JOT 2018 | Jocurile Speranței

România a încheiat Jocurile Olimpice de Tineret de la Buenos Aires cu un total de opt medalii, dintre care două de aur. Eroii delegației tricolore au fost judoka Iosif Adrian Șulcă și halterofila Sabina Baltag.

206 națiuni
3997 sportivi
241 de evenimente în 32 de sporturi

Zeci de mii de emoții, tone de energii…

Jocurile Olimpice de Tineret s-au transformat într-o competiție uriașă, în care se călesc campionii olimpici de mâine. Nici vorbă de candoare, nici vorbă de inocență, semn că spiritul competiției este adânc înfipt în ADN încă de la naștere. Au fost 12 zile intense la Buenos Aires, la cea de a treia ediție a campionilor de mâine, iar în oceanul de emoții au fost implicați și 34 de sportivi români. Plus o mână de antrenori. Tabita Maftei (canotaj) a purtat drapelul României la festivitatea de deschidere. La cea de închidere, onoarea i-a revenit campionului olimpic de tineret Adrian Șulcă (judo). Din țară, alte zeci de mii de inimi au bătut pentru ei, părinți, bunici sau iubitori de sport.
România a încheiat Jocurile Olimpice de Tineret din Argentina cu un total de opt medalii, nu departe de ceea ce a fost anii trecuți, nu departe de ceea ce s-a anticipat la plecarea de acasă. Specificul competiției nu prevede alcătuirea unui clasament oficial pe națiuni, pentru că, teoretic, la aceste vârste altele ar trebui să fie valorile. Neoficial, se ține totuși o evidență, iar în această ierarhie România s-a aflat pe locul 29 la general. Nici mult, nici puțin, oricum mult mai bine decât ceea ce s-a reușit la Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro din 2016, unde tricolorii au încheiat pe locul 47. Evident, circumstanțele au fost altele…

Surorile România și Republica Moldova

Lipsa unui clasament general pe națiuni a fost doar unul dintre elementele personale ale JOT 2018. Ca și la edițiile anterioare, a existat un număr de evenimente în care s-a concurat în cadrul unor echipe mixte internaționale (în 2014, România chiar a obținut o medalie de aur în cadrul unui asemenea întreceri, la atletism). Apoi, specifică a fost și festivitatea de deschidere, desfășurată pe cel mai larg bulevard din centrul capitalei argentiniene.
Și în ce ne privește a existat un element specific: delegațiile României și Republicii Moldova au defilat la festivitatea de deschidere și au concurat cu același echipament oficial. Aceleași culori, același design, același sânge… ”Am primit o solicitare de la prietenul meu, preşedintele comitetului olimpic din Moldova. Tot discutând despre ce va fi la Buenos Aires, i-am arătat şi designul echipamentului sportivilor, şi i-a plăcut foarte mult. Ei au o situaţie puţin mai dificilă acum şi ne-au făcut o solicitare de a beneficia şi ei de acest design pe care îl au sportivii români, cu însemnele comitetului olimpic şi cu numele Moldova. Am obţinut aprobarea comitetului executiv al COSR şi credem că a fost un moment inedit. Nu este un mesaj pentru centenar, ne dorim să transmitem un mesaj de pace, exact ceea ce olimpismul promovează”, a declarat președintele COSR, Mihai Covaliu.
România a punctat la Buenos Aires prin nouă discipline sportive (locurile 1-6): judo, haltere, înot, canotaj, tenis de masă, gimnastică artistică, scrimă, tenis și lupte. Nimic nou, nimic surprinzător. Toți cei care s-au clasat acum pe podium sau între primii șase ar trebui să se regăsească pe aceleași poziții peste șase ani, deși istoria arată că nu întotdeauna este simplu să faci pasul de la tineret la seniori. De pildă, dintre medaliații de la prima ediție a JOT, Singapore 2010, niciunul nu a fost pe podium la JO Rio de Janeiro, în 2016.

Mihai Covaliu: ”Spun hotărât, avem viitor”

Mihai Covaliu, pentru Revista Sport în România: ”Am obținut opt medalii și nu pot să spun nici că e bine, nici că e rău. Este totuși un început de drum bun pentru acești copii. Este îmbucurător că s-au obținut medalii de toate culorile și că acești tineri sportivi au căpătat încredere în ei. Din punctul meu de vedere, important este că s-a format o echipă olimpică. Toți au fost conectați, au mers la competiții, s-au încurajat unii pe ceilalți. Spiritul jocurilor olimpice începe să fie ce a fost odată, cum l-am găsit și eu când am pătruns în lot în 1996. Acesta este marele câștig, peste medalii. Urmărindu-i pe acești copii pot spune hotărât că avem viitor. I-am cunoscut pe cei care au luat medalii, sunt copii foarte serioși, cu bun simț. Iar cei care i-au văzut pe colegii lor luând medalii sunt sigur că și ei își doresc ca pe viitor să urce pe podium. Teoretic, ei trebuie să ajungă la Jocurile Olimpice peste șase ani, dar am avut o întâlnire în satul olimpic cu ei și i-am întrebat cine se încumetă să fie prezent în delegația pentru Tokyo 2020. Au fost vreo două voci hotărâte, între care înotătorul Daniel Martin, dublu medaliat cu argint la Buenos Aires, însă toți ceilalți au spus într-un glas că ne vedem la ediția din 2024”.
România scoate capul în arena internațională cu un nou grup de copii talentați. Rămâneți alături de noi, pentru a afla povestea medaliaților!

Articol de Alexandru Enciu