Campionii mondiali ai săniuşului se decid la Vatra Dornei

sanieÎn perioada 2-5 februarie, la Vatra Dornei, se va desfăşura Campionatul Mondial de sanie pe pistă naturală, prima competiţie supremă la sporturile de iarnă organizată vreodată în România

Cristian Vlad

În perioada 2-5 februarie, pista de sanie “Bucovina” din Vatra Dornei va găzdui Campionatul Mondial de sanie pe pistă naturală, primul de acest gen, la sporturile de iarnă, organizat vreodată în România. Staţiunea suceveană a câştigat organizarea în faţa Italiei, cu 24 de voturi la 7, la Congresul Federaţiei Internaţionale de Sanie din 2013, iar atuul în lupta pentru primirea acestei competiţii a fost modul exemplar în care au fost pregătite Campionatul Mondial de sanie juniori şi etapele de Cupă Mondială la sanie. Ceremonia de deschidere a Campionatului Mondial de sanie pe pistă naturală va avea loc joi, 2 februarie, la ora 18, iar apoi se va intra direct în febra concursului. În prima parte a zilei de 3 februarie vor avea loc antrenamentele oficiale, iar de la ora 12.30 sunt programate calificările. Sâmbătă, 4 februarie, de la ora 10, este programată prima manşă de dublu, urmată de prima manşă la feminin. În jurul prânzului se va desfăşura manşa a doua la dublu (finala) şi prima manşă la simplu masculin. Duminică se vor disputa probele finale de simplu feminin şi masculin şi festivitatea de premiere, iar oficialii români speră ca echipajele noastre să se afle cât mai aproape de podium.

Optimismul lui Octavian Pungovschi

pungovschi“Sincer, cred că şansele cele mai mari le aparţin fetelor, în frunte cu Anişoara Hutopilă”, ne-a dezvăluit profesorul Octavian Pungovschi, directorul Clubului Sporturilor de Iarnă din Vatra Dornei şi, în acelaşi timp, omul care a fost “sufletul” organizării. El a fost susţinut îndeaproape de primarul Ilie Boncheş, care a înţeles imediat importanţa singurului Campionat Mondial de seniori la sporturile de iarnă care se organizează în România. “Această competiţie nu promovează numai staţiunea Vatra Dornei şi judeţul Suceava, ci toată România şi sporturile de iarnă din ţara noastră. Intrarea municipiului Vatra Dornei în elita mondială a sporturilor de iarnă ne onorează, dar ne şi obligă să ne aliniem standardului impus de ţări cu experienţă în organizarea acestor competiţii şi care sunt un punct de atracţie pentru practicanţii sporturilor de iarnă”, a spus Ilie Boncheş. În privinţa lotului, România va alinia la startul competiţiei şapte sau opt sportivi, care vor avea o misiune extrem de dificilă: trebuie să înfrunte rivali din peste 20 de ţări, de pe cinci continente. Printre participanţii la competiţia de la Vatra Dornei se află campionii mondiali din sezonul trecut şi sportivi de top din Italia, Austria, Rusia, Germania, Marea Britanie, Elveţia, Bulgaria, Bosnia-Herţegovina, Slovenia, Ucraina, Kazahstan, Republica Moldova, Polonia, Statele Unite ale Americii, Canada sau Noua Zeelandă.

Eforturi imense pentru organizatori

primarOrganizatorii au pregătit din timp gheaţa pentru competiţie, muncind chiar şi pe perioada Sărbătorilor de iarnă, iar infrastructura a fost pusă la punct, dar capriciile vremii i-au obligat la noi eforturi. Astfel, zăpada căzută recent putea să le încurce planurile, trebuind scoasă de urgenţă. „Aici avem marele avantaj că sportivii sunt încântaţi de pârtie, cei mai mulţi dintre ei cunoscând locaţia de la la Vatra Dornei de la etapele de Cupă Mondială care au avut loc în anii anteriori. A fost mult de muncă atât la pârtie, cât şi în ceea ce priveşte celelalte aspecte organizatorice, fiind destule probleme mărunte de rezolvat în nici trei săptămâni. Am intrat pe ultima sută de metri şi putem spune că, probabil, va ieşi totul ca la carte. Am acumulat experienţă de la un an competiţional la altul şi suntem bucuroşi că Federaţia Internaţională a introdus Vatra Dornei în circuitul mondial al saniei pe pistă naturală. Am intrat astfel în elita naţiunilor care organizează evenimente la nivel înalt”, a mai spus Octavian Pungovschi.

Top 10, un obiectiv realist

Câţiva dintre sportivii care formează lotul României pentru Campionatele Mondiale şi etapele de Cupă Mondială de sanie pe pistă naturală pentru seniori, Anişoara Hutopilă, Ciprian Tăzlăoanu, Adrian Filimon şi Bogdan Moroşan au început de mai mult timp antrenamentele specifice. “Unul dintre visele mele era să ajung să reprezint România la Mondiale. Am această ocazie unică la Vatra Dornei, la mine acasă, şi sper să mă apropii de podium. Gândul că reprezint România la Campionatul Mondial mă ambiţionează”, ne-a declarat Anişoara Hutopilă, marea speranţă a delegaţiei tricolore. Despre ea, profesorul Pungovschi crede că se poate bate chiar la medalii, cu puţin noroc, iar o clasare între primele zece este posibilă şi în alte probe dedicate fetelor, cum ar fi ştafeta pe echipe. Cel mai bun rezultat al Anişoarei Hutopilă a fost locul III la Campionatul European pe naţiuni, iar în ultimii trei ani s-a calificat la cupele mondiale. La rândul lor, băieţii sunt cotaţi cu şanse mai puţine, dar au ca obiectiv să nu termine în cea de-a doua jumătate a clasamentului.

vip1.015 metri este lungimea pârtiei „Bucovina”, care se numără printre cele mai bune din Europa, ca tehnicitate şi mod de preparare a pistei. De altfel, este singura pârtie din România care poate găzdui competiţii de nivel mondial, din anul 2013, când lucrările au fost finalizate, fiind singura din Europa de Est omologată să găzduiască competiţii internaţionale. În ultimii ani, în estul Europei a mai fost amenajată o pârtie de sanie în Rusia.

Organizatorul Campionatului Mondial de sanie pe pârtie naturală este Federaţia Română de Bob şi Sanie, în colaborare cu Federaţia Internaţională de Sanie, iar pe plan local organizator este Clubul Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei, susţinut de Primăria şi Consiliul Local Vatra Dornei.