CE LUPTE 2019 | În căutarea aurului

Florin Tița a cucerit a doua medalie de argint consecutivă, după cea de la Europenele Under 23 de la Novi Sad.

Florin Tița a devenit un obișnuit al podiumurilor de premiere la competițiile continentale. Cel mai mic tricolor (de categorie și de vârstă) a făcut în acest an două finale europene și pe ambele le-a pierdut. A rămas cu argintul la gât și cu aurul în gând. Pentru a deveni campion european mai are un pic de muncit, dar nu foarte mult. ”Este extrem de talentat”, spun oamenii luptelor despre el.
La Europenele de la București, Florin Tița a avut două victorii clare care l-au propulsat în finala mare a categoriei 55 kg. Mai întâi a trecut de Fabian Bernhard Schmitt (Germania), după care l-a depășit și pe norvegianul Anders Andresen Roenningen. Acesta din urmă are genă de luptător, fiind băiatul unul dublu campion olimpic la acest sport. În finală, Florin Tița a dat piept cu un rus extrem de puternic, Vitalii Kabaloev, în fața căruia nu a avut nicio șansă.
După argintul de la Europenele Under 23 de la Novi Sad 2019, bronzul de la CE Under 23 2018 și locul 5 la Mondialele de juniori, performanța de la București vine să-i betoneze statutul de speranță.

Florin Tița are 20 de ani și o poveste specială în spate, el provenind de la un cămin de copii. A ajuns la lupte pentru că antrenorul a făcut o selecție la școala unde învăța (”a venit domnul antrenor și a luat mai mulți copii, între care m-am aflat și eu”, spune el), iar acum speră să-și facă un viitor frumos cu sprijinul acestui sport. El a fost descoperit de antrenorul Gheorghe Grigore și este legitimat la Farul Constanța. Ca mulți luptători, a avut oferte de a se alătura unui club mai mare din București, dar Florin a refuzat deocamdată.

„A fost destul de greu în finală, eu sunt mult mai mic decât rusul. Mai am timp, de-abia am început luptele acum şase ani, iar acum am urcat pe podium la Europenele de seniori. Cu multă muncă sper să depăşesc cât mai mulţi. Sunt mulţumit de locul doi pe care l-am luat aici. E prima mea medalie la seniori, la Europene. Îmi dau seama că nu am muncit degeaba şi că m-am apucat cu un scop de acest sport. Acum pentru mine urmează Campionatele Mondiale Under 23 şi cele de seniori. Eu nu am cum să merg la Tokyo, categoria mea nu e olimpică. Dar sper să urc în categorie şi să ajung la Jocurile Olimpice în 2024”, a declarat Tița după concurs.