Alexandra Predescu a cucerit medalia de argint la etapa de Cupă Mondială de juniori de la Udinese şi visează cu ochii deschişi la momentul în care „voi ajunge campioană olimpică”
Ionuţ Barbu
Federaţia Română de Scrimă a început anul 2018 în forţă, cu o medalie care dă speranţe conducerii că şi-ar putea apăra şi la Tokyo 2020 titlul olimpic cucerit de echipa feminină de spadă a României la ultima ediţie a JO, cea de la Rio. Prima performanţă a anului pentru forul condus de Laura Badea-Cârlescu este semnată de o spadasină care şi-a ales ca model în cariera sportivă chiar pe actuala şefă a scrimei româneşti. „Cel mai mult din scrima românească mi-a plăcut Laura Badea, dar o apreciez enorm şi pe Ana Maria Brânză”, spunea Alexandra Predescu în urmă cu patru ani, la primele rezultate notabile pe care le obţinuse în concursurile internaţionale. Acum, Alexandra a impresionat în Italia, în proba individuală de spadă feminină a etapei de Cupă Mondială pentru juniori, chiar dacă a fost nevoită la final să se mulţumească doar cu medalia de argint, după ce a pierdut finala cu reprezentanta gazdelor, la capătului unui meci extrem de echilibrat.
Sportiva legitimată la CSA Steaua a impresionat prin forţa, precizia şi determinarea cu care a urcat pe tabloul feminin individual până în finala competiţiei, la care au luat startul 121 de sportive. Primele felicitări au venit chiar de la Ana Maria Brânză, care i-a transmis: „Bravo, Alexandra! E un rezultat excelent, care ne dă speranţe pentru viitor”. De altfel între cele două performere din generaţii diferite sunt mai multe similitudini, Alexandra Predescu fiind cea care a adus României prima medalie de aur la un Campionat Mondial de Cadeţi (la Taşkent, în 2015), după 14 ani de aşteptare, mai exact de la performanţa obţinută în 2001, la Gdansk, de puştoaica, pe atunci, Ana Maria Brânză. Aceasta din urmă a fost de asemenea prima care i-a transmis atunci felicitări Alexandrei: „Emoţiile şi bucuria trăite de Alexandra le-am simţit şi eu pe pielea mea în urmă cu 14 ani… 14! Unde a zburat timpul?!”.
„Mică şi rea. Îmi aminteşte de mine!”
Multiplă campioană naţională, dublă medaliată cu aur la Cupa Copiilor 2012, campioană mondială de cadeţi în 2015 şi acum medaliată cu argint la Cupa Mondială de juniori, Alexandra Predescu începe să devină una dintre certitudinile FR Scrimă. Ascensiunea sportivei născute pe 15 septembrie 1999, la Bucureşti, care la nici 14 ani împliniţi câştiga în Macedonia un concurs internaţional de seniori, a fost îngreunată de o accidentare serioasă suferită în urmă cu patru ani, care i-a adus o operaţie dificilă şi o lungă perioadă de recuperare. „Am ştiut că va ajunge o sportivă de mare viitor de când avea 10 ani. La un Campionatul Naţional de copii a ratat calificarea în finala de opt la spadă şi a plâns ore în şir de ciudă, iar la revenirea în sală era mai motivată ca oricând. Accidentarea ne-a tras puţin înapoi, dar ştiam că este o fire puternică, că va depăşi problemele şi va ţinti în continuare spre podiumurile competiţiilor”, declara antrenoarea Alina Ciuculescu. „Obiectivul meu a fost mereu de a mă autodepăşi. Chiar şi atunci când rezultatele au fost dezamăgitoare, am considerat că fiecare experienţă mă va ajuta spre îndeplinirea visului meu, că fiecare obstacol depăşit este un pas înainte pentru cel care îşi doreşte performanţa. Eu vreau să devin campioană olimpică şi fac tot ce pot ca să nu rămână doar un vis”, spunea Alexandra Predescu.
Medalia de aur obţinută la CM din 2015 a găsit-o pe Alexandra şi antrenoarea ei la CSA Steaua, având-o colegă chiar pe Ana Maria Brânză, căreia micuţa spadasină i-a atras imediat atenţia: „Am tras o perioadă cu Alexandra, când a venit să se antreneze cu noi. Cel mai important la ea este că are răutate şi asta contează foarte mult. E slăbuţă şi rea şi îmi aminteşte de mine când eram de vârsta ei”, mărturisea campioana olimpică de la Rio 2016.
Drumul spre finală
Finala: Alexandra Predescu – Federica Isola (Italia) 12-15
Semifinale: Alexandra Predescu – Emma Borsody (Ungaria) 15-13
Alexandra Predescu – Marina Kesaeva (Rusia) 15-11
Alexandra Predescu – Angeline Favre (Elveția) 15-6
Alexandra Predescu – Camille Nabeth (Franța) 15-11
Alexandra Predescu – Katrina Sturmhoffel (Elveția) 15 -5