Cum a ramas fotbalul romanesc pe dinafara

Ati auzit de EPFL? Banuiesc ca aceasta prescurtare nu va este deloc familiara. Dar despre “European Professional Football Leagues” – gruparea care cuprinde sub titulatura de Ligile de fotbal profesionist ale Europei, nu mai putin de 21 de membri în momentul de fata? Din pacate, sînt convins ca prea putini dintre iubitorii fotbalului de la noi, inclusiv dintre gazetarii de sport profesionisti, au aflat cu ce se manînca asa ceva, fiind prea ocupati sa asculte bazaconiile lui Becali sau Borcea. Si totusi, veti vedea ca merita sa ne oprim putin la acest subiect. În ce ma priveste, lectia pe care am primit-o de curînd, cu prilejul celui de-al 75-lea Congres al AIPS, m-a pus serios pe gînduri. Si m-am gîndit s-o si împartasesc, evident celor care doresc sa asculte.


The Premier League (Anglia), Osterreichische Fussball Bundesliga(Austria), Pro League (Belgia), Bulgarian Professional Football League(Bulgaria), Divisions-foreningen (Danemarca), Veikkausliiga (Finlanda),Ligue de Football Professionnel (Franta), Deutsche Fussball Liga(Germania), Super League (Grecia), Lega Serie A (Italia), Eredivisie NV(Olanda), Norsk Toppfotball (Norvegia), Polish Professional Football League (Polonia), Liga Portugal (Portugalia), Russian Football Premier League (Rusia), Scottish Premier League (Scotia), Union of 1.SNL(Slovenia), Liga National de Futbol Profesional (Spania), Foreningen Swensk Elitfotboll (Suedia), Ukrainian Premier League (Ucraina) si Serbian Superliga (Serbia).

Aici merita sa facem o prima observatie. Fata de membrii UEFA (care numara în momentul de fata peste 50 de state), la EPFL lipses cdupa cum ati putut vedea o serie de tari din Uniunea Europeana (cum ar fi Cehia, Cipru, Slovacia sau Ungaria), lipsesc de asemenea tarile baltice, majoritatea tarilor ex-iugoslave (cu exceptia Serbiei), ca si cele foarte mici (precum Luxemburg, Malta, Andorra), apoi Elvetia, Albania si desigur… România! În schimb, în asociatie sînt prezente ligileprofesioniste din Rusia, Ucraina sau Serbia, tari care se afla asa cum se stie în afara Uniunii Europene. Ceea ce ne face sa credem ca au fost alese, sau daca vreti selectionate sa faca parte din organizatie, doar tarile avînd campionate puternice, cu fotbal dezvoltat, evitîndu-se pe cît posibil ligile cu fotbal foarte slab, eventual corupt. Evident ca si infrastuctura sportiva a fost luata în calcul, ca si audienta înregistrata pe stadioane sau în fata televizoarelor, domenii în care de asemenea noi stam cît se poate de prost.

Presedintele EPFL este sir Dave Richards, care este si presedintele FA Premier League (prima ligaengleza), ca si presedinte al Comisiei UEFA pentru fotbalul profesionist. Din punct de vedere executiv, organizatia este condusa însa de domnul Emanuel Macedo de Medeiros (CEO), un portughez de 42 de ani, doctor în drept, cu solide cunostinte despre fotbalul profesionist (a fost presedinte al Ligii din Portugalia, apoi ales ca membru în Comisia UEFA pentru fotbalul profesionist si membru al Comisie iFIFA intitulata “For the Good of the Game”). El este de asemenea responsabil cu armonizarea relatiilor EPFL cu FIFA, UEFA si cu alte organisme sportive sau politice ale batrînului continent, precum Comisia Europeana, Parlamentul European, ConsiliulEuropei, ca si cu guvernele si parlamentele tarilor europene. Dupa cum se poate constata, o organizatie cît se poate de serioasa, de care sînt obligate sa tina seama cele mai importante foruri fotbalistice, ca si organismele europene sau nationale!

Despre scopul concret al existentei EPFL am putut afla asadar la Innsbruck, acolo unde dl. Emanuel Macedo de Medeiros a facut o expunere foarte interesata în fata Congresului AIPS. Este vorba desigur de bani, dar de bani foarte, foarte multi de fapt! Socoteala este simpla: daca în pariurile sportive (“sporting bets”) se învîrt, anual, în jur de 50 de miliarde de euro (!!), iar toate aceste pariuri se bazeaza (în principal) pe rezultatele meciurilor de fotbal, atunci ligile profesioniste de fotbal, care detin desigur toate drepturile de imagine, marketing, exploatare etc., etc. ale spectacolului sportiv, de ce n-ar avea o parte consistenta din aceste plati?!Si afacerea, ni se spune, este în continua crestere!Dl. Macedo de Medeiros ne-a vorbit despre “un nou concept” al relatiei dintre fotbalu lprofesionist si cei care fac bani (multi) din pariuri, despre obligatia tuturor factorilor implicati în fotbal de a lupta împotriva “cancerului” din fotbalul actual, anume meciurile aranjate, precizînd totodata ca: “Numai lipsa de certitudine este astazi o certitudine”! Cu alte cuvinte, totul este posibil de acum înainte, inclusiv – dupa umila mea parere – ca EPFL sa-i încalece complet într-o buna zipe “cacaciosii” de la UEFA, ca sa citez dintr-un clasic pe nume Mircea Sandu…

În fine, ca sa închei, nu-mi ramîne decît sa observ ca fotbalul românesc, sau “Liga lui Mitica”, daca vreti, a ramas complet pe dinafara la viitoarea împartire a tortului. Iar asta desigur multumita gestiunii proaste, a rezultatelor internationale foarte slabe, a infrastructurii dezastruoase, a coruptie isi a lipsei publicului de pe stadioane, ca sa numesc numai cîteva dintre argumentele defavorabile. Sîntem desigur tot mai departe de fotbalul adevarat, dar nici macar nu ne dam seama de asta.  Ascultati-i numai pe Mitica Dragomir sau pe Gigi Becali, care se cred împaratii fotbalului european. Caraghiosii!


Dumitru Graur