Primul congres online al AIPS a avut loc via Zoom în acest an, pe 2 iulie. Jurnaliști din peste 140 de țări și cinci continente s-au adunat prin intermediul mediului virtual pentru a discuta despre viitorul profesiei de jurnalist sportiv și independența sa în noua realitate creată de virusul pandemic.
Ceea ce pe de o parte s-a dorit a fi o reeditare istorică, AIPS celebrând cu acest prilej Ziua Internațională a Jurnalistului Sportiv, și totodată cea de 96-a sa aniversare, a marcat pe de altă parte un nou capitol pentru media sportivă în era digitală.
În cuvântul său de deschidere, președintele Gianni Merlo a trasat în fața uriașei audiențe drumul pe care jurnalismul sportiv trebuie să-l urmeze în epoca post-Covid. După părerea sa, actuala situație cere crearea unei noi viziuni, capabilă să aducă soluții care să permită supraviețuirea jurnalismului și păstrarea valorilor sale fără abandonarea principiilor de bază.
Președintele Merlo a subliniat problema accesului la surse, care reprezintă seva jurnalismului de calitate, a devenit tot mai greu de realizat, fie din motive întemeiate, fie din cause neclare. Mulți jurnaliști au fost loviți prin tăierea substanțială a salariilor și dramatica deteriorare a condițiilor lor de muncă. Simultan, situația starii de urgență a comprimat dramatic spațiul libertății presei, a cărei independență și credibilitate riscă să fie greu afectate fără investiții continue în sprijinirea spiritului gazetăresc pur.
Iată mai jos cuvântul președintelui Gianni Merlo, în deschiderea e-conferinței.
Dragi colegi,
Ne-am reunit pentru a celebra cea de-a 96-a aniversare a asociației noastre într-unul dintre cele mai dificile momente din istoria omenirii. În 1924 jurnaliștii care au fondat AIPS au avut o viziune. Avem în față în momentul de față cel mai groaznic scenariu pentru meseria noastră, dar este acum rândul nostru de a avea o viziune pentru viitor, pentru a continua pe drumul modernizării și al apărării profesiei pe care înaintașii noștri au început-o. Nu va fi deloc ușor, dar trebuie să găsim soluții.
Am fost obligat să stau închis în casă într-o Zonă Roșie (Gianni Merlo locuiește în Vigevano, regiunea Lombardia – n.n.). De la fereastra mea am putut vedea străzile pustii, a căror liniște nu era străbătută decât de sirenele ambulanțelor care transmiteau un mesaj de frică. De la știri sau din social media am aflat că prieteni au fost uciși de acest groaznic virus. Familiile n-au avut voie să-i vadă în timpul spitalizării. Înmormântările au fost interzise. Mai multe familii au primit acasă o urnă pentru a o plânge. Numărul morților creștea zi de zi, mai rău ca în timp de război. După două luni vestea bună era că „ieri au fost numai 100 de morți”! Teribil. Astăzi se pare că vedem sfârșitul tunelului, dar viitorul nu e deloc sigur.
În tot acest timp noi am continuat să muncim și am avut noi inițiative privindu-i pe tinerii noștri colegi, așa cum este e-Colege, pentru că numai o investiție în cultură poate crea condiții pentru un viitor mai bun și pentru reconstrucție. Am fost surprinși de entuziasmul tinerilor noștri colegi, de dorința lor de a învăța, de a apăra independența profesiei noastre.
Problema rasismului a revenit și vom continua lupta noastră contra tuturor discriminărilor. După această întâlnire vom lansa un seminar pe 21 iulie dedicat femeilor, încă prea încorsetate în profesia noastră. Dorim să găsim soluții posibile pentru reconstrucția acestei probleme.
În momentul de față problema cea mai mare este cea a accesului la surse. Covid-19 a modificat dramatic condițiile noastre de muncă. Virusul ne-a pus pe toți în genunchi. Mulți colegi și-au pierdut slujbele, alții au trebuit să suporte serioase tăieri de salarii, ziare și site-uri s-au închis. Efectul virusului a fost devastator.
Acum asistăm la o timidă revenire în Europa, dar renașterea e încă foarte departe. Activitatea sportivă este încă limitată, așa că și viața noastră este limitată. În timpul pandemiei ziarele, site-urile, posturile de radio și televiziune au fost obligate să umble multe în arhive, făcând o muncă excelentă. Acum este momentul să continuăm să menținem calitatea produselor noastre, iar pentru asta avem nevoie în primul rând să avem acces direct la surse, pe care situația de izolare le-a făcut tot mai problematice.
Federațiile, cluburile și diferite alte organizații sportive ne-au oprit accesul la începutul pandemiei din motive de evidentă securitate, însă acum, când guvernele au decis redeschiderea vieții sociale, este necesar să fie revizuite multe dintre criteriile de acreditare. În ce ne privește, noi respectăm consemnul de securitate, dar când întreprindem solicitări legitime pentru a reveni la muncă cu acces la surse și ni se spune că anumite zone sunt interzise pentru a fi apărate intimitatea sportivilor sau a managerilor, nu putem crede într-o asemenea scuză. Există oameni care, cu astfel de scuze, încearcă să ascundă unele lucruri și operațiuni prea puțin clare. Pentru acest motiv, atâta timp cât toată lumea sportului gândește corect spunând că sportivii și problemele lor trebuie puse în centrul atenției, cerem să ni se permită să discutăm direct cu ei spre a stabili regulile de urmat, excluzând filtrul agenților sau managerilor sportivilor. Niciuna dintre federații n-a dorit să ne ofere această posibilitate de-a lungul timpului și a venit timpul ca acum să deschidem un capitol nou în această direcție. Accesul direct la surse este singurul mod prin care pot fi combătute corupția, meciurile aranjate, manipularea rezultatelor și dopingul.
Trebuie să lucrăm împreună pentru a crea un nou viitor. Desigur, poate că realitatea sportului va arăta puțin diferită, prin comparație cu ceea ce am cunoscut în trecut, dar ea va reprezenta noua realitate și va trebui să ne adaptăm, așa cum s-au petrecut lucrurile în oricare proces de evoluție al istoriei. Cel mai important lucru este ca principiile de bază ale sportului, precum transparența și credibilitatea vor rămâne aceleași, pentru că ele sunt imune la orice fel de virus.