Insipirat de un roman al lui Jules Vernes, un bibliotecar din Petroşani, care poartă numele unui revoluţionar celebru, Avram Iancu, a plecat într-o expediţie ieşită din comun, străbătând înot întreg cursul Dunării, de la izvoarele din Germania până la vărsarea în Marea Neagră
Marius Huţu
Un proiect mare, cât un Continent! Aşa poate fi descrisă călătoria unui sportiv-amator din Petroşani, pe nume Avram Iancu. Acesta şi-a propus să străbată înot Dunărea în 60 de zile, pe o distanţă care însumează 2.860 de kilometri!
De unde s-a născut ideea
Personajul poveştii noastre şi-a găsit sursa de ”inspiraţie” chiar la Biblioteca Centrală Petroşani, acolo unde lucrează. De fapt, acesta este unul din lucrurile inedite ale poveştii. „Am recitit romanul «Pilotul de pe Dunăre» al lui Jules Vernes. Mi s-a părut o poveste foarte interesantă, mai cu seamă că acţiunea a avut loc cu exact 100 de ani înaintea naşterii mele. Asta este, aşa, o coincidenţă, care de asemenea mi s-a părut interesantă. Povestea este fabuloasă şi m-am gândit că ar fi foarte frumos să-i dau viaţă într-un mod mult mai inedit şi mai greu. Adică să înot 50 kilometri pe zi, câte 10 ore pe zi, 2.860 de kilometri în total, adică distanţa fluviului Dunărea. Personajul principal al romanului aşa şi-a propus, să ajungă cu barca de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră, la Sulina, câte 50 de kilometri pe zi”, ne-a relatat Avram Iancu.
Trei motive principale pentru care a vrut să dea viaţă romanului
Dincolo de pasiune, el şi-a dorit să dea viaţă romanului din mai multe motive. ”Motivaţia principală este că îmi doresc ca generaţia tânără să descopere plăcerea lecturii clasice pe suport hârtie. Eu cred că lectura clasică împreună cu internetul, cu mijloacele acestea moderne care au apărut, nu sunt două lucruri care se exclud reciproc, dimpotrivă. Sunt lucruri complementare, ambele variante având avantaje, cât şi dezavantaje. Eu vreau să fac o simbioză între clasic şi modern, între hârtia îngălbenită a cărţii şi display-ul modern al telefonului mobil. Cum anume vreau să fac lucrul acesta? Simplu, efectiv îmi doresc ca tinerii să citească în timpul celor 60 de zile romanul şi în acelaşi timp, cu ajutorul telefonului mobil, să urmărească parcursul meu printr-o platformă modernă, prin GPS. În acest fel sper eu să se facă o simbioză între cele două lucruri. Reacţiile sunt deja pozitive, foarte multe exemplare ale acestui roman au fost date şi nu numai la Petroşani, la bibliotecă, ci cam prin toate părţile prin ţară”, a explicat bibliotecarul din Petroşani. Avram Iancu a recitit romanul în decembrie 2016 şi venit cu încă două argumente: ”O altă motivaţie este aceea că vreau să evidenţiez faptul că şi noi românii suntem capabili de lucruri deosebite. Eu cred cu tărie că ADN-ul românesc este foarte puternic, am argumente în sensul acesta. Şi având aceste argumente, vreau să afle întreaga lume cine suntem noi. Să se audă în sens pozitiv de noi. În al treilea rând vreau să evidenţiez la nivel mondial atât Dunărea, cu cei peste 1.000 de kilometri care sunt la noi în ţară, dar mai mult decât atât, Delta, care este un ecosistem unic. Trebuie evidenţiat la nivel mondial şi totodată tras un semal de alarmă. Acest ecosistem trebuie să fie protejat de toate ţările riverane Dunării”.
A traversat înot şi Canalul Mânecii
Expediţia de pe Dunăre reprezintă cea mai mare provocare a înotătorului, însă el mai are antecedente de acest gen în trecut. Anul trecut, Iancu a traversat înot Canalul Mânecii, determinat de o altă carte. ”Sunt primul român care am atacat înot Canalul Mănecii şi sunt primul român născut şi crescut în ţară care a reuşit traversarea în mod oficial, şi doar în slip (fără costum de protecție – n.n), după ce am parcurs 62 de kilometri în 18 ore de efort continuu”, s-a mândrit Avram Iancu.
