Dinamo nu a lăsat adversarilor niciun trofeu pe plan intern în sezonul 2016-2017. Titlul şi Cupa României au venit după finale pasionante. Miza clubului, viitorul sezon al Ligii Campionilor
Marius Huțu
Dinamo Bucureşti este vechea şi noua campioană în handbalul masculin, după un sezon pe care l-a condus cap-coadă, dar şi după o finală pasionantă şi foarte echilibrată cu CSM Bucureşti, încheiată cu 2-0 la ”general”. Echipa condusă de Eliodor Voica şi Sebastian Bota nu a lăsat nimic pe traseu pe plan intern. După un început în forţă în Supercupa României, adjudecată tot cu CSM Bucureşti, apoi şi în Liga Naţională, Dinamo a câştigat la pas sezonul regulat, cu câteva etape mai devreme. În toată această perioadă, ”câinii” s-au axat în principal pe Liga Campionilor, unde au lăsat o impresie frumoasă: 8 puncte, multe emoţii, meciuri palpitante, dar şi câteva momente importante irosite, care pot fi puse însă pe seama lipsei de experienţă la acest nivel. Dinamo nu mai jucase în faza grupelor Ligii Campionilor din 2005!
Campioana în exerciţiu a ieşit cu capul sus din Liga Campionilor, dar şi cu un obiectiv clar, de a reveni în toamna anului 2017 şi mai puternică. Pulsul fusese deja luat. Astfel, pentru ”câini” a urmat din nou mobilizarea pe plan intern, unde titlul a devenit obligatoriu. Până la bătălia finală cu CSM Bucureşti, Dinamo a cucerit un nou trofeu, Cupa României, după o finală foarte interesantă cu Dobrogea Sud Constanţa, în care a recuperat un handicap de 6 goluri. ”Delfinii” aveau să fie şi singura echipă din ţară care i-au învins pe dinamovişti de două ori în acest sezon. Nu suficient însă pentru a-i opri din drumul către finala Ligii Naţionale. Pentru băieţii lui Eliodor Voica s-a născut astfel şi şansa unei premiere: ”eventul”!
Finală decisă la o secundă
Pentru al doilea an consecutiv, titlul a fost o afacere între Dinamo Bucureşti şi CSM Bucureşti. În 2016, echipa din Ştefan cel Mare a câştigat în urma unui meci decisiv. În 2017, ”alb-roşiii” s-au impus în două meciuri, dar finala a fost mult mai echilibrată. Jocul 1, disputat în Sala ”Dinamo”, a fost decis de un gol înscris în ultima secundă de Alexandru Asoltanei, scor 24-23. Partida a doua, cu loc de dipputare Sala ”Rapid”, s-a încheiat cu acelaşi rezultat, dar după executarea aruncărilor de departajare. La sfârşitul timpului regulamentar, scorul a fost egal, 20-20. Mai mult, ”nebunia” a fost totală, CSM a egalat în acest joc cu 3 secunde înainte de final, după ce a în minutul 59:13 era condusă cu 20-18. Dincolo de toate polemicile care s-au iscat, pe undeva normale având în vedere orgoliile şi miza pusă în joc, de toate greşelile venite în special de la masa oficială în partida cu numărul 2, Dinamo şi CSM Bucureşti au oferit cea mai bună finală de campionat din ultimii ani, cu încărcătură emoţională, cu suspans, cu suporteri, cu săli pline, cu absolut tot ce a fost nevoie pentru un show adevărat.
”Putem spune că am avut o finală foarte disputată, aşa cum ne aşteptam să fie. Eu cred că este un mare plus adus handbalului masculin, faptul că meciurile sunt câştigate din ce în ce mai greu, faptul că finalele şi nu numai sunt extrem de disputate. Acest lucru este benefic şi poate să ne facă să ne gândim puţin mai departe decât campionatul nostru. Sincer, nu m-am aşteptat ca finala să se termine la aruncările de la 7 metri, dar nu puteam să scoatem din calcule nici această variantă. CSM Bucureşti a fost o echipă valoroasă, a luptat până la final şi cred că acest lucru poate fi catalogat ca un spectacol frumos”, ne-a declarat antrenorul Eliodor Voica.
