Fericirea alunecă pe placă

coperta-siteSkateboardingul va intra în familia olimpică începând cu Tokyo 2020. Unul dintre cei mai promiţători tineri români în acest sport este Mihnea Groseanu (17 ani)

Alexandru Enciu

Îi ştiţi pe puştii ăia teribili care se dau cu skateul prin oraş, sar pe balustrade, fac tot felul de trick-uri şi poartă haine fistichii? Ei bine, îi veţi vedea şi la Tokyo 2020, în programul olimpic. Confruntat cu o îngrijorătoarea lipsă de interes faţă de unele sporturi tradiţionale, măsurată printr-o audienţă din ce în ce mai redusă, CIO şi-a îndreptat atenţia spre tânăra generaţie. Introducerea skateboardingului în programul olimpic este una dintre primele măsuri luate în această direcţie. S-ar putea să mai apară şi altele, în funcţie de cât de reuşit va fi acest proiect. Conform estimărilor, 80 de skateri vor participa la Tokyo, câte 40 pentru fiecare sex. Poate intra şi România în grupul acesta atât de select? Indiscutabil, da! Mihnea Groseanu, un puşti de 17 ani din Bucureşti, poate fi răspunsul la această întrebare. Pe pagina sa, se prezintă simplu: ”Salut, numele meu este Mihnea Groseanu. Disciplina mea este skateboarding. Prietenii îmi spun Mishy. M-am născut pe 24 martie 1999 în Bucureşti, România. Talentul meu special este datu’ cu placa. Filosofia mea de viaţă este să mă distrez. Cea mai importantă persoană din viaţa mea este mama. Mâncarea mea preferată este pizza. Muzica mea preferată este hip-hop, rock classic şi jazz”. Tipic, nu?

În România, sunt doar doi

stangaSkate-Park-ul din Herăstrău este ca un stup, indiferent de vreme. Tot felul de puşti roiesc de colo-colo, pe patine, cu bicicletele, cu trotinete sau cu skate-ul. Între ei, şi Mihnea Groseanu. Un tânăr subţirel, cu privire inteligentă şi arcada şifonată. ”Nu e de la skate, am căzut cu bicleta”, parează el, din start. Echipamentul complet pe care îl poartă, de la căciulă până la pantaloni, poartă emblema Red Bull. Mihnea este atlet Red-Bull. Ce înseamnă asta? Celebra companie implicată în sporturile extreme a văzut în el o potenţială vedetă şi i-a oferit un contract, încă de la 12 ani! În lume sunt 500 de atleţi Red-Bull, la diferite sporturi. Numărul lor nu creşte niciodată. Iese unul, intră altul. În România sunt doar doi atleţi Red-Bull. Mihnea Groseanu, pe parte de skateboarding şi Alex Nicolau – paraşutist de top. ”Red Bull l-a descoperit la 12 ani, un puşti plin de entuziasm şi pasiune pentru skateboarding. A fost ales, dacă pot spune aşa, pentru talentul si ambiţia de care a dat dovadă la câteva concursuri pe snowboard şi skateboard. I s-a oferit suport pentru experienţă şi evoluţie prin participarea la diferite competiţii şi cantonamente în străinătate”, spune Simona, mama lui Mihnea.
Simona Gabriela Aruş este o fostă campioană a judoului românesc şi se află, pe undeva, la baza pasiunii fiului ei. Mihnea şi-a testat aptitudinile şi răbdarea pe tatamiul de la judo sau pe terenul de fotbal şi baschet, dar nimic nu l-a atras cum s-a întâmplat cu skateboardingul. Mihnea povesteşte: ”Totul a început la şapte ani, când mama mi-a făcut cadou, de Crăciun, o placă. Eram la Bacău, la bunici şi cred că m-am dat pe ea vreo două săptămâni. Apoi am pus-o în beci la bunici şi am uitat-o acolo. După trei ani, când eram din nou în vizită la Bacău, am făcut cunoştinţă cu nişte băieţi care se dădeau cu skate-ul prin centru. M-au învăţat câteva mişcări şi mi-a plăcut. Apoi bunicul mi-a adus aminte că am la el în beci placa primită de la mama”.

