Ion Ţiriac a promis şi s-a ţinut de cuvânt: a finanţat construirea unui patinoar de 3,6 milioane de euro, la Otopeni, destinat copiilor şi juniorilor. Inaugurarea a avut loc pe 7 decembrie 2016
Alexandru Enciu
„În urmă cu 75 de zile, pe locul unde ne aflăm acum era grâu, culturi agricole. Acum e un patinoar splendid, pe care l-am aşteptat o viaţă întreagă”. Vorbele lui Eduard Pană, fostul mare hocheist român, sunt gâtuite de emoţie. Are 72 de ani şi mai bine de şase decenii a făcut parte din fenomen, ca jucător, antrenor sau secretar general al Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă. ”Am crezut că nu mai apuc ziua aceasta. De peste 60 de ani nu se mai construise un patinoar în zona Bucureştiului. Vechiul patinoar Mihai Flamaropol, care mi-a mâncat ani din viaţă, a fost ridicat în 1953, prin muncă patriotică. Acum e dărâmat şi nu ştiu când va fi ridicat din nou”, continuă Pană. Lângă el se află alte nume mari ale hocheiului românesc, Marian Costea, Marian Pisaru sau Ion Gheorghiu. Marele Tureanu, magicianul crosei, nu a mai apucat ziua aceasta şi ca el, alţi mari hocheişti români.
”Telekom Arena”, patinoarul finanţat de Ion Ţiriac la Otopeni, a fost inaugurat pe 7 decembrie, în prezenţa a numeroşi campioni români. Construcţia ocupă aproape 5.000 de metri pătraţi şi are tribune care pot găzdui 500 de spectatori. Este o arenă destinată exclusiv pregătirii copiilor şi juniorilor. Dacă Primăria oraşului Otopeni a asigurat terenul, iar Ion Ţiriac a pus cele 3,6 milioane de euro necesare construirii patinoarului, funcţionarea este asigurată în urma unui parteneriat la care au marşat patru firme mari din România: Telekom, Allianz Ţiriac, Dedeman şi Skoda.
„Sper să folosească drept exemplu şi altora”
Cu ocazia deschiderii, Ion Ţiriac a declarat: ”Vă mulţumesc că sunteţi astăzi aici. Ce vedeţi este o mică picătură într-o mare a sportului, marea Românie. Nu este sofisticat. Singura concluzie pe care trebuie să o tragem este că se poate. În mai puţin de trei luni am făcut acest lucru. În mai puţin de trei săptămâni, o lună, am găsit partenerii pentru ca acest patinoar să funcţioneze şi în viitor. Un patinoar care este făcut în exclusivitate pentru copii şi juniori. De aceasta are numai 500 de locuri, pentru ca părinţii să-şi vadă copii când îşi desfăşoară activitatea. Sper să folosească drept exemplu şi altora. Le mulţumesc tuturor, dar în special partenerilor, care imediat au venit alături de noi, având în vedere că, totuşi, costurile anuale de folosinţă sunt mari şi că am dori ca toţi copiii şi juniorii să aibă acces gratuit la această facilitate. Vă doresc tuturor să-l folosiţi cu plăcere”.
Patinoarul este iniţiativa lui Ion Ţiriac, dar va fi operat de Fundaţia Ion Ţiriac, urmând ca directorul sportiv al noului edificiu să fie Eduard Pană. Arena de gheaţă îndeplineşte cele mai recente standarde ale Federaţiei Internaţionale de Hochei pe Gheaţă, precum şi normele olimpice internaţionale. Este destinat copiilor şi juniorilor, care vor avea asigurat şi transportul gratuit. Se vor organiza cursuri de hochei şi patinaj, pentru copii cu vârste cuprinse între 5 şi 8 ani, în intervalul orar 13:00-14:00, în cadrul unei şcoli dedicate, iar publicul larg va fi permis în primul trimestru al anului 2017.
Covaliu, o crosă personalizată pentru Ion Ţiriac
La inaugurare, tribuna a fost înţesată de mari campioni români, de la celebrii antrenori Octavian Bellu şi Mariana Bitang, la jucătorii de tenis Simona Halep şi Horia Tecău, la campioanele olimpice Viorica Chermeş (Susanu), Alina Dumitru şi Sandra Izbaşa. Invitat special a fost Kevin Hamilton, ambasadorul Canadei în România, datorită statutului special pe care hocheiul îl are în ţara sa. Acesta a oferit o plachetă specială Fundaţiei Ion Ţiriac, cu un mesaj de suflet.
Printre cei mai fericiţi de realizarea proiectului s-a numărat şi primarul oraşului Otopeni, Silviu Gheorghe. Pentru comunitatea pe care o conduce, dar nu numai, noul patinoar poate fi un magnet care să ducă la creşterea investiţiilor în toată zona.
Prezent la inaugurare a fost şi Ilie Năstase. Fostul mare tenisman a profitat de moment pentru a-i cere bunului său prieten Ion Ţiriac o favoare: construirea şi unei săli de tenis.
Mihai Covaliu, preşedintele COSR, i-a făcut cadou lui Ion Ţiriac o crosă personalizată şi a punctat: ”Este un moment de bucurie şi de mândrie pentru lumea sportului, deoarece domnul Ion Ţiriac a spus că va face acest patinoar, şi l-a făcut. Şi nu oricum, ci într-un timp record, dovedind astfel că în momentul în care cineva doreşte ceva poate să facă, chiar şi în România, unde lucrurile se întâmplă mai greu. Eu sunt convins că exemplul acesta va fi urmat şi Guvernul şi ministerele de resort, iar acest patinoar nu va rămâne singur, pentru că nevoile noastre sunt foarte mari, iar copiii au mare nevoie de astfel de săli”.
Provocarea lui Covaliu nu a rămas prea mult în eter. Dragoş Pavăl, director general Dedeman, a anunţat că va construi la Bacău, în viitorul apropiat, prin eforturi personale, o sală multifuncţională pentru sport, dedicată copiilor şi tinerilor.
”Domnule Ţiriac, daţi-mi voie să vă felicit pentru această bijuterie. Numai cine nu vă cunoaşte nu credea că nu veţi finaliza această bijuterie într-un timp record. Daţi-mi voie să-i felicit şi pe partenerii dumneavoastră. Sunt ferm convinsă că nu vă veţi opri aici, iar în următoarele luni îi veţi construi şi domnului Ilie Năstase sala mult aşteptată”
Elisabeta Lipă, ministru al Tineretului şi Sportului