Campionul olimpic a devenit antrenorul lotului masculin!

urzica-copertaLotul naţional de gimnastică masculină are de la începutul acestui an un nou antrenor coordonator, pe Marius Urzică. El este şi singurul campion olimpic al României în sectorul masculin

Marius Huțu

De sărbători, unul dintre mesajele apărute pe site-ul federației de specialitate a atras în mod special atenția: ”Din ianuarie 2018, lotul masculin va avea un nou antrenor coordonator. Astfel, Marius Urzică, singurul campion olimpic al României de până acum, revine acasă pentru a ajuta la reconstrucţia gimnasticii masculine. Să-i fim alături cu încredere. Mult succes, Marius!”. Urzică a fost alegerea preşedintelui Andreea Răducan pentru a resuscita gimnastica masculină, în urma rezultatelor slabe din ultima perioadă. Practic, la cel mai înalt nivel, România a trăit exclusiv prin realizările unui singur sportiv: Marian Drăgulescu.
Campionul olimpic de la Sydney a devenit ”prim solist” la lotul masculin, dar el nu se află la primul mandat la echipa naţională. În 2011, Marius a mai făcut parte din colectivul tehnic al lui Ioan Suciu, având ca principală preocupare să lucreze cu sportivii la cal cu mânere, aparatul pe care l-a stăpânit atât de bine când la rândul său era component al lotului olimpic. Urzică nu a avut însă un mandat foarte lung ca antrenor, doar până la începutul anului 2014.
”Federaţia Română de Gimnastică s-a gândit la o modificare a structurii colectivului tehnic. Iar în acest sens m-au contactat, m-au întrebat dacă sunt de acord, dacă îmi doresc să mă întorc din nou în ţară. Le-am spus că am să vin să stăm de vorbă, în final am fost de acord, ca atare din 4 ianuarie ne-am adunat şi ne-am apucat de treabă”, a relatat Marius Urzică. La prima vedere, pentru lumea sportului românesc, propunerea făcută campionului olimpic de la Sydney a fost o surpriză. Fostul sportiv plecat din judeţul Harghita nu a fost însă luat chiar pe neaşteptate: „Pentru mine nu a fost o surpriză, dacă pot spune aşa. Foarte multă lume s-a aşteptat să mă vadă din nou în ţară, să fiu din nou alături de sportivii noştri”.

A revenit după 4 ani petrecuţi în Qatar

exercitiuDin 2014 şi până de curând, Marius Urzică a activat la lotul olimpic al Qatarului, de unde a primit o ofertă destul de generoasă. „Decât să lucreze la Dinamo, la juniori, a ales să plece pe bani mai mulţi într-o ţară străină. Avem mai degrabă talent la a distruge lucrurile, nu la a construi. Cert este că ne-a lăsat descoperiţi, a lăsat un gol în colectivul tehnic şi e o lovitură dură, pentru că fiecare piesă contează”, spunea Adrian Stoica, fostul preşedinte al FR de Gimnastică, în momentul în care Urzică dădea curs ofertei din Qatar. Dar lui Marius i s-a făcut dor destul de repede de casă, iar noua ofertă din partea României a venit ca o nouă provocare în carieră. ”Sincer, mi-a fost dor să mă întorc, pentru că oriunde mergi în lume, nicăieri nu este ca acasă şi te roade acest lucru. Şi cel puţin unde am fost eu, în Qatar, era destul de greu ca să ajungi să faci înaltă performanţă. Iar ca fost sportiv de performanţă întotdeauna te va roade această idee, ai tot timpul în suflet acest microb. Mi-a făcut mare plăcere când Federaţia Română m-a contactat şi cu mare plăcere am spus DA. Am zis că mă întorc cu bucurie să lucrez din nou pentru România”, ne-a spus Marius Urzică.
Marele campion a revenit, aşadar, în România după aproape 4 ani. Activitatea la lot a demarat-o de câteva zile, astfel că pentru moment s-a ferit să facă o primă evaluare. ”Deocamdată nu pot să mă pronunţ prea mult vizavi de ceea ce am regăsit. După ce m-am întors, am început cu un cantonament la munte (n.r. la Cheile Grădiştei, care a durat până pe 14 ianuarie). Am început activitatea la Bucureşti din 15 ianuarie, treptat o să văd ce potenţial avem, ce trebuie schimbat, ce trebuie îmbunătăţit, ce trebuie corectat şi sperăm ca împreună să conclucrăm, să găsim cele mai bune metode ca să prezentăm o echipă cât mai competitivă”, spunea Marius Urzică.

”Eu cred că încă mai există valoare”

La fel ca şi gimnastica feminină, sectorul masculin traversează o perioadă dificilă. ”Într-adevăr, nu suntem în cea mai bună perioadă, este vorba şi despre o schimbare de generaţii. Suntem într-o perioadă dificilă, e foarte greu. Iar adevărul este că în ţară, la nivel de cluburi, sunt din ce în ce mai puţin copii, ceea ce este foarte grav”, a tras o primă concluzie Marius Urzică. Campionul olimpic este însă convins că România poate avea viitor în competiţiile de mare anvergură, nu numai trecut: ”Eu cred că încă mai există valoare, tocmai ce am mai adus încă cinci copii la lot, cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani. Cât de curând ei vor fi sportivii care se vor integra şi care sperăm să ne ajute pe viitor la formarea echipei”.
Din fericire, România încă mai are un reprezentant al generaţiei de aur al gimnasticii masculine în activitate, pe Marian Dragulescu, un model în jurul căruia se poate clădi o nouă echipă naţională. Nu foarte demult, ”Marocanul” a devenit dublu campion european la Cluj în 2017 şi a ocupat locul 4 la Campionatele Mondiale din Canada. ”Marian este de respectat pentru tot ce a făcut, ca atare rămâne de văzut ce îşi doreşte în continuare. Sperăm să fie sănătos şi de ce nu ar putea să facă încă lucruri frumoase, a demonstrat că este un om care are valoare la cel mai înalt nivel”, a declarat Marius Urzică.

