United Against Online Abuse (UAOA) a prezentat un raport din studiul său global, bazat pe date despre abuzurile și amenințările online care vizează jurnaliştii sportivi, informează Asociația Internațională a Presei Sportive. Printre alte constatări cheie, Raportul Sports Journalist Barometer 2024 subliniază, de asemenea, că abuzul online reprezintă o amenințare imensă la adresa libertății presei.
„Abuzul online a devenit una dintre problemele cele mai răspândite în societatea noastră de astăzi și, de asemenea, erodează principiile și valorile pe care le reprezintă sportul și jurnalismul sportiv. Acest lucru este inacceptabil și am continuat să luptăm împotriva acestei fiare fără chip care ne afectează negativ munca și viețile noastre. Acest raport al campaniei United Against Online Abuse (USOA) este un pas crucial către combaterea acestei ciume care s-a răspândit semnificativ și încearcă să ne reducă la tăcere. Vom continua să lucrăm pentru a asigura un mediu de lucru sigur pentru jurnaliştii sportivi atât online, cât şi offline”, a declarat Gianni Merlo, președintele AIPS.
Redăm mai jos comunicatul de presă al United Against Online Abuse (UAOA), fondată de președintele FIA, Mohammed Ben Sulayem, cu scopul de a combate abuzul online.
Acest raport dezvăluie amploarea și gravitatea alarmantă a abuzurilor care vizează jurnaliștii sportivi. Raportul Sports Journalist Barometer, publicat astăzi de United Against Online Abuse Campaign (UAOA), a înregistrat o creștere îngrijorătoare atât a volumului, cât și a toxicității abuzului online îndreptat către jurnaliștii sportivi, în măsura în care le poate afecta capacitatea de a se exprima liber.
Sprijinit de Fundația FIA, UAOA a publicat acest raport major în urma unui studiu amplu, la nivel mondial, asupra jurnaliştilor sportivi din diverse discipline sportive. Descoperirile puternice ale raportului sunt menite să stimuleze coaliția în creștere împotriva abuzului online în sport, conducând acțiuni semnificative, decisive și colective pentru a-i proteja pe cei care dau viață poveștilor sportului.
Constatări cheie:
• Abuz răspândit: 95% dintre respondenți cred că abuzul online împotriva jurnaliștilor sportivi este larg răspândit.
• Severitate în creștere: Peste 75% au raportat că severitatea abuzului online a crescut în ultimele 12 luni, peste 40% afirmând că s-a înrăutățit „semnificativ”.
• Amenințare la adresa libertății presei: Peste 85% dintre respondenți au spus că teama de abuz online le poate afecta dorința de a urmări anumite povești, punând o provocare semnificativă pentru libertatea presei.
• Forme de abuz: misoginia a fost identificată ca fiind cea mai comună formă de abuz, urmată de sectarism, rasism și atacuri asupra aspectului fizic.
Raportul detaliază, de asemenea, numărul intens de abuz personal de care au parte pe internet jurnaliştii sportivi. Mulți respondenți au raportat că s-au confruntat cu hărțuire necruțătoare, amenințări și amenințări care au cauzat suferință psihică severă. Femeile jurnaliste au evidențiat o formă unică și omniprezentă de abuz, inclusiv misoginia, care a dus la retragerea completă a multora de pe rețelele sociale. Prevalența conturilor anonime a fost, de asemenea, identificată ca un factor cheie la amploarea abuzurilor îndreptate împotriva jurnaliştilor.
Sondajul a surprins perspectivele de la jurnaliştii sportivi din întreaga lume, reflectând natura globală a acestei probleme în creştere. Cu toate acestea, indiferent de locația lor, răspunsurile au descoperit modele consistente și profund îngrijorătoare, cu jurnaliştii care descriu abuzurile necruţătoare și debilitante primite prin intermediul rețelelor de socializare și jurnaliste sportive raportând controlul suplimentar cu care se confruntă din cauza sexului lor.
Ca răspuns la constatările alarmante, United Against Online Abuse s-a angajat să conducă o abordare unificată, colaborativă și axată pe soluții pentru a aborda această problemă critică, facilitând parteneriate eficiente între sectoarele sport, politic și jurnalism în următoarele luni.
Raportul prezintă o serie de recomandări aplicabile, inclusiv înființarea unui grup de lucru dedicat care convoacă jurnaliştii sportivi, organizațiile sportive și platformele tehnologice. Se propune ca acest grup să servească drept forum constructiv, dezvoltând și implementând cadre robuste menite să protejeze siguranța și bunăstarea profesioniștilor media, salvând în același timp integritatea jurnalismului sportiv.
Campania va susține, de asemenea, ca organizațiile mass-media să stabilească și să implementeze coduri cuprinzătoare de practică care să sublinieze clar procesele de raportare a abuzurilor online și de sprijinire a jurnaliştilor lor.
Pentru a vizualiza raportul complet, vă rugăm să intrați AICI.
Pentru mai multe informații despre campanie, vă rugăm să intrați AICI.