Alexandru Enciu
Peste 2.000 de copii şi juniori se pregătesc la clubul Primăriei Capitalei pentru a deveni performeri ai României. Alin Petrache, directorul general al CSMB, lansează o provocare: între 10.000 şi 15.000 de sportivi
Cristian Mirel Stoica are 15 ani. Este elev în clasa a 9-a la Colegiul Naţional Grigore Moisil din Bucureşti, iar ca pasiune are atletismul. Este şi un elev eminent, dovadă fiind media de 9,65 de la examentul de capacitate, însă a început să-i placă adrenalina concursului atletic şi vântul care şuieră pe lângă urechi când sprintează spre linia de sosire. Cristi Stoica este specialist pe distanţe scurte, 60 de metri (indoor) sau 100 de metri (outdoor), şi în pofida faptului că practică atletismul de numai doi ani este deja recordman naţional de juniori III. La finele anului trecut, în decurs de numai o lună, El a corectat de trei ori timpul de referinţă la 60 de metri plat: 7,01, 6,99 şi 6,95 secunde. Cristi Stoica este unul dintre copiii minune prinşi în proiectul Centrului de Copii şi Juniori al Clubului Sportiv Municipal Bucureşti. În 2014, clubul primăriei Capitalei şi-a propus să-şi reconsidere baza de selecţie şi a pus la punct o strategie sănătoasă, cum puţine cluburi din ţară au în ”program”. Proiectul s-a aşezat acum la aproximativ 2.500 de copii şi juniori, la mai mult discipline sportive.
Obiectiv îndrăzneţ: 2 la sută din populaţia Capitalei
Ambiţia clubului bucureştean este însă mult mai mare. Alin Petrache, fost căpitan al naţionalei de rugby, fost preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, actualmente director general al CSM Bucureşti, a detaliat-o clar: ”Propunerea mea a fost de a aduce încă şase secţii clubului pe lângă cele nouă pe care le avem. Printre aceste noi secţii se numără şi fotbalul. Am spus şi o spun în continuare că ne dorim să facem un centru puternic în ceea ce priveşte sectorul de copii şi juniori. Vrem ca în următorii ani să avem 1%, poate chiar 2% din populaţia capitalei, adică 10.000 – 15.000 de sportivi”. Cu o asemenea bază de selecţie, viitorul clubului şi, de ce nu, al sportului românesc poate fi mult mai frumos. Proiectul nu ar putea fi dus la capăt fără profesori dedicaţi şi vizionari.
”L-am auzit, nu l-am văzut!”
Cristian Mirel Stoica a fost ”ochit” la un concurs şcolar de un profesor din sectorul 6 al capitalei. Miomir Popovici este antrenor de atletism din 1993, iar din mâna lui au ieşit destui specialişti în ”garduri”. Printre ei şi campionul naţional Cosmin Dumitrache, legitimat tot la CSM Bucureşti. ”Eram la un concurs de tetratlon şcolar. Este impropriu spus că l-am văzut pe Cristi. De fapt l-am auzit. Am auzit ritmul celor trei paşi pe care i-a făcut înainte de bătea pe prag, la lungime. Era în clasa a şaptea şi a sărit peste 5,50 metri. M-am dus imediat la el şi i-am propus să vină la grupa mea. A fost de acord, mi-a promis că vine, dar s-a prezentat la primul antrenament, de mână cu mama sa, abia după trei săptămâni”, povesteşte profesorul care activează atât la CSM Bucureşti, cât şi la Palatul Copiilor.
Recordman din talent, fără pregătire specială
Cristi Stoica nu a avut un salt spectaculos de la început. ”Venea la numai două antrenamente pe săptămână. Şi la acelea nu făcea mare lucru. Abia după vara anului trecut, când a mers la naţionalele de la Cluj, a început să vină frecvent la antrenamente. Este un talent pur. El a reuşit să corecteze recordurile naţionale fără să aibă o pregătire fizică specială. Doar din talent. Eu practic l-am învăţat să ia startul, să aibă ţinută. Acest copil poate să ajungă departe dacă va începe să se antreneze serios, însă nu într-o probă de sprint”, detaliază Miomir Popovici. Profesorul ştie că românii nu au tradiţie şi nici ”genă” pentru probele de sprint. ”Noi putem face performanţă la sărituri, la probe tehnice şi aş spune la garduri, unde i-am avut pe Mircea Oaidă şi George Boroi. Din vară voi începe să lucrez cu Cristi Stoica pentru garduri. Aici va fi viitorul lui”, mai spune Miomir Popovici.
