Este vremea juniorilor!

1-daniel-martinCea mai importantă competiţie de nataţie găzduită în acest an de ţara noastră, Campionatele Internaţionale de înot ale României, a confirmat noua strategie a federaţiei de specialitate: miza pe juniori, în perspectiva Olimpiadei de la Tokyo, din 2020

Mihai Popescu

Bazinul Dinamo a fost punctul de atracţie al înotului românesc la sfârşitul lunii mai, timp de patru zile. Un număr record de 366 de sportivi, 226 la masculin şi 140 la feminin, din 9 ţări, au participat la a III-a ediţie a Internaţionalelor ţării noastre. România a avut 40 de sportivi, 33 de juniori şi numai 7 seniori. Pentru Federaţie, această competiţie a constituit un reper în vederea apropiatelor concursuri internaţionale, în care se va pune accentul pe juniori. Acest aspect a reieşit şi din componenţa podiumurilor de premiere, la ambele categorii, open şi juniori, care au fost dominate în majoritate de tinerii înotători români din intervalul de vârstă 14-18 ani. De asemenea, în ierarhia finală, primii 5 înotători, clasificaţi conform tabelei internaţionale de punctaj FINA, au primit premii din partea FRNPM, în valoare cumulată de 28.000 de euro.
Lituanianul Danas Rapsys (22 ani) a stabilit cea mai bună performanţă la competiţia de la Bucureşti, după ce la proba de 100 metri spate a obţinut 895 de puncte. El a fost urmat, în acest clasament, de către conaţionalul său Andrius Sidlauskas, cu 878 de puncte. Podiumul s-a completat cu românul Bogdan Scarlat, 856 de puncte după proba de 1.500 metri liber. Moldoveanca Tatiana Sălcuţan a obţinut 800 de puncte, a noua performanţă la general şi prima la feminin, atât la junioare cât şi la senioare. La juniori, Daniel Martin, cu 811 puncte la proba de 100 metri spate, a fost declarat cel mai bun în ierarhia de specialitate.

”Trebuie să investim mai mult în copii!”

premiere-potecLa finalul celor patru zile de concurs, preşedintele FRNPM, Camelia Potec, s-a arătat mulţumită de evoluţiile sportivilor români. ”La acest concurs am avut două podiumuri: varianta open, la care puteau să intre şi juniori pe lângă seniori, şi varianta doar de juniori, pentru că noi credem că trebuie să investim mai mult în aceştia în vederea JO de la Tokyo. Juniorii sunt acum în prim-plan, pentru că nu mai avem mulţi seniori. O parte dintre cei care au participat la JO de la Rio s-au lăsat de sport. Şi-au dorit foarte mult să participe la Olimpiadă, au avut rezultate foarte bune, dar este greu să mai înoate încă patru ani. Cam 90 la sută dintre sportivii din lotul pentru aceste campionate internaţionale şi-au făcut treaba şi au înregistrat nişte timpi foarte buni. Îmi pare rău că nu avem şi la seniori nişte timpi extraordinari dar în momentul în care ai doar şapte sportivi în lotul naţional nu poţi să ai pretenţii de la toţi să-ţi înoate foarte bine”, ne-a declarat campioana olimpică de la Atena, 2004.
În continuare, Camelia Potec a vorbit şi despre tinerii înotători care s-au evidenţiat la Internaţionalele României. ”Pentru juniori, cel mai important concurs în momentul de faţă este Campionatul European de juniori, din iunie, urmat de Campionatul Mondial tot pentru juniori, din august. Avem nevoie de medalii şi de podiumuri la nivel internaţional. Daniel Martin a câştigat competiţia la categoria juniori. El a înregistrat şi nişte recorduri, la fiecare competiţie se autodepăşeşte şi îşi doreşte mai mult dar trebuie să se întoarcă cu medalii şi de la campionatele mari, de obiectiv, internaţionale. Trebuie să progreseze şi la Europenele de juniori, unde este lupta pentru medalii. Şi pentru Martin ar fi o ambiţie foarte mare să încheie acest an cu o medalie la Europene. Este foarte greu dar nu imposibil. Cel mai important lucru pentru noi este că acest sportiv este de viitor şi că a intrat într-un program pentru Tokyo 2010, alături şi de alţi sportivi. Eu sunt bucuroasă că la fiecare competiţie există progres din partea juniorilor. Să nu uităm nici de sportiva Huszar Ingrid, care s-a autodepăşit la această competiţie şi a bătut toate recordurile de la bras la categoria ei de vârstă, 14 ani. Este o sportivă de excepţie care pot spune că a «explodat» la această competiţie, alături de Daniel Martin”, ne-a mai spus şefa federaţiei.

