În anul în care se va desfășura cea de-a 22-a ediție a Campionatului Mondial de Fotbal, unde altfel s-ar fi putut organiza festivitățile de decernare a premiilor AIPS Sport Media decât în țara organizatoare a turneului final? La Doha s-au strâns în luna iunie finaliștii celei de-a patra ediții a competiției lansate de Asociația Internațională a Presei Sportive.
În anul Cupei Mondiale din Qatar, toate privirile sunt îndreptate în mod natural către Doha. Pe măsură ce lumea a continuat să ridice restricțiile de călătorie și viața a revenit încet la normal, a apărut întrebarea: ar putea exista o alegere mai perfectă pentru a aduna cei mai buni povestitori de sport din lume decât capitala Qatarului?
Doha este cu siguranță locul în care fiecare jurnalist sportiv din lume și-ar dori să fie în 2022 și, în mod clar, niciun alt loc nu a fost mai potrivit pentru a sărbători cea de-a patra ediție a Premiilor AIPS Sport Media, singurul premiu global pentru jurnalismul sportiv. Dar unde în Doha, având în vedere gama largă de oportunități? Un muzeu de ultimă generație? Un amfiteatru? O sală de bal luminoasă de hotel? Toate ar fi fost alegeri excelente, dar niciuna nu poate bate un stadion de fotbal, nu? Și cum rămâne cu un stadion de fotbal pentru Cupa Mondială din 2022? Cu ajutorul Asociației Presei Sportive din Qatar, semnul întrebării a fost transformat în realitate.
Pe 12 iunie, finaliștii celor 9 categorii s-au aflat pe scena de pe Khalifa International Stadium, stadionul care va găzdui 8 meciuri de Cupă Mondială în noiembrie și decembrie (de la Anglia – Iran pe 21 noiembrie la finala pentru locul 3, de pe 17 decembrie), pentru a afla câștigătorii ediției 2021 a AIPS Sport Media Awards, care anul acesta a adunat 1732 de înscrieri din 133 de țări, ceea ce reprezintă un adevărat record de participare. A fost închiderea perfectă pentru o cursă foarte lungă, pe parcursul căreia sita a cernut.
Înainte de a-și afla pozițiile finale (valoarea premiilor fiind între 2.000 și 8.000 de dolari pe categorie) de pe Stadionul Khalifa, jurnaliștii nominalizați au avut ocazia să viziteze Muzeul Sportului 3-2-1, o altă punte între sport și cultură, una dintre valorile de temelie ale Premiilor AIPS Sport Media.
Indiferent de locul ocupat, toți jurnaliștii sportivi sunt câștigători, nu doar pentru că au depășit o competiție foarte dură ca număr și calitate, ci și pentru că ridică automat ștacheta pentru generațiile următoare, devenind un exemplu în realizarea de materiale video, audio, de fotografie și de articole pentru presa scrisă, tipărită sau pe online.
De când AIPS a lansat acest concurs adresat jurnaliștilor sportivi de pe mapamond, și reprezentanții României s-au numărat printre laureați. Deschizător de drum pentru jurnaliștii români este președintele Asociației Presei Sportive din România, Dumitru Graur, care, la prima ediție, a fost recompensat cu premiul al treilea la secțiunea Editorial, pentru materialul „Lacrimi de comentator bătrân”, publicat în numărul 57 (iunie 2018) al revistei „Sport în România”.
Doi ani mai târziu, jurnalista Andreea Giuclea a ocupat locul al doilea la aceeași secțiune. S-a înscris în concursul AIPS cu materialul „Cum împăcăm legenda lui Kobe Bryant cu acuzațiile de abuz sexual. Sau cum învățăm să privim idolii sportivi mai complex”, publicat pe site-ul lead.ro.
Ceremonia desfășurată în luna iunie la Doha precede un alt moment important pentru jurnaliștii sportivi de pe mapamond. Pe 2 iulie va fi marcată Ziua Internațională a Jurnalismului Sportiv, aleasă în 1994 de AIPS, cu prilejul aniversării a 70 de ani de la înființare.
Tuturor jurnaliștilor sportivi, încă de pe acum, un călduros „La Mulți Ani”!
Sursa foto: AIPS