AA Power

Alexandru Enciu

La nici două luni după aurul mondial de la junioare, Adina Diaconu şi Andreea Dragoman au cucerit medalia de argint a Campionatelor Europene de tineret (U21)

Adina Diaconu şi Andreea Dragoman sunt două fete frumoase şi talentate. În mâinile lor se află viitorul tenisului de masă românesc, iar performanţele din ultimele două luni le confirmă de drept acest statut. La începutul lunii februarie, cele două jucătoare tricolore au cucerit medalia de argint în proba de dublu la Campionatele Europene de tineret (Under 21) de la Soci, Rusia, scor 1-3 în finala disputată cu perechea belgiană Eline Loyen/Lisa Lung. Mai importantă este însă constanţa lor, capacitatea de a urca pe podium la numai o lună şi jumătate de la rezultatul istoric de la Cape Town, acolo unde, în luna decembrie, Adina Diaconu şi Andreea Dragoman cucereau medaliile de aur la Campionatul Mondial de juniori, o premieră pentru România la o astfel de competiţie.
Poate părea un pas înapoi, dar numai pentru necunoscători. La Europenele de la Soci, Adina şi Andreea, adică ”AA Power” au concurat cu adversare mult mai mari. Adina Diaconu are 18 ani, iar Andreea Dragoman, 17 ani – limita fiind sub 21! Cu toată acestea, fetele au avut un mic regret că nu au cucerit medalia de aur. ”A fost prima desfăşurare a Campionatelor europene de tineret. Am plecat cu aşteptări mari, însă concursul a fost destul de puternic. Am jucat cu fete mai mari şi cu trei ani decât noi. După aurul de la Mondiale în proba de dublu, eu cu Andreea Dragoman cred că am căpătat mai multă încredere una în cealaltă, fapt care ne-a dus şi la acest Campionat European de tineret în finala care, din păcate, am pierdut-o cu scorul de 3-1. Am fost un pic supărate, pentru că aceleaşi adversare ne învinseseră şi în finala de la Campionatele Europene de juniori. Acum ne-am fi dorit revanşa. Anul acesta nu ne vom mai întâlni însă cu ele, pentru că una dintre belgience nu mai este junioară”, a declarat Adina Diaconu pentru revista Sport în România.

„Nu importăm pentru că avem copiii noştri de valoare”

servaCu antrenori valoroşi şi cu o dorinţă enormă de a performa, Adina şi Andreea reprezintă vârful de sabie al sportului cu mingea din plastic. “Junioarele noastre, care au obţinut aceste performanţe la dublu sunt marea noastră mândrie. Nu trebuie să uităm că Adina Diaconu a luat şi medalia de bronz la Mondialele din Africa de Sud, în proba de simplu. Deci şi în proba adevărului, cum o numim noi, suntem în careul de aşi. Sper ca acest moment să fie startul unor rezultate şi mai bune, pentru următorii ani. Asta tocmai pentru că s-a muncit foarte mult pe programe bine definite. Felicit antrenorii români şi sportivii noştri pe care practic aici îi facem, în laboratoarele din România şi ne mândrim de fiecare dată. Multă lume m-a întrebat pentru ce nu importăm şi noi jucători proveniţi din Asia. Pentru asta nu importăm asiatici, pentru că avem antrenorii noştri, avem copiii noştri pe care îi facem campioni! Deci, ştim ce avem de făcut. Ne lipsesc alte lucruri, care cred eu că s-ar putea rezolva. Aici, cred că este vorba despre infrastructură, este vorba despre mai multă finanţare şi orice alt element care să dezvolte echipele din jurul unor jucători de excepţie, cum sunt cei de la tenis de masă”, explică preşedintele federaţiei, fostul campion Cristinel Romanescu.

Adina – locul 2 all-time la juniori şi cadeţi, cu 12 medalii de aur

inaltAdina Diaconu este originară din Slatina şi este antrenată de Petre Arnăutu. Ea deţine două titluri europene şi o medalie de argint în proba de dublu. Sportiva din România ocupă locul doi în clasamentul celor mai titraţi jucători europeni la juniori şi cadeţi all-time, cu 12 medalii de aur, după Vladimir Samsonov (13). Andreea Dragoman este din Mediaş, crescută, descoperită şi antrenată de către Gheorghe Vaida. „Acolo, în Mediaş, a fost un club fantastic de susţinere a tenisului de masă. Nişte oameni care, din pacăte, nu mai sunt. Au început, normal, de la Paleta de Argint, apoi traseul firesc. Este o strategie întreagă. O piramidă a sportului de înaltă performanţă care nu te poate aduce în vârf dacă nu construieşti foarte bine baza. În fiecare an, la nivel de cadeţi, de juniori şi de seniori, suntem în primele locuri din Europa. Câştigăm titluri europene, iar la Campionatele Mondiale ne oprim undeva în sferturi de finală, în semifinale. Asta spune foarte mult despre a avea o viziune, o strategie”, ne-a precizat Beatrice Romanescu, managerul FR de Tenis de Masă.

Nimic întâmplător, proiect de peste 10 ani

”Rezultatele din ultimul timp reprezintă consecinţa unei activităţi de mai bine de zece ani, pe care am pornit-o împreună cu antrenorii noştri şi cu oamenii care conduc cluburile din ţară. Şi iată că după mai bine de două cicluri olimpice, ca să nu spun trei cicluri olimpice, reuşim să avem rezultate dintre cele mai bune la toate nivelurile. De la primele categorii de vârstă, care sunt în tenisul de masă 8-10 ani şi ajungem până la seniori, acolo unde am avut Jocurile Olimpice de vară din Brazilia, am mai avut Campionat Mondial, a mai fost Campionatul European de la Budapesta”, face o radiografie Cristi Romanescu.

INFO

În 2018, România va organiza Campionatul European de tenis de masă pentru juniori, la Cluj-Napoca. Adina Diaconu va depăşi însă vârsta junioratului până atunci.