Titlul câştigat de Dinamo a fost meritat, chiar dacă echipa a părut puţin obosită pe final de sezon. Campionii au avut însă un plus de 10 meciuri în Liga Campionilor, iar acest lucru nu avea cum să nu se resimtă după un sezon destul de aglomerat. Din fericire pentru ei, ”câinii” au fost feriţi pe tot parcursul sezonului de accidentări grave şi chiar dacă antrenorul Eliodor Voica a avut un lot restrâns din punct de vedere numeric, el a avut posturile bine acoperite, şi-a permis să facă schimbări în joc pe întreg parcursul sezonului. De altfel, omogenitatea lotului, bine acoperit pe posturi, cu o bancă bună până la al 16-lea jucător, au fost câteva argumente solide pentru câştigarea titlului cu numărul 14 din istorie.
Ce se ştie deja pentru următorul sezon
După două titluri consecutive în Liga Naţională, Dinamo Bucureşti şi-a propus să ridice puţin ştacheta şi să atace în viitorul sezon o fază superioară în Liga Campionilor. ”Suporterii se pot aştepta la o echipă mult mai bună decât am avut-o în acest sezon. Nu vor fi schimbări majore, dar vor fi câteva noutăţi în lot. Sperăm că ne întărim aşa cum ne dorim”, ne-a declarat Ovidiu Semen, directorul sportiv al echipei, imediat după terminarea campionatului.
Până la apariţia acestui număr al revistei, Dinamo a prezentat trei jucători care se vor regăsi în lotul pentru viitoarea stagiune, toţi fiind jucători de o valoare certă, cu selecţii la echipele naţionale. Este vorba despre Vitaly Komogorov (Rusia / 25 ani, inter stânga), unul dintre cei mai constanţi şi valoroşi jucători în ultimul sezon al întrecerii interne la HC Odorhei, Vadim Gayduchenko (Belarus / centru, 22 de ani, SKA Minsk) şi Hugo Descat (Franţa / extremă stânga, 24 ani, Creteil). Ultimul este unul dintre liderii noii generaţii din naţionala Franţei, având un număr impresionant de performanţe, atât la nivel de echipă, cât şi la nivel personal. Printre altele, Descat a fost în lotul lărgit al Franţei pentru Jocurile Olimpice de la Rio. Mai sunt preconizate încă trei transferuri, cam la acelaşi nivel, astfel că Dinamo poate privi deja cu încredere noul sezon.
Dinamo a obţinut titlul în următoarea formulă:
Ionuţ Irimuş, Ştefan Grigoraş, Răzvan Pop, Alin Constantinescu – portari; Alexandru Asoltanei, Daniel Bera, Cosmin Capotă, Flavius Cîmpan, Allahkaram Esteki, Sajad Esteki, Liviu Mironescu, Marius Mocanu, Alireza Mousavi, Pierre Yves Ragot, Ciprian Şandru, Alin Şania, Dan Savenco, Jakov Vrankovic, Bogdan Criciotoiu (interul dreapta a plecat de la Dinamo după primele etape ale turului). Antrenori: Eliodor Voica şi Sebastian Bota. Director sportiv: Ovidiu Semen
”A fost o finală extraordinar de grea, cu două apărări foarte bune, cu tensiune mare, dar până la urmă cred că este un titlu meritat.”
Ionuţ Irimuş, căpitan Dinamo
”A fost o finală frumoasă, o finală bună, aşa trebuie să arate toate meciurile din campionatul românesc între aceste echipe, care pretind fiecare în parte că vor să facă performanţă nu doar la nivel naţional. Dinamo este o campioană meritată, nu vreau să fiu ipocrit. Dinamo are o echipă foarte bună, un lot bine pus la punct, joacă un handbal frumos. Au arătat asta nu numai în campionatul românesc, au arătat şi în Champions League, unde a reprezentat cu România cu mândrie.”
Iulian Stamate, căpitan CSM Bucureşti