Déjà vu cu multe zâmbete!

bucurieCSM Bucureşti s-a calificat pentru al doilea an consecutiv în turneul Final Four al Ligii Campionilor, după un sezon care seamănă izbitor cu cel din 2016, când a cucerit în premieră trofeul

Marius Huțu

Povestea de succes a CSM Bucureşti s-a îmbogăţit în Sâmbăta Mare a Paştelui cu o altă performanţă care va rămâne în istoria sportului românesc. Echipa feminină de handbal a obţinut biletele pentru turneul Final Four al Ligii Campionilor, după o dublă victorie cu Ferencvaros. Campioana României va putea, astfel, să-ş apere trofeul câştigat anul trecut. Asaltul final îl va da în aceeaşi arenă, ”Papp Laszlo”, în 6-7 mai. Dar multe alte lucruri sunt asemănătoare dacă privim parcursul echipei din 2016 şi 2017, inclusiv adversarul din semifinale, Vardar Skopje.

Per Johansson, adus cu o săptămână înaintea primului joc cu FTC

per-jCSM Bucureşti s-a temut într-o oarecare măsură de ”dubla” cu FTC Rail-Cargo. Echipa maghiară a terminat în grupa principală înaintea campioanei Muntenegrului, Buducnost Podgorica, iar cu câteva zile înaintea primei partide cu ”tigroaicele” şi-a trecut în palmares o mare victorie în finala Cupei Ungariei, cu Gyor. Reţinerea pe care a avut-o aproape toată lumea a venit în urma propriilor evoluţii inconstante, a unui joc cu bune dar şi cu rele, a unui vestiar puţin încordat. Astfel, cu doar o săptămână înaintea manşei tur, conducerea clubului a luat o decizie riscantă, de a aduce pe banca tehnică un nou antrenor, pe suedezul Per Johansson, care l-a înlocuit astfel pe Aurelian Roşca, venit la rândul lui în timpul sezonului pentru a debloca o situaţie mai dificilă. Această mişcare a fost practic şi singura diferenţă majoră între sezonul trecut şi cel actual. Dacă în 2016, conducerea clubului a optat în cele din urmă să continue cu Kim Rasmussen pe banca tehnică înaintea sferturilor de finală, de această dată a gândit altfel toată strategia. Important a fost în cele din urmă doar efectul, care a produs rezultatul aşteptat de toată lumea, calificarea în turneul final al Ligii Campionilor.

Schimbările preconizate au venit imediat

faza-dreaptaPână la sosirea în Bucureşti, Per Johansson era un antrenor care se remarcase la nivelul echipelor naţionale. El a reuşit să obţină o medalie de argint cu naţionala Suediei la Euro 2010, după o semifinală câştigată în faţa României, iar 2 ani mai târziu a ajuns şi la Jocurile Olimpice de la Londra. După 2012, tehnicianul suedez a mai antrenat doar sporadic echipe de club din ţara natală, dar nu de prim-plan. Acum a acceptat un contract pe numai câteva săptămâni cu CSM Bucureşti, cu obiectiv, evident, participarea în turneul Final Four.
Încă din primele zile, Per Johansson a instaurat o disciplină de fier în echipă, a stabilit ierarhii, nu a lăsat nimic la voia întâmplării. A încercat să implice practic toate jucătoarele în luarea unor decizii. ”Am încercat să obţin şi implicarea jucătoarelor pentru că, desigur, fiecare are o mulţime de cunoştinţe. Aşa că le-am spus: «Eu decid, nu vă faceţi griji. Dar până atunci am nevoie de puţin ajutor din partea voastră»”, a mărturisit antrenorul.
Doar o săptămână de pregătire comună a fost suficient pentru CSM Bucureşti pentru a arăta o schimbare în primul rând de atitudine, concentrare, disponibilitate la sacrificiu. Aşa cum s-a întâmplat în 2016 la ”sfertul” cu Rostov, CSM Bucureşti a avut aceeaşi reacţie şi cu Ferencvaros, orgoliul unor handbaliste considerate printre cele mai bune din lume a ieşit la suprafaţă.