Daniel Martin, exigent cu el însuşi

Tânărul înotător de nici 17 ani, legitimat la SCM Bacău, exprimă maturitate în afirmaţii când vorbeşte despre viitor. ”În acest concurs am obţinut zece medalii, şase de aur şi patru de argint. Pare un rezultat bun pentru mine, dar nu sunt mulţumit de timpi. Aveam deja baremul îndeplinit pentru participarea la Campionatele Europene de Juniori, din Israel, dar am obţinut şi baremul B pentru Mondialele de Seniori, chiar dacă nu voi merge la competiţia de la Budapesta. Nu mi-am setat obiective pe termen lung pentru că nu vreau să fiu dezamăgit. Am făcut greşeala asta o dată, nu o s-o repet! Când eram mai mic, mi-am dorit să ajung departe dar când mă uitam pe tabelă şi vedeam ceva ce nu-mi convenea sufeream zile întregi şi nu mai vreau. Mi-am dat seama că e mult mai bine să mă gândesc cât mai aproape ca să realizez cât mai bine şi mai repede”, ne-a spus Daniel Martin.

Ana Dascăl participă la FOTE, în luna iulie

ana-dascalTânăra speranţă Ana Dascăl s-a declarat mulţumită de evoluţia sa şi se concentrează pe competiţia de la Gyor, de la sfârșitul lunii iulie. ”Pentru mine, a fost un concurs bun, de verificare pentru Festivalul Olimpic al Tineretului European (n.n. FOTE) care va fi în această vară, în Ungaria. Am obţinut şase medalii de aur şi una de argint, sunt foarte mulţumită pentru perioada în care mă aflu. Mi-am făcut cei mai buni timpi la toate probele chiar dacă poate la unele mă aşteptam să mi-i îmbunătăţesc şi mai mult. Sper că la FOTE voi câştiga probele la care voi participa, 100 şi 200 metri liber. Va fi cea mai importantă competiţie pentru mine din acest an, antrenoarea mea (n.n. Laura Sachelarie) a decis să nu particip la Campionatele Europene de Juniori, chiar dacă îmi făcusem baremul, dar să merg la FOTE unde am şanse mai mari de a câştiga. Astfel voi avea mai mult timp de pregătire pentru o singură competiţie, iar acolo să dau tot ce pot şi să iau aur, cum îmi doresc de fiecare dată. Pentru viitor, ca orice sportiv de performanţă, îmi doresc să ajung campioană europeană la seniori, campioană mondială şi apoi olimpică”, ne-a declarat înotătoarea care va împlini 15 ani în luna septembrie.

Robert Glinţă, marele absent de la Mondiale

robert-glintaCel mai bun înotător român din 2016, Robert Glinţă, finalist olimpic la Rio de Janeiro în 2016 şi campion mondial de tineret în 2015, nu a putut participa la Campionatele Internaţionale de înot ale României şi nu va merge nici la Mondialele de seniori, de la Budapesta. Motivul îl reprezintă, conform rapoartelor medicale, suprasolicitarea care a condus la rezultate nefavorabile ale analizelor medicale. Înotătorul de 20 de ani legitimat la CS Dinamo Bucureşti va trebui să ia o pauză de 2-3 luni, pronosticul neputând fi încă ferm. El va fi monitorizat pe o perioadă nedeterminată şi i se va permite să revină în bazin atunci când toate problemele vor fi complet înlăturate. ”Obiectivul nostru pentru Robert Glinţă este participarea cu succes la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2020. De aceea, fiind încă în primul an al noului ciclu olimpic, putem sacrifica orice competiţie pentru ca el să îşi revină la parametri normali”, a spus în acest sens Camelia Potec, preşedintele FRNPM.