GIMNASTICĂ | Denisa aprinde speranțele

de Marius Huțu

Denisa Golgotă, dublă medaliată la ultima ediție a Campionatelor Europene de la Glasgow, este una din gimnastele în jurul căreia s-ar putea forma noua echipă pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo.

România a trăit, recent, o altă dezamăgire cu gimnastica feminină, după ce echipa de senioare a ratat prezența în finala Campionatelor Europene de la Glasgow. Tricolorele au ocupat doar locul 11 în calificări, ideea de reconstrucție a echipei fiind mult mai dificilă de pus în practică decât s-a anticipat. Și totuși, un ”beculeț” s-a aprins, după ce lotul condus de Nicolae Forminte a punctat în finalele pe aparate. Mai exact s-a remarcat prin Denisa Golgotă (16 ani), o gimnastă crescută în ultimii ani în Centrul de la Deva, care a reușit să urce pe podium în ambele finale în care a avut acces: bronz la sărituri și argint la sol. Tabloul ”speranțelor” a fost completat de rezultatele junioarelor, care s-au clasat pe locul 4 cu echipa și au prins patru locuri în finalele pe aparate. Ioana Stănciulescu a obținut medalia de aur la sol, în timp ce Antonia Duță și Silviana Sfiringu au prins poziții în top 6. Pentru publicul larg, toate aceste nume reprezintă ”noutăți”.
Denisa Golgotă lucrează sub comanda lui Nicolae Forminte de aproape 4 ani, din momentul în care a fost promovată în lotul de junioare la Deva. Antrenorul lotului olimpic a descris exact perioada în care a pus ochii pe sportivă: ”Când m-am întors, am preluat grupul de fete – tot încerc să evit denumirea de lot, pentru că eu am pornit de la zero. Nu mi s-a predat niciun lot, mi s-a predat un grup de fete pe care a trebuit să le transform în gimnaste. În momentul în care am preluat acest grup de fete, în octombrie 2014, Denisa era în vederile federației de a fi promovată în pregătire centralizată, doar că se aștepta finalul de an, când se reajusta componența loturilor. Din ianuarie 2015, când s-au reașezat colectivele de gimnaste, Denisa a făcut pasul către lotul de junioare, la Centrul Național Olimpic de Pregătire a Junioarelor Deva (CNOPJ)”.

Golgotă, ”un copil foarte simpatic și foarte greu de trecut cu vederea”

Nicolae Forminte a povestit și cum i-a atras privirile Denisa Golgotă: ”Țin minte concursul de la Deva, în noiembrie 2014, când eu deja prezentam junioarele ce se pregăteau în CNOPJ. Ea se tot învârtea în jurul acelor fete, o parte dintre ele foste colege din cadrul clubului CNS Cetate Deva. Era dornică să fie și ea parte, să arate că este capabilă să facă acele exerciții. Denisa atrăgea atenția prin dinamismul de care dădea dovadă și prin acei doi ochișori albaștri care nu aveau astâmpăr în permanență. Un copil foarte simpatic și foarte greu de trecut cu vederea. Era imposibil să nu o remarci”.
În cei 4 ani de pregătire centralizată la loturile naționale, Denisa Golgotă a crescut frumos și a devenit un nume important pentru gimnastica românească. Ea poate avea evoluții bune și la bârnă, dar până acum s-a remarcat în mod special la cele două aparate la care a urcat pe podium și la Glasgow, sărituri și sol. În urmă cu 2 ani, ”Golgo” a obținut medalia de aur la sol și argint la sărituri la Campionatele Europene de junioare.
”Se luptă din greu să surmonteze lipsurile cu care a fost promovată. Deși nimeni nu face vorbire de lucrul acesta, toți copii care vin în pregătirea centralizată fac un anumit tip de gimnastică la cluburi și la secții, iar apoi se lovesc de un alt tip de gimnastică, cel care le este predat la nivelul loturilor. Adică o gimnastică mult mai precisă și mai exactă, mult mai pretențioasă, mult mai atentă la amănunte, astfel că este greu să le educi în spiritul acesta al ingredientelor performanței. Dar Denisa a dat dovadă că își dorește să facă performanță, a învățat foarte repede, are o inteligență motrică foarte bună, ceea ce o ajută să-și însușească elemente foarte repede. Asta pe niște calități motrice psihice foarte bune. Are și capacitatea de a-și crea feedback-uri pozitive, în sensul că înțelege corectările și încearcă să le pună în practică foarte repede și cu multă ușurință. Toate aceste lucruri au ajutat-o să progreseze foarte mult într-o perioadă foarte scurtă. Vorbesc de planul de instruire, de elemente care să-i permită să lege integrale, exerciții”, ne-a relatat Nicolae Forminte.
Bineînțeles că mai sunt și lucruri de pus la punct, așa cum se întâmplă în cazul tuturor sportivilor care sunt în ascensiune. ”Suferim încă la detalii de amănunt, de picătură chinezească, trebuie să stai să bibilești o mișcare până când ea să capete forma dorită sau forma știută de antrenor că este apreciată de brigrada de arbitre. Dar Denisa este un copil foarte bun, cu care poți să lucrezi. Și lucrezi cu mare plăcere cu el”, a adăugat antrenorul coordonator al lotului olimpic.