Miomir Popovici este coordonatorul pe sectorul 6, în cadrul proiectului CCJ – atletism. A fost unul dintre pilonii de început ai proiectului. În urmă cu patru ani, CSM Bucureşti era un club cu o imagine şubredă, fără performanţe, fără sportivi şi cu o situaţie financiară tulbure. În august 2013, la club activau doar 114 sportivi copii şi juniori, legitimaţi la şapte ramuri de sport. Odată cu schimbarea conducerii s-a modificat şi strategia clubului, baza fiind pusă pe marea performanţă, dar şi pe o atenţie sporită acordată Centrului de copii şi juniori. Numeric, situaţia s-a schimbat radical în numai şapte luni.
De la 114 sportivi, la mii de copii şi juniori
De la 114 copii şi juniori, CSM Bucureşti a ajuns în luna martie a anului 2014 la câteva mii de sportivi! Situaţia s-a îmbunătăţit radical după ce oficialii grupării au decis că este cazul să „intre“ în şcoli. O mai veche idee – „sportul în şcoală“ – a prins contur în baza unui parteneriat între Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi CSM Bucureşti. Din aproximativ 270.000 de elevi bucureşteni, clubul susţinut de Primăria Capitalei a reuşit să capaciteze mii de copii. La un asemenea proiect, şi finanţarea a fost pe măsură. Cu aprobarea Consiliului General al Municipiului Bucureşti, două milioane de euro au mers în primul an către Centru. O parte au acoperit colaborările profesorilor. Restul, au mers pentru materiale şi activitatea propriu-zisă, pentru că niciun copil care a dorit să facă sport la CSMB nu a fost nevoit să plătească.
Extrem de bine pusă la punct, organizarea s-a axat pe sectoare, cu coordonatori pe fiecare zonă şi cu locaţii unde s-au desfăşurat antrenamentele. O grupă de copii a a fost formată din 15 şi 22 de sportivi, iar un profesor sau antrenor era plătit cu 600 sau 1.200 de lei, în funcţie de câte grupe pregătea. Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a pus a dispoziţie tot ce înseamnă infrastructură, accesul gratuit în săli şi baze sportive. Handbalul a fost încă de la început disciplina care a atras cei mai mulţi copii, dar atletismul, baschetul sau rugby-ul au venit puternic din spate contribuind din plin la succesul proiectului.
”Creştem oameni de valoare, nu doar sportivi campioni”
În timp, proiectul s-a mai aşezat. Pe fiecare sector al capitalei a rămas câte un singur coordonator, acesta având în sarcină atât selecţia, cât şi pregătirea sportivilor. Miomir Popovici este unul dintre aceştia. ”În acest moment am o grupă de performanţă de 20-22 de sportivi, dar în total, cu iniţierea, am peste 50 de copii la antrenamente. Colaborez foarte bine cu profesorul Valentin Zamfirescu, de la Şcoala 164 şi împreună încercăm să dăm Bucureştiului cât mai mulţi campioni. Proiectul acesta lansat de CSM Bucureşti ar putea fi un exemplu şi pentru alte oficialităţi locale. Dacă ar mai apărea câteva centre de acest gen în ţară, alta ar fi anvergura atletismului”, spune Miomir Popovici.
Coordonatorul sectorului 6 de la CSM Bucureşti ştie că din grupa pe care o are doar câţiva vor ajunge să spere la performanţă. ”Ştiu că se vor pierde mulţi pe drum. Important este ca aceşti copii să pornească în viaţă într-un mediu corect, de unde să înveţe lucruri sănătoare. Până la urmă, noi nu putem face numai campioni, dar putem să creşte oameni de valoare”, încheie profesorul de atletism.
În acest moment, la CSM Bucureşti există 196 de sportivi seniori legitimaţi, 360 de juniori, 561 de începători şi 1.268 de copii la iniţiere. În total, 2.385 de sportivi. Conform unui raport oficial al Ministerului Tineretului şi Sportului, la finele anului 2015, în toată România mai erau 80.000 de sportivi legitimaţi. Asta ar însemna că 3,3 la sută din total al fi la CSM Bucureşti!