Surpriza Bianca Bazaliu

Primele 60 de minute ale calificării s-au jucat în Bucureşti, într-o Polivalentă plină ochi, mai puţin zona sectorului rezervat fanilor maghiari, unde a fost nevoie de două zone tampon pentru a fi evitate eventuale incidente. Şi au fost evitate! Publicul a savurat un handbal de o foarte bună calitate, iar la final un succes care a arătat foarte bine pe tabela de marcaj: 30-25. Aşa cum anticipasem, partida nu a fost deloc lejeră, reprezentanta Ungariei a sosit la Bucureşti să-şi vâdă scump pielea. Diferenţa s-a făcut în ultimele 2-3 minute, când Per Johansson nu a avut nicio reţinere să o arunce în luptă pe mezina Bianca Bazaliu, în momente foarte fierbinţi. Interul stânga de nici 20 de ani avea să aibă un aport substanţial la acest scor prin marcarea unui gol care a descongestionat o tabelă care ţinea parcă să aibă un rezultat cât mai strâns.
”Mă simt satisfăcut pentru că ne-am urmărit planul. Am avut dificultăţi în prima repriză cu apărarea, nu am făcut chiar toate lucrurile cum trebuiau. Am fost însă extrem de mulţumit de atac în prima repriză. De asemenea, am fost mulţumit de atac şi în repriza a doua, dar am avut mari ocazii de a înscrie pe care le-am ratat. Situaţii în care jucătoarele s-au aflat faţă în faţă cu portarul. Consider că avem doar un avans de 5 goluri la pauză. Nimic nu este terminat, suntem încă departe de Final 4”, au fost reacţiile antrenorului după manşa tur.

CSMB a gestionat cu stil ecuaţia calificării

faza-jocCalificarea avea să se decidă pe teren străin, idem 2016 la Rostov. De această dată într-o atmosferă mai greu de suportat, având în vedere că în arena din Budapesta au venit şi ultraşii de la fotbal. Şi care şi-au dat în petec prin situaţiile jenante care le-au creat în spatele porţii apărate excelent de Paula Ungureanu. Meciul a şi fost întrerupt pentru câteva minute, dar acest aspect nu mai contează azi. Important a fost că echipa campioană a României a avut nervii tari, Per Johansson şi-a readus echipa de la ”cabine”, după prima repriză de la Bucureşti, cu picioarele pe pământ, ca şi cum nimic nu ar fi fost rezolvat. Chiar dacă a şi fost condusă la un gol în câteva ocazii, CSMB a gestionat cu stil ecuaţia calificării. A ieşit până la urmă o nouă victorie, 27-26, ”tigroaicele” controlând practic situaţia ”dublei” pe întreaga durată a celor 120 de minute. “A fost destul de greu, dar s-a văzut dorinţa de a juca din nou în Final 4. Important e că la final am terminat cu zâmbetul pe buze şi ne-am calificat. E o schimbare cu noul antrenor, suntem mult mai motivate, parcă avem foame de handbal! Felul lui de a vorbi, de a ne motiva, de a face tactica….fiecare ştie ce are de făcut. Echipa asta e făcută şi din românce, şi din străine, cred că ne trebuia un conducător, pentru că ne lipsea valoarea grupului”, a declarat Oana Manea, căpitanul echipei, după partida retur.

Vardar, adversar şi în 2017 în semifinale

tricolorAbia s-a încheiat ”dubla” cu Ferencvaros, iar la nici 72 de ore campioana României a avut un alt déjà vu, tragerea la sorţi de la Budapesta, acolo unde sorţii au hărăzit aceleaşi semifinale ca şi anul trecut: CSM Bucureşti – Vardar Skopje, Gyor – Buducnost. A ieşit până la urmă aşa cum şi-au dorit ”tigroaicele”, aşa cum şi-au dorit probabil şi adversarele, nici nu mai contează.
CSM Bucureşti şi Vardar Skopje nu s-au întâlnit deloc în acest sezon la nivel oficial, ultima confruntare directă fiind anul trecut la Final 4. Acea dispută a venit după alte două jocuri în grupele principale, ambele câştigate de campioana Macedoniei. Faţă de 2016, Vardar Skopje a suferit câteva modificări în lot, în sensul că a fost îmbunătăţit cu Mayssa Pessoa, eroină la CSM anul trecut, Camilla Herrem şi Alexandra Lacrabere. Dar Vardar nu s-a dezminţit nici în acest sezon, a arătat aceeaşi inconstanţă, nici acum nu are un antrenor cu nume la milioanele de euro investite în cei 4 ani de când aspiră la titlu. Campioana Macedoniei poate bate pe oricine, dar la fel de bine capotează atunci când nu te aştepţi. Să semene oare sezonul actual cu cel de anul trecut până la capăt? Totul e posibil în acest moment!

