gândit pentru forul pe care-l conduce, astfel încât luptele să devină în prim-planul sporturilor din România, atât ca performanţe, cât şi ca număr de sportivi legitimaţi şi condiţii de muncă. “A fost un mandat greu, cel care se încheie, dar rezultatele rămân, se văd şi fac ca problemele inerente care apar în activitatea unei federaţii să nu ne afecteze munca. Ne-am asumat şi am reuşit reorganizarea totală a federaţiei, repoziţionarea loturilor naţionale, a colectivelor tehnice şi a componenţei acestora, dar cu noroc, dârzenie, profesionalism şi mai ales multă muncă am avut rezultate pe măsură, ceea ce a adus un plus mare de încredere. Cel mai mândru sunt în mandatul meu de echipa pe care am format-o la federaţie, de colective tehnice de valoare, cu mulţi tehnicieni tineri şi valoroşi la toate loturile şi de performanţele care ne-au permis să avem liniştea de a lucra la realizarea obiectivelor asumate. Pentru familia Pîrcălabu, luptele reprezintă un mod de viaţă, tot ce suntem acum suntem datorită luptelor şi de aceea consider în continuare că suntem obligaţi să ne revanşăm continuu faţă de această disciplină extrem de frumoasă”, ne-a declarat Răzvan Pîrcălabu.
Saritov, deschizător de drumuri pentru români
Strategia FR Lupte privind naturalizarea unor luptători străini de mare valoare a dat roade, culminând cu medalia olimpică adusă de Albert Saritov, însă următorul obiectiv asumat de şeful federaţiei este medalie la JO cucerită de un român: “În urmă cu patru ani am spus că obiectivul meu este o medalie olimpică. Era un vis al meu, o dorinţă ca luptele să fie din nou pe podiumul olimpic, care s-a realizat cu ajutorul lui Saritov. Când ai performanţe ai şi liniştea de a-ţi atinge obiectivele şi a-ţi realiza visele, aşa că aceste rezultate au arătat că suntem pe drumul bun, ascendent şi că luptele româneşti au un viitor frumos asigurat. Aducerea luptătorilor străini a fost soluţia necesară pentru revitalizarea luptelor, pentru a reda strălucire acestei discipline la noi şi pentru a crea modele pentru şcoala românească, însă următorul meu vis este ca la Tokyo să urcăm pe podium şi cu un sportiv născut în România, format în şcoala noastră”.
Casa luptătorilor, accesul în forurile internaţionale – atuurile pentru un nou mandat
În opinia lui Răzvan Pîrcălabu, rezultatele din mandatul care se încheie acum nu au fost argumentul decisiv pentru care la Adunarea Generală din 26 ianuarie nu a avut contracandidat, ci mai degrabă programul asumat pentru următorul mandat: “Cred că nu eu personal am făcut ca opozanţii să nu intre în cursa pentru postul de preşedinte al FR Lupte, ci mai degrabă programul pe care l-am prezentat. Sincer, strategia mea pentru această federaţie este una pe termen lung, pe aproape 10 ani. O strategie durabilă se construieşte în timp, iar ce se doreşte pentru FR Lupte este ca ea să aibă în primul rând viitor. De aceea ne-am propus să construim o echipă redutabilă, cu şanse să aducă de la Olimpiada de la Tokyo două-trei medalii şi de ce nu, una chiar de aur. În plus, ne dorim să facem o bază proprie, o Casă a Luptătorilor, pentru această federaţie. Pe plan internaţional, anul acesta sperăm accesul în conducerea federaţiei europene, iar în următorii ani şi în cea mondială, plus includerea a cât mai multor arbitri români la marile competiţii internaţionale. Pentru sportivi vrem să asigurăm condiţii cât mai bune, iar pentru antrenori cât mai multe argumente pentru ca să rămână alături de acest sport, inclusiv campionii care se retrag să nu-şi dorească un alt drum şi să aleagă antrenoratul, urmând ca şi veniturilelor să crească pe măsura valorii”.
Gheorghiţă Ştefan şi-a primit medalia olimpică după 8 ani
Medalia câştigată de Albert Saritov la Rio 2016 nu mai este totuşi prima prezenţă românească pe podiumul olimpic de lupte după 24 de ani! Federaţia Română de Lupte şi-a mai îmbogăţit zilele trecute panoplia marilor performanţe olimpice cu o medalie de bronz. Astfel, Gheorghiţă Ştefan intră în clubul select al luptătorilor români de legendă,ca urmare a deciziei WADA, care a modificat clasamentul final al categoriei 74 kg, lupte libere, al JO de la Beijing, deposedându-l de medalie pe Soslan Tighiev în favoarea românului. Asta după ce uzbekul a fost găsit dopat, iar forul internaţional a făcut rectificarea cuvenită a podiumului de la JO 2008. „Sperăm ca Gheorghiţă Ştefan să devină în scurt timp un membru activ al Federaţiei noastre, pentru că este poate cel mai valoros produs al şcolii de lupte româneşti din ultimii 20 de ani, iar această medalie olimpică este o nouă dovadă în acest sens, după cele trei medalii mondiale pe care acesta le mai are în palmares”, a declarat secretarul general al FR Lupte, Alin Grigore.
Întoarcerea la origini
Conducerea Federaţiei Române de Lupte va implementa, începând din 2017, un program de descoperire şi şlefuire a tinerelor speranţe în locurile de unde au venit de-a lungul anilor cei mai valoroşi luptători – la sate. „Este într-un fel o întoarcere la origini a luptelor româneşti, pentru că de la sate au venit cele mai mari nume ale luptelor româneşti, iar acolo există potenţial pentru viitori mari campioni. Este un proiect extrem de dificil, dar care se va realiza începând chiar din acest an, pentru că suntem într-o continuă căutare de descoperire şi şlefuire a noi talente”, a spus Alin Grigore.
2.829 de sportivi legitimaţi are Federaţia Română de Lupte în acest moment, odată cu medaliile câştigate de luptători crescând continuu şi interesul copiilor faţă de acest sport