Ținta Laurei este Tokyo

copertaLaura Ilie (24 de ani) a câştigat prima medalie de aur a tirului feminin românesc la o Cupă Mondială. Succesul de la München îi deschide larg drumul spre JO 2020

Alexandru Enciu

Tirul românesc lansează un nume promiţător pe ruta ce duce spre Tokyo 2020. Laura Ilie, o sportivă tânără, de numai 24 de ani, este noua senzaţie a sportului care a dat primul campion olimpic din istoria României, Iosif Sârbu – Helsinki, 1952. Laura a bătut toate recordurile naţionale în probele pe care le vizează pentru Tokyo, dar mai important este că a reuşit o premieră istorică. Ea a cucerit prima medalie de aur a tirului românesc la o etapă de Cupă Mondială, raportată la sectorul feminin specializat în probe de puşcă. Dinamovista s-a impus la Cupa Mondială de la München (Germania), la puşcă 10 metri – aer comprimat, după o prestaţie de zile mari.
Competiţia a avut loc pe 19 mai, iar sportiva antrenată de Olimpiu Marin a avut o evoluţie aproape de perfecţiune. Laura Ilie s-a calificat în finala de ”opt” de pe locul 2, cu 420.7 puncte (nou record naţional / vechiul rezultat de referinţă îi aparţinea tot ei, de la începutul lunii – 419.2), iar în finală a tras senzaţional: victorie cu 250.2 puncte, la aproape 4 puncte de locul 2!

A stabilit noi recorduri naţionale

Rezultatele Laurei, atât cel din calificări, cât şi cel din finală, reprezintă noi recorduri naţionale. München este considerat cel mai tare concurs de Cupă Mondială, iar ultima victorie a unui român în Germania data din 2008, când Alin Moldoveanu se impunea în aceeaşi probă (puşcă 10 metri – aer comprimat).
Victoria de la München fusese anunţată de o altă prestaţie de excepţie. Cu o săptămână înainte, Laura cucerea trei medalii la Grand Prixul de la Plzen (Cehia): argint la puşcă 50 de metri – 3 poziţii x 20 focuri (glonţ), bronz la puşcă 10 metri – aer comprimat şi tot bronz cu echipa la această din urmă probă. Într-un sport în care relativitatea este la ea acasă, constanţa Laurei Ilie este impresionantă. Cu atât mai mult cu cât şi la Cupa Mondială de la Gabala (Azerbaidjan / 8-12 iunie) a fost la un pas de finala de la 3×20 focuri şi s-a clasat pe locul 4 în finala de la echipe mixt – puşcă 10 metri aer comprimat, unde a tras cu Alin Moldoveanu.

Un ”şeptar” i-a zdruncinat visul european

tirLaura Ilie a început tirul mai mult din obligaţie, la sugestia unei profesoare. Avea aproape 17 ani. Nu a uitat niciun moment antrenamentele plictisitoare de la început, rănile din cot, făcute la poziţia culcat, sau rugăminţile antrenorului său, atunci când trecea să o ia la poligon: ”Hai, Laura! Vino la antrenament, ai să vezi că vei ajunge o sportivă mare!”. Urcuşul ei nu a fost unul continuu, ci în etape. Abia prin 2013 a început să vadă tirul ca pe un prieten bun, de când a început să lucreze cu antrenorul Olimpiu Marin. Iar de atunci a îmbrăţişat cu drag sportul celor cu mâna sigură.
În tir, psihicul este esenţial, iar puzzel-ul carierei sale a fost construit din cărămizi puse din forţa mentalului. ”În 2015 am făcut un cantonament de pregătire la Fort Benning, în Statele Unite. M-a ajutat să fac deplasarea o companie care se ocupa în principal cu acte de caritate. Ajuta copii aflaţi în situaţii medicale delicate. Am simţit o strângere de inimă, gândindu-mă că poate cu banii aceia ar fi ajutat un copil şi atunci m-am ambiţionat. Acolo am progresat mult”, spune Laura.
În acel an avea să câştige titlul mondial universitar la Gwangju (Coreea de Sud), cu un rezultat care reprezintă şi acum recordul mondial al competiţiei în proba de 3×20 focuri – 590 puncte. Anul următor, în 2016, a prins din nou un vârf de formă, dar federaţia nu a cerut şi pentru ea un wild-card olimpic, fapt ce a consumat-o mult.
Anul acesta a mai trecut printr-un duş, la Europenele de aer comprimat de la Maribor, Slovenia. În proba de 10 metri, ea a tras în cea de a doua serie un ”şeptar”, rezultat rar pentru o sportivă ce trage ”decari” pe bandă rulantă. ”Nu-mi dau seama unde a fost problema, dacă a fost vina mea sau a fost o alică ciupită. Cert este că din cauza acelui foc am ratat finala. Dacă trăgeam un “nouar” eram între primele opt. Rezultatul acela m-a zdruncinat şi poate că m-a trezit la realitate. Am conştientizat cât de mult contează fiecare foc”, povesteşte Laura.

În tir, totul ţine de psihic. Eziţi – eşti out!

Înainte de Grand Prixul de la Plzen a avut două săptămâni de pauză şi linişte, în care şi-a limpezit mintea. ”Ştiu ce vreau, nu trebuie să-mi spună nimeni. Totul ţine de psihic. În următoarele concursuri am intrat extrem de relaxată şi mi-a ieşit totul. Când plecam încărcată emoţional la un concurs nu ieşea cum îmi doream, de aceea cred că toate se întâmplă la timpul lor. Cel mai mult contează să crezi până la ultimul foc. Dacă ai o urmă de îndoială sau eziţi, ai ieşit din concurs”, punctează Laura.
Au urmat medaliile de la Plzen şi succesul de la München, care i-a adus calificarea la finala Cupei Mondiale, un fel de turneu al campioanelor, care se va desfăşura în toamnă la New Delhi (India). Ultimul concurs a fost cel de la Gabala, unde a avut din nou punctaje aproape de finală. ”La proba de 3×20 de focuri, care se trage la 50 de metri, am avut ghinionul de a începe să trag când afară s-a întunecat brusc, înainte de furtună. Nici nu vedeam ţinta, am tras din instinct. Am dat un optar, care a contat enorm. Am încercat să-l recuperez ulterior şi am fost extrem de aproape de finală. Am terminat calificările pe locul 9, la acelaşi punctaj cu locul 8, care a mers în finală”, spune Laura.
Sportiva de la CS Dinamo are în acest moment trei probe pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo: 10 metri – aer comprimat, 50 de metri (glonţ) – 3 poziţii x 20 de focuri şi echipe mixte 10 metri – aer comprimat. La finele lunii iulie, ea va concura la Baku, la Europenele de glonţ.

Laura va ajunge cu siguranţă la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Este o sportivă de excepţie şi ştiu bine ce şi cum lucrăm la antrenament. Modelul nostru de sportiv nu este Alin Moldoveanu, ci chinezoaica Yi Siling, campioană olimpică şi mondială. Efectiv te încântă ca algoritm, comportament şi performanţe.
Olimpiu Marin, antrenor Laura Ilie