Impact nimicitor din lumea pariurilor

Primul mare cutremur în lumea sportului provocat de „mafia pariurilor” s-a petrecut cu aproape 100 de ani în urmă, când finala Campionatului Mondial de baseball a fost trucată pentru 100.000 de dolari!

Eric Damian

Italia, Brazilia, Germania, Turcia, Belgia, România, Croaţia, Japonia, Coreea şi multe alte ţări au fost zguduite de scandaluri privind blaturile din fotbal pentru pariuri, însă nici celelalte sporturi nu au fost ferite de caracatiţa mafiei pariurilor, care s-a implicat în aproape toate competiţiile, astfel încât expresia „cel mai bun să câştige” nu mai este valabilă aproape în nicio disciplină sportivă, de la fotbal, la baschet, handbal, tenis… chiar şi sumo! Conducerea sportului românesc a tras nenumărate semnale privind „cancerul” pariurilor ilicite şi al meciurilor trucate pentru profituri dubioase, însă se luptă cu un „fenomen” care se pregăteşte de sărbătorirea a 100 de ani de existenţă!

1919 – blatul demonstrat şi condamnat

Cel mai mare scandal de corupţie din sportul mondial, cu legătură directă cu pariurile sportive, datează din 1919, vine din America şi are în prim-plan echipa de baseball White Sox, cea mai iubită formaţie din SUA. Înfiinţată în 1900, cu Charles Camiskey patron, Sox a câştigat campionatul de două ori în primii şase ani de la „naştere”, după care a avut o perioadă de secetă, provocată şi de faptul că mai mulţi dintre jucătorii ei de top, în frunte cu Joe Jackson, au fost înrolaţi în armată. În 1917, White Sox a câştigat World Series, iar în 1919 a ajuns din nou în ultimul act cu un record incredibil de 32 de victorii consecutive. Pe fondul încheierii războiului, publicul american a arătat un interes incredibil pentru finala World Series din 1919, care punea faţă în faţă pe Chicago White Sox şi Cincinnati Reds. Din cauza zecilor de mii de cereri de bilete, organizatorii MLB au decis ca finala să fie lungită la cel mai bun din nouă meciuri, nu patru din şapte jocuri, ca până atunci. A câştigat Cincinatti Reds, care avea o cotă de 5/1, cu largul concurs a opt dintre jucătorii adverşi, convinşi de mafia pariurilor fie cu bani, fie cu ameninţări, iar scandalul care a urmat a răscolit sportul american pentru mai mulţi ani.   

Un campion de box, unealta unui gangster 

Arnold Rothstein, un gangster faimos în New York, a pus banii, iar Josep Sullivan, un parior profesionist, şi Abe Attel, un fost campion de box, s-au angajat să-i corupă pe jucătorii lui White Sox. Joe Jackson, Eddie Cicotte, Claude Williams, Buck Weaver, Arnold Gandil, Fred McMullin, Charles Risberg şi Oscar Felsch le-au căzut în plasă. Pe numele tuturor acestora s-au deschis ulterior anchete penale, procesul întinzându-se pe mai bine de trei ani, însă la final toţi au fost achitaţi de instanţele civile. Autorităţile sportive nu au fost la fel de blânde şi i-au suspendat pe viaţă din sportul profesionist, considerând că: „Indiferent de verdictul instanţelor civile, niciun trişor, niciun jucător care nu dă totul pentru ca echipa sa să câştige, sau care nu anunţă imediat conducerea clubului când i se propun aranjamente murdare, nu mai are dreptul să activeze vreodată în sportul profesionist”, după cum a spus şeful MLB de atunci, Kenesaw Landis.

 

Articolul complet il puteti citi in Revista Sport in Romania Nr. 3– decembrie 2013.