Pe când un nou ”Marius Urzică”?

grup-la-muntePe Marian Drăgulescu îl ştim de ce este capabil, mai ştim că încă are ambiţia de a demonstra că mai poate cuceri ”lumea”. Pe când însă un nou Marius Urzică? ”Tocmai ce m-am întors la lot, mi-e greu să mă pronunţ. Dar eu cred că încă avem copii talentaţi, cu care se poate lucra. Trebuie să scoatem tot ce e mai bun din ei şi, de ce nu, să mai apară un nou Marius Urzică. Dacă tot s-a spart gheaţa la Jocurile Olimpice şi există un aur olimpic, pe care l-am obţinut, de ce să nu urmeze şi alţi sportivi, care să-mi calce pe urme şi să reuşească să obţină aurul olimpic?”, a venit răspusul antrenorului care are contract şi cu CS Dinamo.
Având în vedere situaţia în care a ajuns gimnastica românească, de obiective pe termen scurt este mai greu să vorbeşti azi. Este şi părerea lui Marius Urzică, antrenorul care are o viziune pe termen mediu şi lung: ”Pe termen scurt este mai greu să îţi stabileşti un obiectiv. La ultima competiţie, Campionatul Mondial din Canada, i-am văzut pe sportivii noştri, pentru că am fost şi eu acolo din partea Qatarului, au stat destul de slăbuţ. Trebuie să analizăm foarte clar toate posibilităţile, dar ca perspectivă eu m-aş gândi mai degrabă pentru 2024, să putem să reclădim şi să avem timpul necesar, acum este foarte scurt. Fără discuţie, sperăm şi acum, la următoarele Campionate Mondiale şi mai apoi în 2019, când este ultima şansă de calificare la Jocurile Olimpice, să fim prezenţi şi, de ce nu, să putem să mergem cu echipa la Tokyo 2020. Ne vom strădui, dar este aproape imposibil”.

„Alte alternative nu mai avem, decât să clădim pas cu pas”

Marius Urzică a mai precizat că lumea gimnasticii româneşti şi a sportului în general trebuie să aibă răbdare cu această reconstrucţie pentru că, pur şi simplu, nu are încotro: ”Alte alternative nu mai avem, decât să clădim pas cu pas pentru ceea ce ne propunem să facem. Pe oricine ar aduce România, nimeni nu cred că are o baghetă magică şi să spună, gata, de mâine facem minuni! Ne va lua puţin timp până ne vom redresa, dar cred că acest lucru este posibil. De asta m-am şi întors”.
Aria de selecţie tot mai restrânsă pare a fi marea problemă a gimnasticii româneşti. Marius Urzică a reuşit să identifice pentru moment 16 sportivi pentru lotul naţional, mai este şi certitudinea Marian Drăgulescu, astfel că startul a fost luat! Sperăm că va fi şi începutul unei noi perioade pentru alte rezultate de top, ceea ce am putea numi, peste ani, ”era Urzică”.

Cine este Marius Urzică?

micCampionul olimpic de la Sydney a concurat inclusiv pe semnătură, având coloana vertebrală fisurată

Ajuns la 42 de ani, Marius Urzică a devenit primul campion olimpic al României la gimnastică masculină şi a rămas şi singurul de până acum. În 2000, el urca pe cea mai înaltă treaptă la Sydney, după ce a obţinut cea mai mare notă în finala de la cal cu mânere. De altfel, Urzică a ”îmblânzit” aparatul respectiv aşa cum poate niciun alt sportiv din lume nu a reuşit de-a lungul timpului. Urzică a mai cucerit alte două medalii de argint la Jocurile Olimpice, la Atlanta 1996 şi Atena 2004. De asemenea, este triplu campion mondial, iar prin notele obţinute şi-a adus aportul şi la primele medalii ale echipei masculine: bronz la Jocurile Olimpice din 2004 şi aur la Campionatul European din 2003.

Nouă medalii a câştigat numai la cal cu mânere

În total, în peste 20 de ani de activitate, Urzică a obţinut nu mai puţin de 9 medalii la cal cu mânere, la care se adaugă şi cele două podiumuri cu echipa. Iar multe dintre aceste medalii le-a cucerit după ce a strâns tare din dinţi din cauza problemelor medicale cu care s-a confruntat de-a lungul timpului. În 1998, el a avut coloana vertebrală fisurată, dar a ţinut să concureze pe semnătură la Mondialele de la Tianjin, desfăşurate un an mai târziu, şi a reuşit şi în aceste condiţii să obţină medalia de argint.

4 medalii olimpice a cucerit Marius Urzică la cele trei ediţii ale Jocurilor Olimpice la care a fost prezent: argint la Atlanta (1996), aur la Sydney (2000), bronz la Atena (2004), toate la cal cu mânere, şi bronz la echipe, în 2004.