Federația Română de Lupte a tras cortina după Campionatul European de seniori 2019, găzduit la București, atingându-și toate obiectivele majore asumate pentru această competiție așteptată de 40 de ani: 4 medalii, 12 calificări la Jocurile Europene de la Minsk și aprecierile unanime ale înalților oficiali prezenți vizavi de organizarea evenimentului.
S-a tras cortina peste Campionatul European de lupte pentru seniori, competiție desfășurată la Sala Polivalentă din Capitală, în perioada 8-14 aprilie, iar la momentul bilanțului, conducerea Federației Române de Lupte are numai motive de satisfacție. ”Cu 4 clasări pe podium, putem spune că ne-am îndeplinit obiectivul de medalii asumat (n.a. 3-4 medalii). Al doilea obiectiv a fost să obținem minimum 6-7 calificări la Jocurile Europene de la Minsk, pe care l-am și depășit asigurând calificarea a 12 sportivi la competiția din Belarus. De asemenea, am vrut să arătăm că putem organiza o întrecere de asemenea anvergură la un nivel de top în lume și, din aprecierile unanime ale participanților, cred că am depășit și cele mai pretențioase așteptări. Nu în ultimul rând avem motive de satisfacție că am știut să profităm de aducerea în România a acestui campionat pentru a alinia echipe complete, care să valorifice această oportunitate pentru ca sportivii noștri să acumuleze experiență la nivel înalt”, a mărturisit Alin Grigore, secretarul general al federației.
Forță și profesionalism
”Sunt extrem de mulțumit de tot ce am realizat cu această competiție. Federația noastră a demonstrat că are forță și un profesionalism desăvârșit care-i permite să facă față cu brio celor mai mari provocări. Valoarea competiției a fost întărită de prezența în țara noastră a întregului staff de conducere al federației internaționale și europene. Au fost prezenți la București mai mulți miniștri ai Tineretului și Sportului din țări importante, președinți de comitete olimpice naționale. Mulțumim și Ministerului Tineretului și Sportului, Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Primăriei Municipiului București dar și tuturor sponsorilor noștri care ne-au ajutat din plin să facem din această competiție un eveniment de referință pentru sportul românesc”, a spus președintele FRL, Răzvan Pîrcălabu.
40 de ani de așteptare, 6 zile de ”foc”
După o așteptare de 40 de ani, de la ultimul Campionat European organizat în România, federația condusă de Răzvan Pârcălabu consideră că bilanțul final al ediției 2019 este unul de excepție pentru țara noastră. ”Așa cum am spus a fost un compromis asumat pentru noi să aliniem garnituri complete și la momentul calculelor putem spune că a fost o decizie bună. Dincolo de cele 4 medalii obținute trebuie să ținem cont că am avut 12 sportivi clasați în primii 5 din Europa, ceea ce este o performanță de excepție. În plus, am demonstrat că tot ce ne lipsește pentru a putea organiza în România și un Campionat Mondial de seniori este doar o Sală Polivalentă la standarde internaționale”. În opinia conducerii federației, performerul delegației noastre la această competiție este Alin Alexuc, colosul care a schimbat cu succes categoria devenind un pretendent îndreptățit la calificarea la Tokyo în limitele a 130 kg. Medalia de bronz cucerită de el are o importanță aparte, ținând cont că pentru a urca pe podiumul competiției a trebuit să învingă un medaliat olimpic și, totodată, dublu campion mondial.
Pierderi grele
FRL a avut două handicapuri majore în tentativa de a câștiga o medalie de aur la această competiție. Astfel, cea mai titrată luptătoare a momentului, sportiva numărul 1 a luptelor românești în ultimii ani, Alina Vuc, a lipsit din cauza unor probleme medicale. De asemenea, dublul campion european, Mihai Mihuț, nu a prins cea mai bună formă, neputând să-și apere titlul la categoria 63 kg greco-romană, după ce a fost învins în sferturile de finală de azerul Taleh Mammadov, scor 7-8.
Ministrul turc a venit cu charter special pentru finale
Sala Polivalentă din Capitală a cunoscut cu prilejul acestei competiții, una dintre cele mai mari ”concentrări” de personalități ale sportului la nivel european și mondial. În afara ministrului Tineretului și Sportului Bogdan Matei și a președintelui COST, Mihai Covaliu, au mai venit în România special pentru acest eveniment sportiv alți aproximativ 15 președinți de federații olimpice naționale și miniștrii ai Tineretului și Sportului europeni. Trebuie menționat că ministrul Tineretului și Sportului din Turcia a închiriat un charter special pentru a urmări pe viu finalele competiției, în special meciul de aur al compatriotului său Akgul Taha (125 kg).