”Le-aș numi pe aceste fete chiar supraoameni”

Poate și mai mult Denisa Golgotă? ”Un răspuns în acest sens îl vom primi în momentul în care se va petrece. Numai viața ne va demonstra dacă poate mai mult. Eu ca antrenor pot spune că poate mai mult, are foarte multe lucruri deja în plus învățate, rămâne să vedem în ce măsură va reuși să adauge în conținutul exercițiilor. Obiectivul nostru, al Denisei este să fie gata în 2019, să se anunțe ca o pretendentă la rezultate, pentru ca la Jocurile Olimpice de la Tokyo să le și obțină”, a venit răspunsul prompt al lui Forminte, care a continuat: ”Nu ne putem să facem minuni peste noapte. Acești copii au de surmontat foarte mult și trebuie să învețe foarte multe. Eu le-aș numi pe aceste fete chiar supraoameni, pentru că reușesc niște lucruri într-un timp foarte scurt, ceea ce nu este firesc”.
Partea emotivă a fost un factor ”perturbator” pentru echipă și la Campionatele Europene de la Glasgow, aceasta fiind poate și una din explicațiile rezultatului slab din calificări. S-a ratat aproape pe bandă rulantă. Denisa Golgotă a fost poate singura care a făcut față ”stresului”, motiv pentru care a și prins două finale. ”Toate fetele sunt emotive. Problema este că reușitele din timpul antrenamentelor și capacitatea de a controla toți factorii perturbanți fac diferența. Eu mă bucur că din competiție în competiție, Denisa crește la acest capitol, încep să o cunosc mai bine. Ne-a ajutat forte mult etapa de Cupă Mondială de la Koper (n.r. Golgotă a fost pe podium la trei din patru aparate), unde am făcut cunoștință cu o altă Denisa, să spun așa, o adolescentă în plină formare. Și ea are ieșiri de adolescentă la care trebuie să faci față, deci ea este tot un OM. Cert este că mă bucur pentru faptul că facem echipă foarte bună împreună. Și eu am mari speranțe că va reuși să-și satisfacă toate aspirațiile în această misiune sportivă”, a susținut Nicolae Forminte, care a tras apoi și concluziile în această prezentare a sportivei: ”Aceasta este Denisa, cu bunele și relele ei. Dar din fericire pentru noi, bunele ei sunt dominate. Să o țină Dumenezeu sănătoasă și atunci în mod sigur vor apare și rezultate mai bune”.

Cele mai importante rezultate ale gimnasticii românești la Campionatele Europene de la Glasgow
*Denisa Golgotă – medalie de bronz la sărituri, senioare
*Denisa Golgotă –medalie de argint la sol, senioare
*Ioana Stănciulescu – medalie de aur la sol, junioare
*Echipa de junioare – locul 4
*Antonia Duță – locul 4 la sol, junioare
*Silviana Sfiringu – locul 5 la sărituri, junioare
*Rafael Szabo – locul 5 la inele, juniori
*Silviana Sfiringu – locul 6 la bârnă, junioare

Revista integrală o puteți citi AICI.