Fotografia succesului

fbCSM Bucureşti îşi justifică investiţiile. Sute de copii „roiesc” deja la meciurile echipei în Liga Campionilor. Ultimul joc cu FC Midtjylland a oferit o secvenţă grăitoare în acest sens

Marius Huțu

CSM Bucureşti a obţinut o victorie convingătoare în ultimul meci din acest an în Liga Campionilor la handbal feminin, scor 26-20 cu FC Midjylland (Danemarca). Dincolo de miza acestei partide, un aspect a surprins pozitiv la respectiva întâlnire: sala Polivalentă a fost „full”, adică aproximativ 5.000 de spectatori au asistat la eveniment. Şi mai important, în arenă au fost prezenţi sute copii. Iar o parte dintre aceştia au coborât la pauza meciului pe parchetul sălii şi au format o coadă de zeci de metri, transformată practic într-o imagine de succes a sportului românesc. Şi vom explica şi de ce în rândurile următoare.

Seara când copiii au preferat sportul

Peste o sută de copii şi-au aşteptat nerăbdători rândul pentru a arunca la poartă mingea primită de la Narcisa Lecuşanu, ambasadorul desemnat al României pentru Campionatul European din Suedia. Mulţi dintre aceştia sunt deja în fenomen în cadrul clubului CSM Bucureşti, dar la fel de mulţi abia au descoperit tainele acestei discipline care se doreşte a fi sport naţional în România.
Pentru unii copii a însemnat bucuria de a arunca la poartă şi a obţine unul din premiile puse la bătaie. Pentru alţii a fost dorinţa arzătoare de a intra pe teren şi a fi aproape de nişte jucătoare de top. Indiferent dacă acestea au fost motivele sau au fost şi altele, secvenţa respectivă a reprezentat de fapt mai mult decât o victorie în Liga Campionilor. Toţi acei copii au venit în primul rând la sport, preferând să-şi petreacă în acest mod timpul liber, majoritatea alături de părinţi, într-o duminică seara.

Interesul crescut de câştigarea Ligii Campionilor

În general, un eveniment sportiv, artistic, cultural sau de orice altă natură creează emulaţie dacă pe capul de afiş este anunţată calitate. Publicul apreciază în primul rând calitatea şi atunci nu ezită să o savureze dacă are ocazia. Echipa de handbal CSM Bucureşti s-a transformat într-un „bun naţional”, iar pe cale de consecinţă toate sălile în care evoluează prin ţară sunt pline. Copiii au la rândul lor nevoie de modele, iar atunci când joacă echipa CSM Bucureşti au şansa de a sta aproape de câteva din cele mai bune jucătoare ale lumii.
Câştigarea Ligii Campionilor în luna mai, la Budapesta, după o finală absolut fabuloasă cu Gyor, încheiată la aruncările de departajare, a crescut substanţial interesul pentru CSMB, chiar şi într-o Capitală amorţită, preocupată parcă de orice, mai puţin însă de sport. Acel succes a readus publicul la sală, le-a stârnit copiilor curiozitatea.

A doua medie de spectatori din Europa

Calitatea şi performanţa merg împreună către publicul spectator. Dovada, toate cele trei jocuri ale campioanei Europei din această toamnă în Liga Campionilor s-au desfăşurat cu peste 4.000 de spectatori. Astfel, în al doilea sezon de când participă în această competiţie, CSM Bucureşti a ajuns – cu 4.700 de spectatori – să deţină a doua medie din handbalul feminin după Gyor, singura echipă care aduce meci de meci peste 5.000 de fani. Formaţia maghiară are în spate totuşi o altă tradiţie, dar şi o sală modernă la dispoziţie, spectatorul se simte confortabil, asistă cu adevărat la un spectacol pe de-a-ntregul eveniment organizat cu ocazia jocurilor din Liga Campionilor.

Totul a fost posibil cu ajutorul investiţiilor

foto2CSM Bucureşti nu ar fi ajuns să aibă peste 4.000 de spectatori la toate meciurile importante, în campionat media este scăzută pentru că adversarii sunt slabi şi dinainte învinşi, dacă nu ar fi făcut investiţii serioase. Calitatea şi performanţa la cel mai înalt nivel, atât de apreciate de public, sunt posibile doar dacă se cheltuie şi nişte bani. Investiţiile, contestate uneori de pe margine, îşi arată deja roadele în cazul CSM Bucureşti. Pe lângă acel trofeu al Ligii Campionilor, care îşi are valoarea incontestabilă, a condus şi la această imagine a bucuriei exprimate de zeci copii într-o pauză de numai 15 minute! O fotografie care rămâne etalon pentru această perioadă de timp a sportului românesc.

Adversarii CSM Bucureşti în Main Round

Succesul cu care CSM Bucureşti a terminat prima fază a Ligii Campionilor, 26-20 cu FC Midtjylland, se va contabiliza în următoarea fază a competiţiei. Astfel, campioana României va porni în grupele principale cu 2 puncte. În perioada 27 ianuarie – 12 martie, echipa pregătită de Aurelian Roşca va susţine câte două jocuri cu Larvik, Esbjerg şi Krim Ljubljana. Situaţia din grupă la start se prezintă astfel: 1. Gyor – 6 p, 2. Krim – 6 p, 3. Larvik – 4 p, 4. FC Midtjylland – 4 p, 5. Esbjerg – 2 p, 6. CSM Bucureşti – 2 p. Primele patru formaţii se califică în sferturile de finală.

Meciul cu Esbjerg se va juca în ”Dinamo”

CSM Bucureşti va debuta cu Larvik în Main Round, într-o partidă care va avea loc pe teren propriu. Dacă toţi cei trei adversari care vor fi întâlniţi în a doua fază a competiţiei sunt abordabili, în schimb formaţia bucureşteană s-a lovit de o altă problemă majoră, locul de desfăşurare al partidei de ”acasă” cu Esbjerg. Sala Polivalentă din Capitală este ocupată în săptămâna jocului respectiv cu meciul România – Belgia din Fed Cup, la tenis. Astfel, deţinătoarea trofeului Ligii Campionilor s-a văzut şi fără ”casa închiriată”, echipa neavând o sală proprie. Ca soluţie de compromis, CSM Bucureşti va juca în Sala ”Dinamo” partida cu Esbjerg.