Mihai Covaliu – portret de președinte

portret-presedinteAna Pascu, o personalitate puternică a sportului românesc, i-a făcut portretul noului preşedinte al COSR: „Este un învingător”

Marius Huțu

În vârstă de 39 de ani, Mihai Covaliu nu a „ars” nicio etapă în drumul către funcţia de preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Născut şi crescut în Braşov, în cartierul Craiter, el a fost sportiv de mare performanţă, medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de la Sydney 2000 în proba de sabie. Apoi a fost promovat antrenor de lot naţional, iar din această poziţie a devenit în 2012 vicecampion olimpic cu echipa masculină de sabie. Traseul spectaculos al lui „Cova” a continuat cu un alt aur olimpic, în 2016, de această dată din postura de preşedinte al Federaţiei Române de Scrimă. Echipa feminină de spadă a urcat pe locul I la JO de la Rio, obţinând, de altfel, şi singurul titlu olimpic al delegaţiei României la ultima Olimpiadă. Omul-Covaliu este poate mai puţin cunoscut pentru publicul larg. Şi cine îl putea descrie mai bine, dacă nu legenda vie Ana Pascu, sub „aripa” căreia Cova a crescut şi de la care a „furat” şi meseria de a conduce.

„Un tip modest şi politicos”

ana-pascu„În momentul în care îşi propune ceva, el nu se lasă până nu termină, până nu îndeplineşte obiectivul respectiv şi asta contează foarte mult. Este un băiat extraordinar. Îl cunosc de când avea 12 ani şi vă daţi seama că îl consider copilul meu. Am stat mereu lângă el şi la bucurie, şi la necaz. Cunoaşte, aşadar, bucuria şi necazul. Ştie să lucreze în echipă, este modest, este politicos, are respect faţă de oamenii care ştiu mai mult decât el şi se informează tot timpul”, l-a caracterizat Ana Pascu.
Lider al scrimei româneşti mai bine de 30 de ani, Ana Pascu i-a şi făcut o recomandare lui Mihai Covaliu, imediat după ce a câştigat alegerile: „Să pregătească o delegaţie pentru 2018 şi apoi pentru 2020, care să ne aducă cu câţiva paşi, mai mulţi dacă se poate, în faţă. Să nu rămânem pe treapta aceasta, a 47-a în lume, care este destul de neplăcută. Mihai este un învingător, un orgolios şi cred că va face tot ce îi va sta în putinţă”.
covaliuAşadar, despre Mihai Covaliu se poate spune că atât ca sportiv, ca antrenor şi ca preşedinte de Federaţie şi-a îndeplinit obiectivele de fiecare dată. Urmând aceeaşi traiectorie, ”Cova” s-ar putea să reuşească şi în noua postură. Adversarii sunt însă mai nemiloşi, precum resurse financiare limitate, infrastructură deficitară, o clasă politică neinteresată încă de sport, resurse umane, copii, sportivi, antrenori tot mai puţini la număr. Adversari cu care „Cova” se va lupta din toate puterile în următorii 4 ani. Sperăm să reuşească!

”Sunt un tip serios, sunt un tip căruia îi place să lucreze în echipă, sunt om deschis dialogului. Ştiu să ascult în momentul în care primesc un sfat bun, nu sunt un tip conflictual, am capacitatea să discut cu toţi factorii de decizie în folosul sportului românesc.
Mihai Covaliu, preşedinte COSR