Vardar este singura care nu a câştigat încă trofeul Ligii Campionilor. S-a calificat de fiecare dată la turneul final, alături de Buducnost, dar nu a trecut niciodată de semifinale.

Puzzle aproape terminat

helle-thomsenCSM Bucureşti şi-a făcut deja echipa pentru sezonul următor. Alături de Cristina Neagu au fost aduse alte două vedete de talie internaţională, dar şi un antrenor cu o cotă foarte bună în Europa

CSM Bucureşti şi-a văzut de drumul stabilit către Budapesta şi în acest sezon, dar în acelaşi timp a avut grijă şi de viitor. Numai în ultima lună, campioana României a anunţat alte patru achiziţii de marcă pentru sezonul care va urma: jucătoarele norvegiene Amanda Kurtovic, Marit Malm Frafjord, handbalista suedeză Nathalie Hagman şi antrenoarea daneză Helle Thomsen.
CV-urile lor arată foarte bine înainte de a veni la CSM Bucureşti. Amanda Kurtovic (25 ani, inter dreapta/extremă dreapta) şi Marit Malm Frafjord (31 ani, pivot) au împreună nu mai puţin de 11 titluri olimpice, mondiale şi europene. Ambele handbaliste vin de la Larvik, ele fiind, de altfel, în teren la partidele cu campioana României la începutul acestui an, în grupele principale.
”Sunt foarte mândră că am oportunitatea să joc la unul dintre cele mai bune cluburi din Europa. Aştept cu nerăbdare să evoluez alături de cele mai bune sportive şi să lupt pentru titluri la CSM Bucureşti. Sunt încântată ca voi începe un nou capitol al carierei mele”, a fost declaraţia oferită de Amanda Kurtovic, după ce a semnat un contract pe 2 ani. Aceeaşi perioadă de timp o va petrece în Bucureşti şi pivotul Frafjord, care a susţinut: ”CSM Bucureşti este o echipă fantastică, are jucătoare de cea mai bună calitate. Mi-am dorit ceva nou, care să mă motiveze, abia aştept să mă alătur echipei sezonul următor”.
După ce clubul a reuşit să o transfere pe Cristina Neagu, Alin Petrache, directorul general al CSMB, s-a arătat satisfăcut de noile achiziţii: ”Transferul celor două jucătoare este un motiv de mândrie pentru noi. Două sportive de excepţie, ambele foste campioane olimpice, care vor pune cu siguranţă umărul la noi reuşite ale clubului nostru. Venirea lor demonstrează că CSM Bucureşti este un club mare, care atrage cele mai bune jucătoare ale lumii”.
Această echipă de talie mondială va fi strunită de pe margine de Helle Thomsen, o antrenoare daneză cu o ascensiune puternică în ultimii 5 ani. Ea s-a remarcat la FC Midtjylland, echipă cu care a ajuns în turneul Final Four la prima ediţie (2014), iar mai apoi la naţionalele Suediei şi Olandei, cu care a obţinut medalii la ultimele două Campionate Europene, bronz, respectiv argint. Helle Thomsen, un personaj deja charismatic în handbalul mondial prin felul cum trăieşte fiecare joc pe margine, va fi antrenor principal al CSM Bucureşti, dar în acelaşi timp va rămâne şi pe banca tehnică a Olandei.
”Am avut nevoie de ceva timp pentru lua în considerare oferta. Este o decizie foarte bună, de a alege să mă mut în România. Am analizat cu atenţie şi în primul rând am vrut să simt că este alegerea potrivită”, a afirmat Helle Thomsen în mass-media daneză.
Lotul cu greutate care s-a conturat deja este garanţia a unui nou an competiţional de excepţie care se anunţă. Fanii handbalului îl aşteaptă deja cu interes, în perspectiva altor bătălii în Europa cu Gyor, Ferencvaros şi Vardar Skopje.

Cum va arăta CSM Bucureşti în sezonul 2017-2018
Portari: Ungureanu, Grubisic, Iordache
Extreme stânga: Mehmedovic, Curea
Interi stânga: Neagu, Bazaliu, Niombla
Centri: Gullden, Brădeanu, Dache
Interi dreapta: Ayglon, Jorgensen, Kurtovic
Extreme dreapta: Hagman, Udriştoiu ?
Pivoţi: Manea, Frafjord, Lobach
Antrenor: Helle Thomsen