Cupa Regelui, în vitrina Zimbrilor

zimbrii-siteCSM Știința Baia Mare a câștigat în premieră Cupa Regelui, după o finală extrem de disputată cu Steaua. Medaliile de bronz au revenit echipei Dinamo, la primul podium după opt ani

Alexandru Enciu

Rugbyul românesc și-a decernat, pe 3 decembrie 2016, primul trofeu al sezonului. Cupa Regelui a fost disputată între CSM Știința Baia Mare și Steaua, într-un meci de gală, găzduit de Stadionul Arcul de Triumf – FRR. La finele unui meci extrem de disputat, jucat până în ultima secundă, băimărenii și-au adjudecat trofeul cu 10-8. Steaua a fost însă mai aproape ca oricând de victorie, transformerul Florin Vlaicu ratând două lovituri de pedeapsă pe final.
Știința Baia Mare nu mai câștigase vreun trofeu intern de doi ani. Steaua, de trei! Timișoara, echipa care dominase ultimele ediții fusese eliminată din competiție încă din barajul pentru semifinale, în urma unei surprize uriașe furnizate de Tigrii de la CSM Olimpia. Bucureșteni s-au impus chiar la Timișoara, cu 18-11, făcând astfel posibilă o ascensiune în trei a echipelor bucureștene în semifinale. O astfel de repartiție nu s-a mai întâmplat de o lungă perioadă de timp în rugbyul românesc, sport dominat în ultimii ani de Baia Mare și Timișoara.
Finala Cupei Regelui a fost una pe cât de frumoasă, pe atât de disputată. Diferența între cele două echipe s-a făcut la loviturile de picior. Extrem de disciplinați, băimărenii au încercat să nu facă nicio greșeală, pentru a nu-i oferi stelistului Vlaicu să pună puncte ușoare pe tabelă. Cel mai prolific marcator din rugbyul românesc nu a avut însă șansa de partea lui. Într-un final tensionat, când băimărenii evoluau cu doi jucători mai puțin (unul dintre ei, Apostol, a primit roșu pentru un gest lipsit de fair-play), Vlaicu a ratat ținta, dintr-o poziție destul de dificilă, lateral dreapta. Dacă ar fi înscris, trofeul – care le-a fost oferit băimărenilor de ASR Principele Radu – ar fi ajuns în vitrina clubului militar.

”Cineva, acolo sus, a ținut cu noi”

harry-si-principeleEgen Apjok, antrenorul echipei Baia Mare, a punctat la final atuurile echipei sale: ”Le-am spus băieților în vestiar, când am început această competiție, că doi ani este prea mult pentru noi și că trebuie să învățăm din greșelile anterioare. Și astăzi am făcut destul de multe greșeli, însă se pare că cineva, acolo sus, ține și cu noi. Am jucat în 13, a fost greu, este dificil să joci 15, mai ales că am jucat și aici, la București, poate de aceea e și mai mare satisfacția. Cred că astăzi a câștigat echipa care a jucat rugby și a fost mai puternică, pentru că fizic am fost peste ei în toate contactele, grămezi ordonate și poate de aceea ne-am și precipitat puțin, pentru că ne-am simțit mai puternici”.
Cupa Regelui a fost primul trofeu pe care Bidzina Shamkaradze l-a cucerit cu maramureșenii, în calitate de căpitan de echipă. ”A fost foarte greu, cu multe greșeli. Vreau să felicit în primul rând Steaua și apoi să felicit echipa mea, Baia Mare, pentru că am jucat ca o echipă și deși am făcut multe greșeli, am reușit să câștigăm. Suntem foarte fericiți. Asta a fost o revanșă, însă celelalte meciuri au fost fără miză, ne-am dorit mult să câștigăm. După doi ani de pauză e un trofeu foarte important. Am jucat cu sufletul, este primul meu trofeu în calitate de căpitan al echipei și mă bucur pentru acest lucru. Acesta a fost visul meu, să ridic cel puțin un trofeu cu Baia Mare”, a declarat Shamkaradze.

Dezamăgire în tabăra Stelei

De partea cealaltă, antrenorul stelist Cristian Petre a fost dezamăgit de arbitraj (”este pentru prima oară când fac o astfel de afirmație vizavi de arbitri, nu spun că ne-au defavorizat pe noi sau pe Baia Mare”), în timp ce Florin Vlaicu a mulțumit colegilor pentru efortul depus. ”E o dezamăgire foarte mare. Am avut meciul în mână, am ratat două transformări, dar le mulțumesc colegilor pentru efortul depus și sperăm să ne îndeplinim singurul obiectiv rămas, cel legat de campionat. Sper să revenim la anul cu forțe proaspete, să fim pozitivi și să îndreptăm acest eșec. Am învățat că trebuie să credem mai mult în noi, ei au jucat pe final în 13 oameni și tot am pierdut, au avut o apărare foarte bună și nu am reușit să o desfacem ca să putem câștiga”, a declarat Vlaicu.

Dinamo, un bronz cât un trofeu

dinamoFinala mică a Cupei Regelui a oferit o desfășurare la fel de tensionată. Dinamo s-a impus cu 16-15 în meciul cu CSM Olimpia București, după două reprize diametral opuse. Dinamo a dominat prima parte, pe care a încheiat-o cu avantaj clar, 16-3. În partea a doua, CSM Olimpia a avut mai multă vitalitate și a întors rezultatul. Diferența a fost făcută tot de loviturile de picior. CSM a ratat o lovitură de pedeapsă dintr-o poziție ”de neratat” (central, în suprafața de 22 dinamovistă), precum și transformarea unui eseu. Oricare ar fi fost concretizată, dintre cele două, victoria ar fi înclinat spre CSM Olimpia.
Cristi Hîldan, antrenor principal Dinamo, a lăudat efortul elevilor săi: ”Câți știu munca acestor oameni, câți știu nopțile în care te gândești cum să câștigi fără să mai ai probleme? Uite că se poate, uite că eroii renasc. Sunt echipe mari, echipe care an de an trag tare, dar nu cunosc echipă cu spirit și ambiție precum Dinamo București. Băieților, care meci de meci simt durerea la propriu, din cauza luptelor date pe teren, mult respect și felicitări pentru tot acest parcurs. Adevărații campioni se nasc din suferință. Pentru noi, sunt de aur!”.