În spatele său se află o mamă plină de emoţii şi griji

dreaptaDe atunci, a schimbat vreo 200 de plăci, cam una la două săptămâni, plus zeci sau sute de perechi de adidaşi. A căzut? ”Evident, iar cel mai rău a fost când mi-am luat vreo 10 minute de blackout”, spune el. De pe la 13 ani skateboardingul a devenit un stil de viaţă pentru el. ”Şi-a dorit să fie liber, într-un sport unde să nu-i dea nimeni indicaţii. Eu doar l-am ajutat să ajungă unde îşi doreşte”, spune mama sa. Se spune că în spatele fiecărui bărbat se succes se află o femeie puternică. În spatele lui Mihnea se află o mamă plină de emoţii şi griji, care a stat pe margine la fiecare concurs, l-a încurajat şi susţinut. ”Am încredere în tot ceea ce face. Şi face bine. Şi cu zâmbetul pe buze. Pe placă e cel mai fericit”, spune Simona.
Mihnea a ieşit deja şi la concursuri internaţionale. Au fost întreceri cu limită de vârstă, în care nu a fost acceptat, dar a fost acolo, pentru a vedea nivelul la care trebuie să se raporteze. Pe plan internaţional, sunt puţini sportivi de vârsta lui care participă la concursuri puternice, cei mai mulţi sunt peste 20 de ani, chiar şi 30. Mihnea a participat şi a ieşit de fiecare dată onorabil, cu clasări pe la mijlocul clasamentului. De aceea şi Red Bull îi dă credit în continuare. Pe pagina companiei, tânărul bucureştean este prezentat ca un viitor star. ”Mihnea Groseanu este unul dintre starurile în ascensiune de pe scena skateboarding-ului românesc. În prezent, peisajul este compus din băieţi de şcoală veche, de 25-30 de ani, iar Mihnea se afla în rândurile din faţă, conducând o nouă generaţie de skateri. Nu încape îndoială că Mihnea este un skater carismatic, care lucrează permanent pentru a progresa. Concentrarea şi ambiţia, calităţi rar întâlnite la o persoană de vârsta lui, îl poziţionează în top. În ciuda faptului că este relativ nou în acest sport, Mihnea are destule titluri în colecţie, anul 2012 fiind cel în care s-a făcut remarcat. A obţinut locul trei la Transylvanian Rippers, locul doi la Street Heroes Spring Break şi a păşit pe treapta de sus a podiumului la IORiding Burn Competition şi la concursul Hard as Rock. De atunci a mai avut succese, care l-au poziţionat pe podium şi cu fiecare competiţie atrage şi mai multă atenţie şi recunoaştere”.

Vrea să se mute la Barcelona, Mecca skaterilor

centruMihnea a dat dovadă de seriozitate şi perseverenţă, a câştigat simpatia şi încrederea celor care îl susţin pentru a ajunge cât mai sus. Are mulţi admiratori şi mulţi prieteni în ţară şi străinătate. Învaţă la un liceu de informatică, dar viitorul îl vede alunecând pe placă. ”După ce termin liceul vreau să se mut pentru un an în Barcelona, un fel de Mecca a skaterilor. Acolo sunt cele mai tari circuite, acolo se duc toţi să înveţe. Voi merge la Barcelona cu ajutorul Red Bull”, spune Mihnea. Pe placa sa scrie cu litere albe ”Eroilor Mafia”. Nu este vreo gaşcă de cartier, care face legea prin vreo galerie la fotbal, ci o firmă de skate-uri. Skullcandy, Vans, Eroilor Mafia sunt firmele care îl ajută cu diferite produse.
Mihnea spune că skateboarding-ul i-a schimbat viaţa. I-a oferit culoare, challenguri şi un scop. Se antrenează zilnic, ore întregi, cu accent pe partea de tehnică, deşi ca orice iubitor al sporturilor extreme resimte lipsa spaţiilor dedicate. În Bucureşti nu există un Skate-Park cu rampe şi elemente pe care să te poţi antrena la un alt nivel, iar ceea ce există nu este amenajat astfel încât să prezinte siguranţă. Nu este nimeni implicat în proiecte pe spaţiile alocate mişcării în aer liber. Mihnea şi-a stabilit şi o limită de vârstă: vrea să se dea pe placă până la 55 de ani! Până atunci, vrea să devină cât mai bun la sportul pe care îl iubeşte, să studieze la UNEFS, în ţară sau în străinătate şi, de ce nu, să participe la Jocurile Olimpice din 2020. ”Mă gândesc că va fi câte un concurent de fiecare ţară şi atunci pot avea şanse mari de a fi în concursul olimpic de la Tokyo, dar nu m-am gândit foarte mult la chestia asta”, spune Mihnea.
”Chestia asta”, cu olimpismul, nu le spune prea mult acestor tineri, care îşi doresc libertate şi nu limitări şi canoane, dar poate fi provocarea supremă. Iar pentru ei, la asta se reduce totul.