Pentru pregătire a înotat în Siret şi Mureş
Pentru cei 2.860 de kilometri de înot pe Dunăre, bibliotecarul din Petroşani s-a pregătit temeinic în ultimele luni, mai bine de jumătate de an. ”În ultimii ani, m-am dedicat înotului, încercând să traversez astfel Canalul Mânecii. Pentru această nouă încercare mă antrenez de anul trecut, de la 1 decembrie. Am înotat foarte mult în bazinul didactic din Petroşani, aproape zilnic, toată iarna. Apoi, când apele s-au dezgheţat, am început să înot în Lacul Ştiurţ din Petroşani, în spatele casei mele, după aceea am început să înot pe râuri, în Râul Jieţ, unul foarte rece, nici acum nu are 10 grade. Am făcut antrenament termic acolo. Am înotat pe Siret 40 de kilometri, iar ultimul antrenament oficial şi cel mai dur a fost pe Mureş, pe distanţa de 50 de kilometri, între localităţile Aurel Vlaicu şi Deva. Am ţinut ca acest ultim antrenament să fie făcut în judeţ, acasă, pe unul dintre cele mai renumite râuri din ţară”, ne-a dezvăluit interlocutorul.
Startul va fi luat cu un salt în Fântâna Donaueschingen
Startul expediţiei a fost stabilit pe 20 iunie, iar sosirea a fost calculată pentru 20 august. Ca şi în marile tururi cicliste, care debutează în general cu prologuri, pentru prima zi a fost prevăzut un preambul la întreg evenimentul, saltul în Fântâna Donaueschingen, care în mod simbolic marchează izvorul Dunării. Startul înotului efectiv are ca punct de plecare tot orăşelul Donaueschingen, din zona în care cele două râuri Brigach şi Breg se unesc, ele formând astfel fluviul Dunărea.
Două echipe îl însoţesc
Echipa lui Avram Iancu cuprinde alţi patru membri. ”În total, vom fi 5 persoane. Ceilalţi patru colegi de expediţie vor fi împărţiţi în două echipe, una terestră şi alta acvatică. Cea acvatică este formată din doi caiacişti, Rîmbu Valerică din Galaţi şi Ulise Galu din Braşov, care în permanenţă mă vor veghea şi mă vor urma pe apă. Ceilalţi doi membri vor veni pe marginea fluviului, cât se poate de aproape, cu un Mercedes Vito. Echipa care va face suportul terestru se va ocupa de campare, de legătura cu autorităţile, de ce nu și cu presa, cu aprovizionarea, cu alimentarea, deci va avea şi ea foarte multe sarcini”, ne-a relatat înotătorul.
Autorităţile l-au sprijinit la nivel diplomatic
Bineînţeles, pentru a pune pe picioare o astfel de călătorie, Avram Iancu a fost nevoit să ia legătura şi cu autorităţile. ”Inevitabil, a trebuit să cer sprijinul autorităţilor române din punct de vedere diplomatic, pentru că voi străbate 10 ţări, este o apă internaţională, reguli, frontiere şi aşa mai departe. Ministerul Afacerilor Externe a fost foarte receptiv la acest demers şi mi-a oferit tot sprijinul diplomatic”, a precizat sportivul de 41 de ani, care în acest moment se află deja în călătoria vieţii. Într-o cursă nebună, dar în acelaşi timp fascinantă, cu adrenalină şi tot ce înglobează o astfel de călătorie. Inclusiv succes și glorie.
Cum se împacă înotul cu biblioteca?
Înotul şi biblioteca sunt desigur două domenii total diferite, însă Avram Iancu a susţinut că acestea se împacă foarte bine: ”Tocmai biblioteca, lectura cărţilor, m-a determinat să am aceste aventuri acvatice. Nu-mi este totuşi uşor pentru că sunt un sportiv amator, am şi familie, soţie, trei fetiţe. Dar găsesc forţa necesară şi înţelegerea celor din jur pentru a pregăti astfel de performanţe, să le zic aşa”. Cum a explicat familiei această expediţie? Aceasta presupune totuşi anumite riscuri şi o perioadă de absenţă importantă de acasă. ”Partea bună a lucrurilor este că întreaga familie mă susţine, soţia mă înţelege, iar fetiţele sunt foarte încântate şi mândre de ce întâmplă”, a răspuns interlocutorul.
Cursa este inedită prin modul de abordare
În trecut, alţi doi sportivi au reuşit să străbată Dunărea înot. ”Martin Strel din Slovenia, în anul 2000, a parcurs întregul curs al Dunării în 58 de zile, dar folosindu-se de costumul de neopren şi de labele de înot. Apoi, în 2006, mai avem o canadiancă, Mimi Hughes, care a străbătut în 90 de zile, ajutându-se de costumul de neopren, dar renunâţând la labele de înot. Iar ceea ce fac eu, este o premieră mondială, în sensul că voi înota doar în slip, fără costum de neopren şi fără să mă ajut de labele de înot, iar dacă voi reuşi, chiar va fi o performanţă unică”, ne-a povestit Avram Iancu.
”Înainte de a pleca în această călătorie am descoperit o altă coincidenţă interesantă. Se împlinesc 10 ani de când noi am intrat în Uniunea Europeană şi cu ocazia asta voi străbate înot 10 ţări şi 4 capitale, de la vest la est.”
Avram Iancu, înotător-amator