Editorial | Lecția lui Kasparov

 

Dumitru Graur

Așa cum ați constatat, am consacrat coperta noului nostru număr marelui șahist de origine rusă Garry Kasparov, a cărui activitate susținută în afara tablei cu 64 de pătrate este cu totul remarcabilă. Prezent la București cu ocazia turneului de șah Chess Clasic Romania 2022, unul dintre cele mai importante turnee de șah la nivel mondial, la care participă 10 dintre cei mai mari şahişti ai lumii (după clasamentul FIDE), marele maestru şi multiplu campion mondial a declarat că viitorul dictaturii lui Vladimir Putin în Rusia depinde exclusiv de rezultatul războiului din Ucraina. Fostul preşedinte al Human Rights Foundation din New York a oferit ziariștilor care l-au înconjurat o lecție de demnitate, spre deosebire de mulți dintre compatrioții săi, fie sportivi sau nu.

Întrebat dacă se teme pentru viaţa lui ca urmare a criticilor la adresa lui Vladimir Putin, Kasparov a răspuns: “Ar ajuta să mă tem? Viaţa mea a luat-o pe un drum cu mult timp în urmă. Eu sunt un critic şi un opozant al lui Putin aproape de la venirea lui la putere. Primul meu articol pe care l-am scris despre pericolul pe care îl reprezintă Putin datează din ianuarie 2001. În 2005 m-am retras din activitatea de jucător profesionist de şah pentru a contesta dictatura lui Putin care se contura la momentul respectiv. Aşa că mi-am ales calea acum mult timp. Azi, da, pericolul există, dar avem o şansă ca regimul lui Putin să se încheie curând. Sper ca în viitor să am şansa să îmi ajut ţara să revină în rândul familiei ţărilor civilizate”.

“Câţi cetăţeni ai Rusiei îl susţin pe Putin? Vestea rea este că eu nu ştiu. Vestea bună este că nici Putin nu ştie. Nimeni nu are această informaţie. Un sondaj se face apelând un număr de persoane… În Rusia dacă suni şi întrebi despre război şi despre Putin pariez că 9 din 10 persoane închid telefonul. Oamenii nu vor să se implice pentru că pot ajunge la închisoare. Numai să spui cuvântul ‘război’ în Rusia şi poţi ajunge în închisoare astăzi. Regimul dictatorial nu are nicio posibilitate de a afla nemulţumirile poporului. Iar eu cred că în curând vom auzi veşti din Rusia, pentru că oamenii de acolo încă aşteaptă o mare victorie în Ucraina. Dar nu va trece mult până când ruşii vor realiza că războiul nu se termină niciodată. Şi că acesta nu este un război care poate fi câştigat. Iar sancţiunile vor face viaţa oamenilor din Rusia din ce în ce mai grea. Deci avem un război, avem sancţiuni şi nu va trece mult până când opinia publică va răbufni. Este ca un mic vulcan acum, vedem ceva fum, dar nu ştim exact când va erupe. Este inevitabil, dar nu putem spune dacă va mai dura 10 ani sau 10 zile”, a mai spus Kasparov.

Vorbind despre sancțiuni, știm că una dintre dilemele marilor federații internaționale este dacă să invite sau nu sportivi ruși la marile competiții. Un exemplu l-au dat organizatorii de la Wimbledon, care au anunțat că nu acceptă pe tabloul de concurs tenismeni din Rusia și Belarus. Împărtășesc la rândul meu opinia lui Garry Kasparov, după care sancțiunile îndreptate împotriva sportivilor ruși sunt binevenite. Numai în felul acesta se poate crea o presiune suplimentară asupra regimului lui Putin, semnalându-se întregii populații din Rusia că politica Kremlinului nu este deloc în regulă, că ea trebuie schimbată cât mai repede. Mai mult, i-aș da credit total și lui Cristian Tudor Popescu, care este de părere că nici un singur cetățean de origine rusă, și nu vorbim exclusiv de sportivi!, n-ar mai trebui lăsat să intre pe teritoriul țărilor democratice. Și sper ca Garry, împreună cu noi toți, să aibă în final satisfacția de a-l vedea pe Putin căzând lamentabil de la putere.