Deasupra tuturor

faza-meciU-BT Cluj-Napoca a redevenit campioană naţională, după o pauză de şase ani, făcând-o într-o manieră categorică: 3-0 în finala cu Steaua

Cristian Vlad

Baschetul românesc şi-a desemnat “regina”, după un sezon spectaculos, în care a fost clar, încă din start, cine este principala favorită la trofeu. U-BT Cluj a controlat autoritar campionatul, iar demonstraţiile din timpul sezonului regulat, încheiat cu 18 succese în 20 de partide, au continuat şi în “winners stage”. Ardelenii au reuşit o nouă serie aproape perfectă, ajungând la un total de 26 de victorii din 30 de meciuri, înaintea duelurilor eliminatorii. În acest timp, principalele contracandidate la titlu, CSU Sibiu, CSM Oradea şi Steaua au încercat să ţină pasul cu jucătorii antrenaţi de Mihai Silvăşan, însă şi-au arătat deseori limitele. Play-off-ul a început excelent pentru clujeni, care au trecut cu 3-0 la general de SCM Craiova, toate victoriile fiind obţinute la diferenţe de peste 25 de puncte! Singurul hop a venit în confruntarea din semifinale cu CSM Oradea, fosta campioană, care şi-a ridicat nivelul jocului după ce a scăpat de oboseala din competiţiile continentale. Duelul a ajuns în meci decisiv, adjudecat la mare luptă de Cluj, iar apoi lucrurile au decurs simplu: finala cu Steaua a însemnat un nou galop de sănătate pentru U-BT, care a cucerit trofeul cu 3-0 la general.

Au făcut tripla

jucatori-cu-minge„U” a câştigat primele două meciuri ale finalei, la Cluj-Napoca, finala fiind programată după sistemul cel mai bun din cinci meciuri. Momentul adevărului a venit chiar pe terenul rivalei, în Capitală, unde “alb-negrii” s-au impus în faţa Stelei cu 75-61, după un meci pe care l-au dominat în cea mai mare parte. Formaţia ardeleană şi-a trecut astfel în palmares al cincilea său titlu de campioană, după cele din 1992, 1993, 1996 şi 2011. Clujenii au câştigat astfel Liga Naţională după 6 ani de la ultimul titlu, totodată completându-şi lista trofeelor cucerite în acest sezon, Cupa şi Supercupa României. Mihai Silvăşan a încheiat la rândul său en fanfare primul an ca principal pe banca ”studenţilor”, bifând şi un mic record: elevii săi au reuşit să-i învingă pe stelişti, principalii rivali la trofeu, în toate cele 8 întâlniri din stagiune. “Steaua a jucat un baschet de calitate, mai ales în primele două jocuri, însă noi am reuşit să ne remontăm foarte bine pentru duelul final”, a spus Mihai Silvăşan, după cucerirea trofeului.

Întăriri pentru Champions League

mihai-silvasanPentru că va avea de făcut faţă unui an şi mai dificil, cu partide tari în Champions League, staff-ul tehnic al formaţiei clujene face deja eforturi pentru a contura lotul cu care U-Banca Transilvania va aborda sezonul viitor. Primele informaţii sunt legate de continuarea colaborării cu doi dintre jucătorii de bază din sezonul recent încheiat, pivotul Ousmane Barro şi fundaşul Aleksandar Rasic, iar la capitolul noutăţi apare revenirea extremei Andrii Kalnichenko, cel care a părăsit echipa ardeleană în vara trecută. U-BT a prelungit, de asemenea, colaborările cu doi dintre jucătorii de bază ai sezonului recent încheiat, pivotul Rolland Torok şi fundaşul Nandor Kuti. ”Mă bucur foarte mult pentru toţi cei care au decis să continue cu noi. Sunt jucători foarte importanţi în angrenajul echipei noastre şi sper să avem mult succes în continuare”, a declarat antrenorul Silvăşan.

1947 este anul în care a fost înfiinţată secţia de baschet a Clubului Universitatea Cluj, în paralel cu cea existentă deja la Universitatea Babes-Bolyai, denumită BEAC. Cele două secţii au fuzionat în luna decembrie 1948, formând Clubul Sportiv Universitar Cluj, devenit, în 1950, Ştiinţa Cluj.

“Sunt foarte fericit că am câştigat trofeul, cu atât mai mult cu cât am făcut-o într-o manieră categorică. Felicit jucătorii, care, din prima zi, au ştiut ce îşi doresc. Am venit toţi la sală şi ne-am fixat acest obiectiv, câştigarea campionatului.” Mihai Silvăşan, antrenor U-BT Cluj-Napoca

Oamenii care au dus titlul la Cluj
Ousmane Barro, Vlad Moldoveanu, Roland Torok, Kyndall Dykes, Filip Adamovic, Aleksandar Rasic, Nandor Kuti, Tudor Gheorghe, Theodor Jucan, Wilhelm Brosser, Vaidas Kariniauskas, George Toth. Antrenor: Mihai Silvăşan.