Ministrul Ionuț Stroe și echipa sa din cadrul MTS au trecut cu bine prin cea mai grea perioadă din istoria sportului românesc.
Să fii ministru în cea mai neagră perioadă a sportului românesc nu e o fericire. Fiecare decizie, fiecare mișcare, fiecare lipsă de reacție îți este cântărită sever, sub imperiul emoției exacerbate de context. Pe umerii lui Ionuț Stroe și ai echipei sale de la MTS s-au aflat în ultimele trei luni grijile și speranțele tuturor celor implicați în mișcarea sportivă din România. Și asta deoarece de la nivelul MTS s-au luat deciziile cele mai importante, evident, în concordanță cu ordonanțele militare. La final, se poate spune că hopul a fost trecut cu bine. Sportul a repornit fără să existe focare, victime sau cicatrici care să-i brăzdeze chipul.
Ministrul Ionuț Stroe a fost în ultimele trei luni polisportiv: a alergat de la de la minister la guvern, iar de acolo prin bazele sportive, s-a luptat pentru a pune cluburile sportive pe lista beneficiarelor de ajutoare de la guvern, iar pe sportivi între cei care puteau solicita șomajul tehnic. A încercat să arunce problemele la coș, iar atunci când s-a pus problema reluării activității sportive a gândit strategia pas cu pas, asemenea unui alpinist. A ținut conferințe de presă, a ținut legătura cu forurile internaționale, a dat interviuri televizate și a dat dovadă de spirit atunci când neprevăzutul l-a pus într-o situație ”specială”, care pe alții i-ar fi blocat. Să dai interviu într-o ținută duală, jumătate business, jumătate sport, ca și cum ai fi pregătit de un antrenament, e o chestie de nuanță. Una, bine conturată. Sportul înseamnă și zâmbet, nu doar gulere și chipuri scrobite!
„Toate federațiile se află într-un scenariu inedit”
„Ultramaratonul” lui Ionuț Stroe și al echipei sale a început imediat după instituirea stării de urgență. “Este esențial să avem o comunicare permanentă pentru că în aceste momente cu adevărat importante sunt sănătatea și siguranța sportivilor. Situația dificilă cu care ne confruntăm influențează extrem de mult activitatea sportivă pentru că absolut toate federațiile se găsesc într-un scenariu inedit, pentru care trebuie găsite cât mai repede soluții viabile”, a punctat ministrul pe 16 martie, anunțând totodată că va face eforturi ca structurile sportive să beneficieze de măsuri de susținere la fel ca și ceilalți operatori economici din domeniile afectate de COVID 19.
A doua zi, pe 17 martie, a venit vestea amânării Campionatului European de fotbal 2020, care urma să-și consume una dintre grupe la București. De la vârful MTS a fost salutată decizia: “Este o decizie care practic se întrevedea având în vedere decretarea de către Organizația Mondială a Sănătății a pandemiei de coronavirus, UEFA acționând foarte rapid. Este practic cea mai bună decizie care se poate lua în aceste momente, este o măsură bună de precauție și prevenție, pentru că ceea ce contează este sănătatea și siguranța sportivilor, dar și a spectatorilor. Gândiți-vă că vorbim de o competiție ce ar urma să aibă loc în 12 orașe europene, pe stadioane de 40, 50 de mii de locuri, iar în contextul actual acest lucru ar fi practic imposibil”, a declarat Ionuț Stroe.
Totul pentru cluburi și pentru sportivi
Agenda a continuat la fel de aglomerată, cu federațiile bătând la ușa ministrului pentru rezolvarea problemelor iscate de blocaj. Ionuț Stroe a lăsat federațiile de la jocurile de echipă să-și decidă singure cum încheie campionatele în derulare.
Pe 19 martie a venit vestea cea mare pentru cluburile sportive. „Persoanele care își desfășoară activitatea în baza unui contract de activitate sportivă vor beneficia de același prevederi ca cele care au încheiate contracte individuale de muncă în situația suspendării lui”, a anunțat Ionuț Stroe. O gură de oxigen pentru cluburi și sportivi, chiar dacă sumele au fost limitate la 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea 6/2020 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2020. Adică undeva spre 2500 de lei net. Pentru un sportiv profesionist obișnuit cu mii de euro pe lună nu a însemnat mare lucru – probabil cei din această categorie nici nu au avut nevoie de acest sprijin -, însă pentru cei mai mulți a fost un colac de salvare. Aprobarea în guvern a venit la propunerea ministrului TS.
Atenți la tot și la toate
MTS a fost atent și la probemele generale generate de criza sanitară, astfel că pe 3 aprilie a pus la dispoziția personalului medical aflat în prima linie a luptei cu coronavirusul 301 locuri cazare în București. „Este datoria noastră să încercăm să ajutăm cât de mult putem“, a punctat Ionuț Stroe. În baza protocolului semnat cu Ministerul Sănătății, MTS a pus la dispoziție trei centre din București: CSN Lia Manoliu (135 locuri), Complex Sportiv Olimpia (80 locuri) și Complex Cultural Sportiv Tei (86 locuri).
Pe 15 aprilie, MTS a mai ”punctat” o dată în sprijinul cluburilor: a fost aprobată o Hotărâre de Guvern, legată de măsuri economice și fiscal-bugetare în domeniul protecției sociale, de care a beneficiat și sportul. Astfel, pe durata stării de urgență, cluburile au beneficiat de amânarea la plată pentru serviciile de utilități-electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice și de internet, precum și de amânarea la plată a chiriei pentru imobilul cu destinație de sediu social și de sedii secundare.
La finele lunii mai, Ionuț Stroe a vizitat cele trei stadioane aflate în priectul ”Euro 2020”, anunțând că ”toate vor fi gata în acest an”. Apoi, de la începutul lunii mai a început lupta teribilă pentru calcularea pașilor ce trebuie parcurși pentru reluarea activității. Iar totul a fost gândit gradual, cu regulamente lucrate îndelung. Fiecare relaxare a venit cu muncă și cu multe întrebări, dar în cele din urmă totul a ieșit bine.
În ziua în care revista Sport în România a plecat spre tipar încă mai existau unele restricții în plan sportiv. Pentru ca activitatea să revină la intensitatea dinaintea crizei vor mai trece multe zile, poate luni. Dar probabil că ceea ce a fost mai greu a trecut. Și putem spune că a trecut cu bine!