În plus, faptul că în aceeași perioadă s-a organizat în premieră în România un Congres UWW Europa a făcut ca la competiție să se afle aproape toată conducerea luptelor europene și mondiale, peste 30 de înalți oficiali, în frunte cu președintele UWW Europa, Tzeno Tzenov, dar și președintele forului mondial, sârbul Nenad Lalovic, care a acordat distincții pentru președintele Mihai Covaliu și ministrul Bogdan Matei, în semn de apreciere față de contribuția lor la realizarea acestui eveniment.
Festivitatea de deschidere, un show de zile mari
Un motiv de satisfacție pentru conducerea federației de specialitate a fost și afluența publicului în tribunele Sălii Polivalente pentru această competiție. Spectacolul a devenit și o componentă obligatorie pentru spectatorii întrecerilor sportive, iar FR Lupte a plusat la acest capitol organizând o festivitate de deschidere grandioasă, în care sala a vibrat pe ritmurile formației Voltaj și a trupei de teatru și animație Famous Art. La prezența importantă a publicul a contribuit și campania de promovare a evenimentului, care a avut spot-uri pe canalul Metrorex pentru mai bine de o săptămână. Parteneriatele media, comunicatele zilnice, prezența afișului competiției prin toată Capitala și pe majoritatea mijloacelor de transport în comun din Capitală au contribuit din plin la popularizarea evenimentului.
Performerii FR lupte la această competiție au fost invitați la Palatul Victoriei de către premierul Viorica Dăncilă.
Performerii români ai ”europeanului”
Cei 4 medaliați
Incze Kriszta Tunde (65 kg) – argint
Tița Florin (55 kg) – argint
Alin Alexuc (130 kg) – bronz
Ana Andreea Beatrice (55 kg) – bronz
12 calificări la Jocurile Europene
Lupte libere: Andrei Dukov (57 kg), Maxim Vasilioglu(74 kg), Mihai Nicolae Palaghia (86 kg), Vasile Vlad Caras (125 kg). Antrenori: Guidea Anatolie/ Andrei Franț
Lupte feminine: Suzanna Georgiana Șeicaru (50 kg), Andreea Beatrice Ana (53 kg), Incze Kriszta Tunde (62 kg), Beatrice Dukov Oancea (68 kg), Diana Elena Vlăsceanu (76 kg). Antrenori: Nikolai Stoianov/ Marian Filip
Greco-romane: Virgil Munteanu (60 kg), Nicu Samuel Ojog (87 kg), Alin Alexuc Ciuraru (130 kg).
Antrenori: Arghira Anton/ Petre Cărare
Am fost cândva stăpânii Europei
În 1979, când FR Lupte a organizat precedenta ediție a Europeanului de lupte, sportivii noștri reprezentau o forță a Bătrânului Continent. Au demonstrat-o din plin și la competiția de acasă, când au obținut nu mai puțin de 10 medalii, dintre care trei de aur, iar la greco-romane s-au clasat pe primul loc în clasamentul pe națiuni. Performerii ediției din 1979 au fost: Alexandru Constantin (cat. 48 kg), Ştefan Rusu (68 kg), Ion Draica (82 kg) – toți trei medaliați cu aur, argint prin Nicu Ginga (52 kg), Roman Codreanu (+100 kg), bronz prin Petre Dicu (90 kg) şi Andrei Vasile (100 kg) la greco-romane, iar la lupte – libere: argint prin Aurel Neagu (57 kg) şi bronz prin Aurel Rentea (48 kg) şi Vasile Puşcaşu (100 kg), la lupte libere.
Exces de performeri pe saltea
Valoarea competiției desfășurate la București este accentuată de cărțile de vizită impresionante a multora dintre competitori, la startul întrecerilor de la Polivalentă aliniindu-se peste 30 de medaliați la campionatele europene, mondiale și jocuri olimpice. Cele mai sonore nume dintre sportivi prezenți, cu performanțe de excepție înaintea acestei ediții a Europenelor au fost:
Abdulrashid Sandulaev (97 kg) / Supranumit și ”tancul rusesc” acesta este deja o legendă a luptelor mondiale, având în palmares două titluri olimpice (2012 și 2016), 3 titluri mondiale și 2 de campion european.
Roman Vlasov (77 kg) / O altă forță a naturii din Rusia, dublu Campion Olimpic (2012, 2016), dublu Campion Mondial și triplu Campion European.
Akgul Taha (125 kg) / Specialistul în aur european la lupte libere. Turcul are în palmares deja 5 titluri continentale, inclusiv anul trecut. Akgul Taha este Campion Olimpic în 2016 la Rio și dublu Campion Mondial.
Sharif Sharifov (92 kg) / Azerul era deja Campion Olimpic, în 2012 și Campion Mondial în 2011.
CHAMIZO Frank (74 kg) / Cubanezul naturalizat în Italia era dublu Campion Mondial și dublu Campion European.
Articol scris de Ionuț Barbu și Alexandru Enciu